Renteverlaging Fed in september lijkt waarschijnlijk. En wat volgt daarna?

Met gunstigere inflatiecijfers in aantocht verwachten we dat de Fed tot ver in 2025 de rente zal verlagen.

Preston Caldwell 01 augustus, 2024 | 10:54
Facebook Twitter LinkedIn

artistic graphic featuring Fed building

De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, wil zich nog niet vastleggen op een renteverlaging in september, maar die is wel zo goed als zeker als de inflatie gunstig blijft.

Zoals algemeen verwacht hield de centrale bank tijdens haar vergadering in juli de doelbandbreedte van de federal-funds rente ongewijzigd op 5,25%-5,50%. Enkele waarnemers hadden gepleit voor een renteverlaging in juli en Powell erkende dat er tijdens de vergadering in het FOMC een serieuze discussie was geweest over de voordelen van een dergelijke stap. Het oordeel was echter overweldigend om de rente ongewijzigd te laten.

De aandacht ging vandaag vooral uit naar de volgende stappen van de Fed. In het verleden heeft de centrale bank "forward guidance" gebruikt als instrument in het monetaire beleid, om actief de verwachtingen van de markt over het toekomstige pad van de federal-funds rente te sturen. Zo maakte de Fed in het voorjaar van 2022 duidelijk dat er enorme renteverhogingen aan zaten te komen. Dit deed de obligatierente stijgen, wat de verkrapping van het monetaire beleid effectief vervroegde.

Maar sinds het midden van 2023, toen de Fed een einde maakte aan de renteverhogingen, zijn Powell en de Fed enigszins terughoudend geweest over toekomstige beleidsbeslissingen. In plaats daarvan is de mantra "gegevensafhankelijkheid" en "besluitvorming per vergadering" geweest. De Fed publiceert elk kwartaal projecties van FOMC-leden over de federal-funds-rente, maar dit zijn voorzichtige voorspellingen en geen toezeggingen.

Markten zien september als bijna zeker

Met dat in gedachten is het jongste commentaar van de Fed waarschijnlijk het duidelijkste aangekondigde signaal dat de rente in september waarschijnlijk zal worden verlaagd. De officiële verklaring van deze vergadering bevatte de nieuwe formulering dat "het comité aandacht heeft voor de risico's voor beide kanten van haar tweeledige mandaat", terwijl eerdere verklaringen zich richtten op "inflatierisico's". Het belangrijkste is misschien wel dat de markten nu een waarschijnlijkheid van bijna 100% toekennen voor een renteverlaging in september, volgens CME FedWatch. Powell deed geen poging om dergelijke voorspellingen te weerleggen.

Federal-Funds Rate Target Expectations for September 18, 2024 Meeting

Natuurlijk zijn de marktvoorspellingen afhankelijk van het geloof dat de inflatiecijfers vrij gunstig zullen blijven. Powell zei dat er meer vertrouwen nodig is dat de inflatie verder daalt naar de Fed-doelstelling van 2% voordat de rente wordt verlaagd, maar dat de "gegevens over het tweede kwartaal ons vertrouwen hebben versterkt" en dat "meer goede gegevens dat vertrouwen verder zouden versterken".

De FOMC-prognoses van de vergadering in juni voorzagen in één renteverlaging voor het einde van 2024 als de kerninflatie op jaarbasis zou uitkomen op 2,8% in het vierde kwartaal van 2024. De consensusprojecties gaan echter uit van een kerninflatie van 2,7% tegen die tijd en de prognose van Morningstar is 2,5%.

PCE Price Index vs. Core PCE Price Index

Aan de andere kant verzwakt de arbeidsmarkt mogelijk sneller dan de Fed eerder verwachtte. De Fed had verwacht dat de werkloosheid eind dit jaar 4,0% zou zijn, maar in juni was dat al 4,1%. Dit alles vraagt om meer dan één renteverlaging voor het einde van 2024, wat betekent dat de Fed waarschijnlijk al in september moet beginnen.

Meer renteverlagingen door de Fed zullen volgen

De markten gaan nu uit van drie renteverlagingen in 2024, waardoor het federal-funds rentetarief in december gedaald zal zijn naar 4,50%-4,75%. De markten verwachten nog eens vier verlagingen in 2025, waardoor de rente tegen het einde van dat jaar daalt naar 3,50%-3,75%. Deze verwachtingen zijn de afgelopen maanden gedaald en komen steeds dichter in de buurt van de prognose van Morningstar van 3,00%-3,25% voor eind 2025.

Wij verwachten dat het doelbereik van de federale rente uiteindelijk zal dalen tot 1,75%-2,00% tegen eind 2026. Onze visie wordt gedreven door de verwachting dat de inflatie in 2025 en 2026 iets onder de Fed-doelstelling van 2% zal liggen, terwijl de werkloosheid licht verhoogd blijft. 

Federal-Funds Rate Target Expectations for December 18, 2024 Meeting

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Preston Caldwell  is senior econoom bij Morningstar in de VS.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten