Aandelenkoers Meta stijgt na door AI opgestuwde resultaten

De Fair Value gaat omhoog na solide resultaten die een stijgende vraag naar advertenties laten zien.

Michael Hodel, CFA 01 augustus, 2024 | 0:54
Facebook Twitter LinkedIn

Meta image

Meta (META) blijft solide resultaten leveren te midden van een sterke vraag naar digitale reclame, terwijl het bedrijf agressief investeert in AI-gerelateerde infrastructuur, technologie en producten. Het bedrijf scherpte zijn prognose voor de kapitaalinvesteringen aan tot de bovenkant van zijn eerdere verwachtingen en zei dat de investeringsgroei in 2025 "aanzienlijk" zal zijn.

Morningstar maatstaven voor aandeel Meta Platforms

• Fair Value Estimate: $450
• Morningstar Rating: 3 sterren
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High

Meta herhaalde zijn visie dat de computercapaciteit die het bouwt kan worden gebruikt voor verschillende taken, met de flexibiliteit om te verschuiven naar waar de beste kansen zich voordoen, een soortgelijke visie die Alphabet aanhangt.

We zijn er niet van overtuigd dat Meta een hoog rendement zal halen uit zijn investeringen in infrastructuur, maar we verwachten dat het bedrijf een sterke kasstroom zal blijven genereren, ongeacht waar het met AI heen gaat. We waren ook blij dat het bedrijf zijn prognose voor de kosten voor het volldige jaar handhaafde. We verhogen onze schatting van de reële waarde van $400 naar $450.

De omzet steeg in het tweede kwartaal met 22% naar $39,1 miljard, waarmee ze de bovenkant van de prognose van het management overtroffen. De gebruikersgroei vertraagde een beetje, met dagelijkse family-of-apps gebruikers die voor het eerst in twee jaar met minder dan 1% stegen tot $3,27 miljard.

De groei van het aantal advertentie-impressies vertraagde sterk van 20% vorig kwartaal naar 10% op jaarbasis, maar deze vertraging is voornamelijk het gevolg van een stijging van het aantal impressies vorig jaar - de volumegroei op twee- en driejaarsbasis is de afgelopen kwartalen redelijk stabiel gebleven. De advertentietarieven waren indrukwekkend en stegen met 10% op jaarbasis. Meta gaf aan dat de vraag naar advertenties breed was verspreid over verschillende regio's en sectoren, maar wees opnieuw op de sterke vraag onder retailers, vooral die in Azië, als de grootste groeimotor. 

Meta’s kapitaalinvesteringen blijven stijgen

De operationele marge bleef stabiel ten opzichte van het vorige kwartaal op 38%, een stijging ten opzichte van 29% een jaar geleden, dankzij lagere herstructureringskosten en operationele hefboomwerking ten opzichte van R&D, marketing en overheadkosten. Terwijl de kapitaalinvesteringen stegen naar $8,2 miljard van $6,1 miljard een jaar geleden, steeg de vrije kasstroom tijdens het kwartaal met bijna 20% tot $13,2 miljard.

CEO Mark Zuckerberg blijft geloven dat Meta enorme mogelijkheden heeft op het gebied van AI die nog jaren zullen duren om zich te ontwikkelen. Meta AI en de mogelijkheid om klantenserviceagenten voor bedrijven te ontwikkelen blijven de mogelijkheden op korte termijn waar het bedrijf het meest enthousiast over is. Meta gelooft dat Meta AI hard op weg is om de meest gebruikte AI-assistent ter wereld te worden en merkte op dat de dienst naast WhatsApp ook in India veel gebruikt wordt. De integratie van AI in Ray-Ban brillen heeft ook de verwachtingen van het bedrijf overtroffen.

Deze kansen blijven erg klein in verhouding tot de enorme advertentiebusiness van Meta. We blijven verwachten dat de grootste impact van AI op het bedrijf zal komen van verbeteringen die de technologie biedt aan de gebruikerservaring en het vermogen van adverteerders om doelgroepen te bereiken. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Michael Hodel, CFA  Michael Hodel, CFA, is an associate director of research with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten