Resultaten Heineken: gematigde groei in belangrijkste markten

Het verkochte biervolumne van de Nederlandse bierbrouwer groeide in Europa met nog geen procent.

Diana Radu 30 juli, 2024 | 10:18
Facebook Twitter LinkedIn

heineken

Heineken (HEIA) heeft in het tweede kwartaal van 2024 bescheiden resultaten geboekt, die achterblijven bij de door het bedrijf berekende consensus met autonome cijfers (exclusief valuta- en eenmalige effecten). Het niet-gecorrigeerde resultaat is een nettoverlies van €95 miljoen voor de eerste helft van 2024, voornamelijk toe te schrijven aan een afwaardering van €874 miljoen op Heinekens investering in China Resources Beer nadat de aandelenkoers onder het acquisitieniveau was gedaald.

Ondanks de resultaten blijft het management van Heineken positief over de vooruitzichten voor de autonome winstgroei over het gehele jaar 2024, waarbij de bandbreedte van de prognose is verlaagd van lage tot hoge enkele cijfers naar 4% tot 8%.

We handhaven onze schatting van de reële waarde op €100 per aandeel.

 

Morningstar maatstaven voor aandeel Heineken

• Fair Value: €100
• Morningstar Rating: ★★★
• Economic Moat: Narrow
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Kostenbesparingen Heineken liggen op schema 

Heineken realiseerde een gematigde groei van het biervolume in al haar markten, waarbij de regio Azië-Pacific de grootste bijdrage leverde met 7% groei en Europa de zwakste was met minder dan 1% autonome groei. Het geconsolideerde resultaat was een volumegroei van 2% voor de eerste helft van 2024 vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

De bedrijfswinst steeg autonoom met 12,5%, grotendeels dankzij een verbetering van de variabele kosten in Noord- en Zuid-Amerika, waardoor de brutowinstmarge met 395 basispunten steeg tot 16,3%.

In Azië-Pacific daalde de brutowinstmarge met 34 basispunten als gevolg van de zwakkere Vietnamese markt. In de eerste helft van 2024 bereikte Heineken een geconsolideerde brutowinstmarge van 14% op autonome basis, wat 70 basispunten lager is dan in 2023. Desondanks blijven we vertrouwen houden in onze margeverwachting, gezien de solide vooruitgang in de richting van de kostenbesparingsdoelstelling van €500 miljoen in 2024 (jaarlijkse toezegging van €400 miljoen op middellange termijn), waarvan €300 miljoen al halverwege het jaar is gerealiseerd.

Het bedrijf kondigde een interim-dividenduitkering aan van €0,69 per aandeel, wat in lijn is met het cijfer voor 2023. Voor het hele jaar verwachten we een totaal dividend van €2,50 per aandeel, en gezien de solide vrije kasstroomgeneratie lijkt ons dat meer dan haalbaar.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Diana Radu  is aandelenanalist bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten