Deze fondsen hebben de meeste last van ASML's beroerde zomer

Het aandeel ASML is veruit de grootste positie in beleggingsfondsen die zijn gericht op Nederlandse aandelen of Europese tech-aandelen. Zij worden het hardst geraakt door de koersduikeling van het chipmachinefabrikant.

Robert van den Oever 06 augustus, 2024 | 16:26
Facebook Twitter LinkedIn

asml

Het aandeel ASML (ASML) laat de afgelopen paar weken regelmatig grote koersuitslagen zien, soms opwaarts, maar vooral neerwaarts. Medio juli doorbrak de aandelenkoers de grens van €1.000 op €1.002, maar sindsdien is het rap bergafwaarts gegaan naar €713 op maandag intraday, een koersverlies van bijna 30%, waarmee het nu een 4-sterren aandeel is geworden.

Voor de vele op technologie-aandelen en Nederlandse aandelen gerichte fondsen die ASML als grootste positie in portefeuille hebben, is dat slecht nieuws.

Rondom de kwartaalcijferpublicatie van ASML op 17 juli was er al onrust vanwege een mogelijke aanscherping van het Amerikaanse exportverbod voor chipmachines van de nieuwere generaties naar China. Toen dat nieuws vanuit de Amerikaanse overheid enkele dagen later weer werd afgezwakt, veerde ASML’s aandelenkoers weer op.

Inmiddels is er naast die politieke kwestie nog een ander sentiment bijgekomen: onder beleggers heerst angst voor een recessie in de Verenigde Staten. Die vrees werd in het bijzonder aangewakkerd door chipmaker Intel (INTC), klant van ASML, die donderdag een forse reorganisatie en vermindering van de investeringen aankondigde. Daardoor ging Intel onderuit en het drukte de koersen van de bedrijven in de chipindustrie verder.

Want naast ASML, zwaargewicht in de Amsterdamse AEX-index met een weging van omstreeks 19%, hadden ook de aandelenkoersen van zijn kleinere branchegenoten ASM International (ASM) en BE Semiconductor Industries (BESI), die eveneens deel uitmaken van de Amsterdamse hoofdgraadmeter, te lijden onder het negatieve sentiment.

 

Deze fondsen hebben de grootste blootstelling aan aandeel ASML

Uit de data van Morningstar Direct komt een reeks beleggingsfondsen naar voren waarvan dit de 10 fondsen zijn met de grootste procentuele weging van het aandeel ASML in hun portefeuille:

 

Bovenaan de lijst prijkt een passief fonds van Aegon. De weging van ASML daarin is zeer hoog met 43%. Toch is dit fonds niet gericht op technologie, maar belegt het breed in Nederlandse large-caps, zoals Wolters Kluwer, ING, Ahold Delhaize en Adyen waarin het volgens de eigen factsheet portefeuilleposities van omstreeks 2-6% heeft.

De ETF’s die in de lijst volgen zijn wel specifiek gericht op technologie-aandelen. Bij de iShares MSCI Information Technology Technology ETF is ASML de grootste portefeuillepositie met 30%, gevolgd door SAP met 18%. Maar ook bij de breder georienteerde iShares MSCI Netherlands ETF is ASML met afstand de grootste portefeuillepositie met 21%, gevolgd door ING met 7%.

Het datapunt Share Change geeft aan hoeveel aandelen zijn ge- of verkocht in vergelijking met de vorige portefeuille-rapportagedatum in Morningstar’s datasysteem.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
ASM International NV567,60 EUR0,07Rating
ASML Holding NV719,90 EUR-1,92Rating
BE Semiconductor Industries NV111,25 EUR-1,68Rating
Intel Corp20,87 USD6,16Rating

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten