Inflatie Eurozone hoger dan verwacht in juli

Uit voorlopige cijfers blijkt dat de prijzen meer zijn gestegen dan economen hadden verwacht, maar een renteverlaging van de ECB in september lijkt nog steeds zeer waarschijnlijk.

Sara Silano 31 juli, 2024 | 13:20
Facebook Twitter LinkedIn

ECB in Frankfurt

Volgens de flash-schatting van Eurostat is de consumentenprijsindex van de eurozone in juli gestegen tot 2,6%, tegen 2,5% in juni en boven de verwachtingen van economen voor opnieuw 2,5%. De kerninflatie, die de prijzen weergeeft zonder energie- en voedselkosten, bleef voor de derde maand op rij stabiel op 2,9%. Economen hadden een lichte vertraging tot 2,8% voorspeld.

“De inflatie in de eurozone verrast de ECB opwaarts, maar onder de motorkap is het nieuws niet zo slecht”, zei T. Rowe Price Chief European Economist Tomasz Wieladek in een e-mail. “De verrassing in de kerninflatie was niet het gevolg van een stijging van de diensteninflatie, maar van de kerninflatie van goederen,” aldus Wieladek.

In het voorlopige inflatiecijfer van juli zal de grootste bijdrage naar verwachting komen van diensten (4,0%, tegen 4,1% in juni), gevolgd door voedsel, alcohol en tabak (2,3%, tegen 2,4% in juni), energie (1,3%, tegen 0,2% in juni) en niet-energetische industriële goederen (0,8%), aldus Eurostat.

Uit gegevens op landenniveau bleek dat de inflatie in Duitsland en Italië onverwacht was gestegen. In de grootste economie van Europa stegen de prijzen met 2,6% op jaarbasis, volgens voorlopige gegevens van het federale bureau voor de statistiek die op dinsdag 30 juli werden gepubliceerd. In Italië steeg de consumentenprijsindex deze maand met 1,3%, tegen 0,8%. De Franse inflatie versnelde van 2,2% in juni naar 2,3%, terwijl de inflatie in Spanje daalde naar het laagste niveau van 2,8% in vijf maanden.

Verwachting blijft renteverlaging ECB in september

De inflatiecijfers van juli zijn cruciaal voor het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op 12 september. De ECB liet de rente ongewijzigd tijdens haar vergadering van 18 juli. President Christine Largarde benadrukte dat het rentepad zal worden bepaald door drie beleidscriteria van de ECB:

1) Inflatievooruitzichten

2) Metingen van de onderliggende inflatie

3) De kracht van de monetaire beleidstransmissie

Ondanks de opleving van de inflatie op woensdag, blijven beleggers uitgaan van een verlaging met een kwart procentpunt in september.

“De inflatiecijfers voor de dienstensector van vandaag laten zien dat de recente desinflatietrend in de HICP-inflatie voor de dienstensector aanhoudt”, aldus Wieladek. “De ECB zal daarom vandaag waarschijnlijk door de sterke HICP-inflatie heen kijken. Vanuit het perspectief van de ECB zijn de vandaag gepubliceerde gegevens consistent met een driemaandelijks verlagend tempo. De ECB zal daarom waarschijnlijk doorgaan met het verlagen van haar belangrijkste beleidstarieven in september en december.”

Een andere belangrijke factor voor het renteverlagingstraject van de ECB is de vergadering van de Federal Reserve op woensdag, wanneer beleidsmakers op zoek gaan naar aanwijzingen dat hun Amerikaanse collega's klaar zijn om hun monetaire beleid te versoepelen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten