Microsoft resultaten: groei cloud zal dit jaar versnellen

De Fair Value schatting voor het aandeel gaat omhoog, omdat we verwachten dat de omzet uit Azure in het tweede halfjaar verder zal groeien.

Dan Romanoff 31 juli, 2024 | 15:57
Facebook Twitter LinkedIn

microsoft

We verhogen onze schatting van de reële waarde voor Wide Moat aandeel Microsoft (MSFT) naar $490 per aandeel vergeleken met eerder $435 nadat het bedrijf opnieuw een goed kwartaal afleverde, ook al was het in lijn met onze verwachtingen voor de kerncijfers.

Morningstar maatstaven voor Microsoft

• Fair Value Estimate: $490
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Winstvoorspellingen voor Microsoft verhoogd 

In een analistencall vol met nieuwe gegevens over de vraag naar kunstmatige intelligentie, die naar onze mening indrukwekkend waren, was het belangrijkste punt de richtlijn die oproept tot een versnelling van de Azure-omzet in de tweede helft van het jaar als de huidige stijgende investeringen in datacentercapaciteit online komen. Daarom hebben we onze schattingen voor de omzetgroei op de middellange termijn verhoogd en hebben we ook onze projecties voor de winstgevendheid naar boven bijgesteld op basis van consistent goede prestaties en solide vooruitzichten. De omzet werd opnieuw beïnvloed door capaciteitsbeperkingen in datacenters en verschillende zwakke plekken in Europa. Met aandelen die door een recente correctie licht zijn gedaald, zien we het aandeel als aantrekkelijk.

We zien dat de resultaten onze langetermijnvisie versterken, die draait om de proliferatie van hybride cloudomgevingen en Azure. Het bedrijf blijft zijn on-premise dominantie gebruiken om klanten in staat te stellen in hun eigen tempo over te stappen naar de cloud. We centreren onze groeihypotheses rond Azure, Microsoft 365 E5 migratie en tractie met het Power Platform voor waardecreatie op lange termijn. AI vult de groei ook snel aan, wat wij zien als een andere seculaire aanjager.

In het voorbije kwartaal steeg de omzet jaar op jaar met 15% tot $64,73 miljard, vergeleken met $64,00 miljard als midden van de verwachte bandbreedte. Activision voegde ongeveer $1,68 miljard, of 3 punten groei, toe aan de omzet. Ten opzichte van vorig jaar stegen productiviteit en bedrijfsprocessen met 11%, intelligent cloud met 19% en meer personal computing met 14%. Vergeleken met de guidance kwamen zowel PBP als MPC boven de bovenkant uit, terwijl IC net onder de middengrens uitkwam. Een goede verkoopuitvoering en een verkoopmix gericht op software in plaats van hardware ondersteunden de marges. 

Microsoft bouwt voort op AI leiderschap

We zien de vraag op korte termijn als goed, gebaseerd op solide toekomstgerichte cijfers. De commerciële boekingen stegen met 19% jaar op jaar in constante valuta dankzij de kracht van grote Azure-deals, terwijl de resterende prestatieverplichtingen met 20% op jaarbasis stegen tot $269 miljard. Verlengingen blijven ook sterk, wat volgens ons deels te danken is aan de grote belangstelling voor AI en een consistent goede uitvoering.

Intelligente cloudprestaties waren doorslaggevend voor de solide resultaten dit kwartaal, omdat Microsoft zich blijft distantiëren van het peloton als het gaat om leiderschap op het gebied van AI. De cloudomzet van Microsoft steeg met 21% tot $ 36,8 miljard. Azure blijft de belangrijkste motor, met een groei van 30% bij constante wisselkoersen, vergeleken met de verwachtingen van 30%-31%. Wij denken dat dit triviale probleem de oorzaak is van een kleine verkoopgolf na de beurs - de Azure-inkomsten kwamen niet uit aan de bovenkant van de verwachtingen.

Zoals het management al een aantal kwartalen zegt, is de capaciteit van Azure beperkt. Anders gezegd, ondanks een omzetboek van $22 miljard per kwartaal en ondanks capaciteitsproblemen, groeide Azure nog steeds met 30% op jaarbasis, wat indrukwekkend is en duidt op een dorst van klanten naar AI-diensten. Na een bijdrage van 300 basispunten aan de Azure-groei in het septemberkwartaal, 600 basispunten in het decemberkwartaal en 700 basispunten groei in het junikwartaal, zorgden AI-workloads dit kwartaal voor 800 basispunten Azure-groei. Het management merkte op dat Copilot-klanten meer dan 60% sequentieel zijn gegroeid, terwijl Azure AI-klanten op jaarbasis met bijna 60% zijn gegroeid tot meer dan 60.000 en dat klanten al terugkomen voor meer seats.

In PBP blijven Office en Dynamics de prestaties aandrijven en zorgen voor solide resultaten. De totale omzet van het segment steeg met 11% op jaarbasis. Dynamics steeg met 16% bij constante wisselkoers, Dynamics 365 groeide met 20% bij constante wisselkoers en de commerciële producten en cloudservices van Office stegen met 13% bij constante wisselkoers. Het midden- en kleinbedrijf presteerde redelijk, maar bleef tekenen van matiging vertonen, terwijl de Copilot add-ons de prijzen per seat ten goede kwamen. Tot slot maakte het management bekend dat Teams nu meer dan 3 miljoen premium seats heeft.

Activision deal werpt vruchten af

MPC zorgde voor het tweede achtereenvolgende kwartaal voor de grootste stijging ten opzichte van de verwachtingen van het bedrijf, waarbij de vergelijking op jaarbasis werd vertekend door de overname van Activision. Windows, Activision, en search en advertising presteerden allemaal goed gedurende het kwartaal, wat de omzetverbetering ondersteunde. We zien de eerste tekenen van succes voor de Activision-deal, met de toevoeging van Diablo 4 aan Game Pass, wat resulteerde in sterke gebruikersaantallen en betrokkenheid.

Door verschillende drukpunten, waaronder de tegenwind van Activision en boekhoudkundige veranderingen voor de afschrijving van servers, waren de marges grotendeels in lijn met onze verwachtingen. Marges zijn de afgelopen kwartalen een bron van kracht geweest voor het grootste deel van onze dekking. Verder blijft Microsoft zwaar investeren in datacentercapaciteit, wat de brutomarge in het boekjaar 2025 onder druk zal zetten. De brutowinstmarge volgens GAAP bedroeg 43,1%, vergeleken met 43,1% vorig jaar en het midden van de verwachtingen op 42,3%, met een relatieve kracht dankzij aanhoudend zorgvuldig kostenbeheer en een gunstige productmix. Wat de productmix betreft, daalden de inkomsten uit Xbox en Surface, terwijl de inkomsten uit Server, Windows, Azure en andere softwareoplossingen sterk waren.

De verwachtingen voor het eerste kwartaal waren ongeveer in lijn met onze schattingen, met een iets lagere omzet en een iets betere winst per aandeel. Het management handhaafde zijn vooruitzichten voor het hele jaar, met een dubbelcijferige omzetgroei en een daling van de operationele marge met 1 procentpunt. De vooruitzichten voor het september kwartaal gaan uit van een omzet van $63,8 - 64,8 miljard en een impliciete operationele marge van ongeveer 45,1% in het midden. Microsoft verwacht dat Azure in het eerste kwartaal met 29-30% jaar-op-jaar zal groeien, wat in een vacuüm indrukwekkend is. Het management merkte echter op dat zware investeringen in kapitaaluitgaven ertoe zouden leiden dat de capaciteit in de tweede helft van het jaar online zou komen, waardoor de groei van Azure zou kunnen versnellen vanaf een al hoog niveau.

Het investeringsniveau (capex) zal naar verwachting weer toenemen in het boekjaar 2025. Het management gaf aan dat de investeringen dit kwartaal voor het overgrote deel betrekking hadden op Azure en dat ongeveer 50% van de investeringen bestemd was voor langetermijnactiva, zoals land en gebouwen, terwijl 50% bestemd was voor apparatuur, waaronder servers en netwerkapparatuur. Microsoft bouwt aan de hand van signalen vanuit de vraagkant en kan zich op relatief korte termijn terugtrekken aan de apparatuurzijde van de vergelijking als de vraag langzamer uitvalt dan verwacht. Gezien de eerste vraagsignalen en het enorme succes van vergelijkbare Azure investeringen meer dan tien jaar geleden, denken wij dat deze investeringen zullen renderen voor het bedrijf en investeerders.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Microsoft Corp430,40 USD-0,04Rating

Over de auteur

Dan Romanoff  is aandelenanalist bij Morningstar in Chicago.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten