Resultaten Palantir: AI momentum stuwt omzet en guidance

We verhogen onze fair value voor het aandeel na blockbuster kwartaalcijfers en het aandeel is duur met torenhoge verwachtingen.

Malik Ahmed Khan 06 augustus, 2024 | 0:48
Facebook Twitter LinkedIn

Palantir earnings

We verhogen onze fair value schatting voor Narrow Moat rated aandeel Palantir (PLTR) naar $19 van eerder $16 nadat het bedrijf blockbuster tweedekwartaalresultaten rapporteerde en zijn guidance voor omzet en winstgevendheid in 2024 verhoogde.

Morningstar maatstaven voor aandeel Palantir

Fair Value Estimate: $19
• Morningstar Rating: 2 sterren
• Economic Moat: Narrow
• Morningstar Uncertainty Rating: Very High

Wat we vonden van Palantir’s resultaten

Achteraf gezien hebben sommige van onze eerdere schattingen, hoewel ze boven de consensus lagen, het AI-momentum dat de commerciële omzet van Palantir aanzwengelt niet volledig opgenomen. We blijven optimistisch over de AI-kansen van het bedrijf als een diepgewortelde speler in de ruimte met jarenlange ervaring in het werken met grote commerciële en overheidsklanten. We denken ook dat de stijgende winstgevendheid van het bedrijf een bewijs is van de aantrekkelijke eenheidseconomie die is ingebouwd in de softwareactiviteiten, waarbij de omzetgroei de stijging van de bedrijfskosten ruim overtreft.

Vanuit een waarderingsstandpunt blijven we sceptisch over de uitbundige waardering waarop het aandeel Palantir noteert, hoewel onze toekomstgerichte schattingen getuigen van ons optimisme over de naam. Zelfs zonder rekening te houden met de sterke stijging van de aandelenkoers, blijft Palantir het duurste softwarebedrijf in het universum dat we volgen, met een bedrijfswaarde/omzet-multiple van ongeveer 20 keer. We waarschuwen beleggers dat, met de torenhoge verwachtingen die zijn ingebakken in de huidige waardering van het bedrijf, elke kleine hobbel op de weg de aandelenkoers kan doen crashen.

De omzet van Palantir in het tweede kwartaal bedroeg $678 miljoen, een stijging van 27% op jaarbasis en meer dan $27 miljoen hoger dan onze eerdere schatting van $651 miljoen. Het succes van het bedrijf op de commerciële markt in de VS blijft indruk op ons maken, met een omzetstijging van 55% jaar op jaar tot $159 miljoen en met een groei van het aantal commerciële klanten in de VS tot 295, vergeleken met 161 een jaar geleden. Naast de commerciële klanten groeide ook de omzet van Palantir's overheid met 23% jaar op jaar tot $371 miljoen. Op de lange termijn verwachten we dat Palantir aanzienlijk zal profiteren van het feit dat zowel overheden als bedrijven hun gebruik van AI in hun organisaties zullen uitbreiden.

Palantir’s AI boot camps maken indruk

Op vooruitkijkende basis lijken de activiteiten van Palantir sterk. De factureringen en RPO, oftewel de resterende prestatieverplichtingen, stegen met respectievelijk 19% en 42% op jaarbasis. We zien de kracht in deze toekomstgerichte statistieken als bewijs van de sterke onderliggende vraag naar Palantir's oplossingen. Met nieuwe klanten die zich aanmelden bij Palantir in een razend tempo, zien we dat ze voor een lange tijd bij Palantir blijven als gevolg van de sterke overstapkosten ingebouwd in Palantir's platforms.

Omdat de belangstelling voor AI de afgelopen kwartalen is toegenomen, zijn bedrijven op zoek gegaan naar nieuwe gebruiksmogelijkheden voor AI binnen hun organisaties. Palantir zag dit slim genoeg als een kans om zijn bestaande AI-mogelijkheden te laten zien aan zowel commerciële als overheidsklanten. De bootcamps van het bedrijf, in wezen meerdaagse evenementen waarbij potentiële klanten kunnen zien wat ze praktisch kunnen bereiken met het Artificial Intelligence Platform, of AIP, zijn een geweldig hulpmiddel in het arsenaal geweest. In plaats van zwaar te investeren in verkoop, wat niet alleen duur is maar ook tijd inefficiënt omdat verkopers meestal tijd nodig hebben om te groeien, dienen de bootcamps van het bedrijf als het puntje van de go-to-market speer.

Hoewel we aanvankelijk sceptisch waren over hoe succesvol een bootcamp-geleide verkoopbeweging zou kunnen zijn, moeten we toch opmerken dat het bedrijf 96 deals binnenhaalde met een totale contractwaarde, of TCV, van meer dan $1 miljoen in het tweede kwartaal. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat al deze deals voortkwamen uit het bootcamp-kanaal van het bedrijf, waren we onder de indruk van de illustratieve voorbeelden die Palantir gaf van klanten die grote deals tekenden met het bedrijf binnen enkele weken na het bijwonen van een bootcamp.

Het bootcamp-verkoopmodel van het bedrijf hielp ook om de bedrijfskosten onder controle te houden, waardoor de winstgevendheid aanzienlijk verbeterde in vergelijking met een jaar geleden. Palantir's aangepaste operationele marges kwamen uit op 37% voor het tweede kwartaal, vergeleken met 25% een jaar geleden. Omdat we het succes van het bedrijf met zijn boot-camp verkoopmodel koppelen aan de aantrekkelijke kosten per eenheid die het kan genereren bij bestaande klanten, zien we een verdere uitbreiding van de marges voor Palantir op de lange termijn naarmate het bedrijf opschaalt. 

Palantir's succes in AIP is niet beperkt tot nieuwe klanten. De netto-retentie van het bedrijf, een maatstaf voor het vermogen van een bedrijf om bestaande klanten te upsellen, gaat ook de goede kant op. De nettorententie voor het tweede kwartaal was 114%, een stijging ten opzichte van 110% een jaar geleden en 111% vorig kwartaal.

 

De bull casus voor aandeel Palantir

Voor beleggers die geïnteresseerd zijn in de aannames die men moet maken om op een steenworp afstand van de huidige waardering van Palantir te komen, hebben we ook gekeken naar een hypothetische bull case waarin de commerciële verkoop op korte termijn blijft versnellen omdat het AIP van het bedrijf enorme hoeveelheden werk aantrekt van bestaande en nieuwe klanten.

In dit scenario gaan we uit van een vijfjaars CAGR van 26%, vergeleken met onze basiscase van een vijfjaars CAGR van 22%. Samen met een hogere omzetgroei op de lange termijn, voorzien we in dit scenario ook een nog robuustere margeverhoging op de lange termijn voor Palantir. Al met al resulteert onze bull-case in een schatting van de reële waarde van $ 26, net iets onder de aandelenkoers van het bedrijf na uur.

Als kers op de taart van een geweldig winstresultaat verhoogde Palantir zijn vooruitzichten voor de rest van het boekjaar 2024. De bijgewerkte guidance van het bedrijf gaat uit van een omzet en aangepast bedrijfsresultaat voor 2024 van $2,75 miljard en $970 miljoen, beide in het midden van de guidance, tegenover eerder $2,68 miljard en $874 miljoen. Met een sterke vraag als meewind, vooral aan de commerciële kant in de VS, verwachten we dat Palantir deze herziene ramingen zal overtreffen en we gaan uit van een omzet en aangepast bedrijfsresultaat voor 2024 die hoger liggen dan de guidance van het bedrijf.

Blijf op de hoogte via de Morningstar nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Palantir Technologies Inc Ordinary Shares - Class A36,31 USD2,02Rating

Over de auteur

Malik Ahmed Khan  is aandelenanalist technologiesector bij Morningstar Research Services LLC.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten