Onrust op markten wereldwijd: dit weten we tot nu toe

Japanse aandelen werden opgeschud toen de carry trade van de yen afzwakte, terwijl Amerikaanse tech-aandelen scherp daalden. Zal de Fed ingrijpen of zal deze paniek in de markt verdwijnen?

James Gard 06 augustus, 2024 | 9:55
Facebook Twitter LinkedIn

arrow down

De wereldwijde markten daalden scherp toen beleggers de waarschijnlijkheid van een Amerikaanse recessie, het snelle einde van de Amerikaanse tech-boom en de plotselinge waardestijging van de Japanse yen verwerkten.

Aandelen begonnen vrijdag al te dalen na de bekendmaking van de Amerikaanse maandelijkse banencijfers en de sell-off versnelde tot de opening van de Aziatische markten op maandag, waar de Japanse Nikkei-index de grootste puntendaling ooit leed - en de grootste procentuele daling sinds 1987, met een verlies van 12% in één handelssessie voordat het grootste deel van de verliezen op dinsdag werd goedgemaakt.

Amerikaanse indices daalden maandag scherp, waarbij de S&P 500 en Nasdaq Composite indices ongeveer 3% lager sloten. De FTSE 100 en de Europese Stoxx 600 benchmark daalden elk 2%. Volatiliteitsindicatoren zoals de VIX piekten naar niveaus die voor het laatst werden gezien tijdens de uitverkoop van de pandemie in 2020. 

Volatiliteitsindicatoren zoals de VIX staan op niveaus die voor het laatst werden gezien tijdens de uitverkoop van de pandemie in 2020.

Wat gebeurde er vrijdag?

Beleggers werden vrijdag opgeschrikt door de cijfers over de Amerikaanse non-farmlonen in juli, die het marktverhaal van 2024 dat de Amerikaanse economie aan een harde landing zou ontsnappen, in de war stuurden. De Morningstar Global Markets Index daalde vrijdag na de banencijfers met 2% en staat deze maand 9% lager.

Steven Bell, hoofdeconoom bij Columbia Threadneedle, legt uit wat er aan de hand is: "Zwakke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt hebben geleid tot de wijdverspreide vrees dat de VS afstevent op een recessie. De gegevens hebben de 'Sahm Rule' in werking gesteld - een indicator die nauwkeurig is in het voorspellen van recessies en hun timing." De regel stelt dat als het driemaandsgemiddelde van de werkloosheid in de VS met 0,5% stijgt ten opzichte van het laagste driemaandsgemiddelde van het voorgaande jaar, er een recessie is begonnen.

"Dit is reden tot bezorgdheid, maar nader onderzoek suggereert dat het vals alarm zou kunnen zijn," schreef hij in een notitie op 5 augustus.

Rob Morgan, hoofd beleggingsanalist bij Charles Stanley, zegt dat de banencijfers bijdragen aan andere zorgen over de Amerikaanse economie: "Andere gegevens waren ook teleurstellend. Er zijn zorgen dat de verwerkende industrie verzwakt en dat Amerikaanse consumenten op het punt staan hun bestedingsbuffers te bereiken omdat ze hun post-Covid spaargeld hebben opgebruikt."

Wat is er aan de hand met de Federal Reserve?

Vorige week hield de Fed de rente opnieuw ongewijzigd, met de verwachting dat de centrale bank de rente in september zal verlagen. De druk op de Federal Reserve neemt nu toe om de rente eerder te verlagen om de markten te kalmeren en de Amerikaanse economie te redden. De meeste westerse centrale banken hebben dit al gedaan en de Bank of England verlaagde vorige week voor het eerst sinds 2020. 

Hoe zit het met de valuta?

De sleutel tot de marktturbulentie zijn de Amerikaanse dollar en de Japanse yen. De status quo die dit jaar recordhoogtes voor de wereldwijde markten heeft ondersteund, was de hoge rente in de VS (5,25% - 5,50%) en de lage rente in Japan (0,25% na de renteverhoging van vorige week).

Handelaren konden lenen in yen, die tot deze week op een dieptepunt in meerdere decennia stond, en investeren in beter presterende activa in Amerikaanse dollars, zoals technologieaandelen en Amerikaanse obligaties. Dit proces staat bekend als de "carry trade" en hield stand tot vrijdag, toen de dollar instortte uit angst voor de Amerikaanse economie. Er wordt nu voorspeld dat de Federal Reserve de rente sneller dan verwacht en nog voor de volgende vergadering zal verlagen, wat de dollar onder druk zal zetten. Tegelijkertijd steunt de Bank of Japan de yen en de bank verhoogde vorige week voor de tweede keer dit jaar de rente.

Handelaren werden gedwongen om hun derivatenposities te sluiten toen de dollar in enkele dagen tijd van JPY160 naar JPY140 daalde, een enorme beweging op de valutamarkten. Deze stormloop om uit posities te stappen heeft het gevoel van paniek verergerd. 

Moet ik tech-aandelen verkopen?

Houd er rekening mee dat de daling van technologieaandelen moet worden gezien in de context van een aantal enorme koerswinsten. De aandelenkoers van Nvidia (NVDA) is in vijf jaar tijd met 2.500% gestegen, maar staat vandaag 4% lager.

John Moore, senior investment manager bij RBC Brewin Dolphin, zei: "De sell-off van de afgelopen dagen is deels te wijten aan de recente opwinding die is ontstaan in de aandelenkoersen van tech-aandelen die worden weggeblazen. Maar als het eenmaal is gaan liggen, zou dit een koopkans kunnen betekenen voor beleggers die geloven in de langetermijnvooruitzichten van de sector."

Veel bedrijven zoals Amazon (AMZN) worden nu volgens analisten van Morningstar als ondergewaardeerd beschouwd.

Moet ik Japanse aandelen en fondsen verkopen?

Niet noodzakelijkerwijs. Net als de technologieaandelen hebben de Japanse markten de afgelopen jaren een goede rit gemaakt en deze laatste correctie heeft de prestatiecijfers een deuk gegeven zonder alle winsten teniet te doen. James Salter, CIO en manager van het Zennor Japan Fund, zei in een toelichting dat de Japanse exporteurs het moeilijk zouden kunnen krijgen na hun geweldige rit, maar dat meer op het binnenland gerichte Japanse aandelen, die in de schaduw bleven tijdens de bullmarkt, nu zouden kunnen schitteren.

"Een sterkere yen lijkt waarschijnlijk. Dit zal leiden tot een tweedeling in de markt, waarbij ik vermoed dat de 'winnaars' van het afgelopen jaar op korte termijn zullen opveren, maar het daarna moeilijk zullen krijgen. Veel van deze namen zijn gevoelig voor de yen en blootgesteld aan de wereldwijde economische cyclus."

Wat moeten beleggers doen?

Gedragsdeskundigen van Morningstar dringen er bij beleggers op aan om niet in paniek te raken, een boodschap die ze benadrukten tijdens de verkoopgolf van de pandemie in 2020, die extreem plotseling was maar ook van korte duur - en achteraf gezien een enorme koopkans bleek. Beleggingsspecialist Susan Dziubinski van Morningstar heeft haar gids voor marktonzekerheid bijgewerkt:

"Beleggers horen vaak dat ze zich moeten afsluiten van het lawaai van de markt en geen aandacht moeten besteden aan marktturbulentie. Maar afsluiten kan moeilijk zijn en in sommige gevallen kan het een vergissing zijn," zegt ze.

Ratingsdirecteur Russell Kinnel heeft de marktbewegingen van vandaag in de VS bekeken: "Al met al was het een zware ochtend, maar misschien ook niet meer dan dat. Sommige websites die beleggers bang willen maken, zeggen dat de Dow 1.000 punten is gedaald omdat het klinkt als een groot getal, maar het is slechts 2,6% - en de Dow is sowieso een behoorlijk verouderde, krakkemikkige, prijsgewogen index."

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Amazon.com Inc184,52 USD2,77Rating
NVIDIA Corp116,91 USD8,15Rating

Over de auteur

James Gard  is senior editor bij Morningstar.co.uk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten