Magnificent 7 aandelen: dit zijn hun kwartaalresultaten

Onze analisten vertellen wat zij vinden van de resultaten van Tesla, Alphabet, Amazon, Apple, Meta en Microsoft.

Sunniva Kolostyak 07 augustus, 2024 | 10:45
Facebook Twitter LinkedIn

Meta logo

Nu zes van de Magnificent Seven grote Amerikaanse technologie-aandelen hun kwartaalcijfers hebben gerapporteerd, kijken we naar wat onze analisten ervan vinden.

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is dit jaar een belangrijke oorzaak geweest achter de winst van de Magnificent Seven en hun succes op de aandelenmarkt. Recent is de koers van deze aandelen echter zeer volatiel geworden. Beleggers maken zich steeds meer zorgen en vragen zich af of de Amerikaanse economie bezig is te vertragen. Dat heeft een verkoopgolf veroorzaakt. Alle ogen zijn nu gericht op de Federal Reserve, de laatste economische data en de resultaten van Nvidia (NVDA), die eind augustus worden verwacht.

Tesla (TSLA) en Alphabet (GOOGL) maakten als eerste hun kwartaalresultaten bekend, maar de grootste verandering is dit cijferseizoen afkomstig van Amazon (AMZN). De koers van dat aandeel daalde 11% nadat het bedrijf vorige week de kwartaalcijfers publiceerde.

Apple – Fair Value verhoogd door hoop op iPhone

Morningstar maatstaven voor aandeel Apple

• Fair Value Estimate: $185
• Morningstar Rating: ★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

We hebben onze verwachtingen van de Fair Value (reële waarde) voor Wide Moat-aandeel Apple (AAPL) verhoogd naar $185 (was $170) nadat we daarvoor onze prognose voor de inkomsten op de middellange termijn uit de iPhone hadden verhoogd. We verwachten nog steeds een sterke omzetgroei in het boekjaar 2024-2025 (dat in oktober 2024 begint), aangezien gebruikers hun iPhones inwisselen voor een nieuwere versie.

Dat doen zij omdat ze willen profiteren van de generatieve AI-functies van Apple, waarvoor de nieuwste iPhone-modellen vereist zijn. We voorzien nu voor volgend jaar een groei van de omzet uit iPhones van meer dan 10% en het jaar erop opnieuw een sterke omzetgroei.

De vooruitzichten voor het derde kwartaal, dat eind september eindigt, gaan uit van een omzetgroei van ongeveer 5% per jaar, inclusief een groei van de omzet uit diensten van meer dan 10%. Om deze prognose te halen, verwachten we dat de omzet uit iPhones zal stijgen met een percentage dat in de lage enkelcijferige cijfers ligt – dus tussen de 1 en 4%.

Als de iPhone 16-reeks in september op de markt komt, zal dat in onze ogen in het fiscale jaar 2025, dat al in oktober begint, voor sterkere groei gaan zorgen. Naar onze mening zullen de generatieve AI-functies daarvan, die Apple in juni bekendmaakte, consumenten ertoe aanzetten om een nieuwer model iPhone te kopen. 

Lees William Kerwin’s analyse

Amazon – Fair Value omhoog maar aandelenkoers omlaag

Morningstar maatstaven voor aandeel Amazon

• Fair Value Estimate: $195
• Morningstar Rating: ★★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High 

We verhogen onze schatting van de Fair Value van Wide Moat-aandeel Amazon (AMZN) naar $195 per aandeel (was $193) gezien de solide resultaten in het afgelopen tweede kwartaal. Amazons vooruitzichten voor het derde kwartaal komen overeen waar het de geraamde omzet betreft en zijn beter waar het gaat over de voorziene operationele inkomsten.

We hebben bescheiden veranderingen aangebracht in ons model, dat zich richt op een aanhoudende verbetering van de winst op de korte termijn. Na een terugval die begin juli begon, vinden we het aandeel Amazon steeds aantrekkelijker.

De vraag bleef afgelopen jaar hetzelfde, al waren er bij e-commerce wel signalen dat de bestedingen van consumenten onder druk zijn komen te staan. De omzet steeg het tweede kwartaal met 10%, vergeleken met een jaar geleden. Amazons winstgevendheid was indrukwekkend, met een operationele winst van $14,7 miljard. Voorzien was hooguit $14,0 miljard. Dit resultaat resulteerde in een operationele marge van 9,9%. Dat was een jaar geleden nog 5,7%.

Lees Dan Romanoff's analyse

Meta – Fair Value verhoogd, grote investering in AI

Morningstar maatstaven voor aandeel Meta Platforms

• Fair Value Estimate: $450
• Morningstar Rating: ★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High

Meta Platforms (META) blijft solide resultaten leveren, dankzij de sterke vraag naar digitale advertenties, terwijl het agressief investeert in AI-gerelateerde infrastructuur, technologie en producten. Het bedrijf verwacht meer geld uit te geven: de investeringen liggen aan de bovenkant van eerdere verwachtingen. Zelf noemde het bedrijf de groei van de investeringen in 2025 "significant".

De omzet steeg met 22% naar $39,1 miljard in het tweede kwartaal, hoger dan wat Meta zelf verwachtte. De operationele marge bleef met 38%, stabiel vergeleken met het kwartaal ervoor, maar ten opzichte van een jaar geleden steeg het 29%.

Meta herhaalde dat het de rekencapaciteit die het opbouwt voor verschillende doeleinden straks kan gaan gebruiken. Daarbij is het flexibel om daarmee te schuiven en rekencapaciteit daar in te zetten waar zich de beste kansen voordoen. Alphabet wil een soortgelijke strategie volgen.

We zijn er niet van overtuigd dat Meta een hoog rendement zal halen op zijn investeringen in de infrastructuur. Maar we verwachten dat het een sterke kasstroom zal blijven genereren, ongeacht de toekomstige ontwikkeling van AI. We zijn ook tevreden dat Meta vasthoudt aan de eerder geschatte kosten voor dit jaar. We verhogen onze schatting van de Fair Value naar $450 (was $400). De grootste impact die AI op Meta zal hebben, is die van een betere gebruikerservaring en voor adverteerders de mogelijkheid om gericht bepaalde doelgroepen te bereiken.

Lees Michael Hodel's analyse

Microsoft – Fair Value verhoogd, groei cloud versnelt

Morningstar maatstaven voor aandeel Microsoft

• Fair Value Estimate: $490
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Wide Moat Microsoft (MSFT) bleef sterke resultaten boeken het derde kwartaal. De cijfers overtroffen onze verwachtingen. Gezien de sterkere groei en winstgevendheid op korte termijn, verhogen we onze schatting van de Fair Value naar $435 per aandeel (dit was $420). Met aandelen die na sluitingstijd van de beurs 4% in waarde stijgen, blijven die in driesterrengebied.

De resultaten zijn in meerdere opzichten indrukwekkend, maar wij benadrukken Microsofts kracht op het gebied van AI, Azure en Gaming. Cloudplatform Azure boekte meer grote deals, waarbij het om AI blijft draaien. AI droeg 700 basispunten bij aan de groei van Azure.
Ook de marge verbeterde sterk, ondanks de neerwaartse druk die ontstond door de overname van Activision. Voor het kwartaal dat in maart eindigt, steeg de omzet 17% vergeleken met een jaar geleden. Die bedroeg naar $61,86 miljard, terwijl de markt gemiddeld uitging van $60,50 miljard. Volgens onze berekeningen droeg Activision ongeveer $2,05 miljard bij aan de omzet. 

Lees Dan Romanoff's analyse

Alphabet – Fair Value verhoogd, sterke groei zoekdienst

Morningstar maatstaven voor aandeel Alphabet

• Fair Value Estimate: $182
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High

De solide groei van de advertentie-inkomsten in het tweede kwartaal laat zien dat Alphabet (GOOGL) niet, zoals werd gevreesd, zijn grip op de business uit zoekmachines verliest. De Google Cloud-business groeide opnieuw harder, het snelst van de afgelopen anderhalf jaar. Dat komt doordat AI-tools werken via de cloud ondersteunen. Na aanpassing van ons model hebben we de geschatte Fair Value bescheiden verhoogd naar $182 (was $179).

De totale omzet steeg 14% vergeleken met een jaar geleden en was ongeveer hetzelfde als in het eerste kwartaal. De inkomsten uit Google-zoekopdrachten stegen met 14% naar $48,5 miljard, waarbij retailers het meeste bijdroegen aan deze groei. Bij YouTube-advertenties vertraagde de groei echter sterk naar 13%, versus 21% in het vorige kwartaal.
Alphabet benadrukte verder het succes van AI-overzichten bij zoekresultaten. Alphabet gaf aan dat het gebruik van en de tevredenheid over zoekopdrachten verbeterd zijn doordat het deze overzichten heeft toegevoegd en dat de advertenties boven en onder het overzicht goed zijn ontvangen.

We hebben, kortom, nog geen sterk bewijs gezien dat door nieuwe vormen van informatieverstrekking, zoals ChatGPT, het aantal zoekopdrachten bij Google vermindert of dat andere op zoekopdrachten gebaseerde advertentie-aanbiedingen, zoals via Amazon, de traditionele zoekvraag overnemen. 

Lees Michael Hodel's analyse

Tesla – Betaalbaar EV-model op schema voor 2025

Morningstar maatstaven voor aandeel Tesla

• Fair Value Estimate: $200 
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Uncertainty Rating: Very High 

Tesla’s cijfers (TSLA) over het tweede kwartaal waren grotendeels conform onze verwachtingen. De operationele winst daalde ongeveer 33% vergeleken met een jaar geleden, vooral doordat de gemiddelde verkoopprijs van een auto lager uitviel. Maar die steeg juist 37% ten opzichte van het eerste kwartaal, dankzij de sterke winsten uit energie-opwekking en -opslag en doordat Tesla minder geld uitgaf.

Onze vooruitzichten voor Tesla blijven grotendeels hetzelfde en daarom handhaven we onze geschatte Fair Value van $200 per aandeel. Ook blijven we bij de classificatie Narrow Moat.

Tesla’s directie weigerde aan te geven welke automodellen goedkoper worden en zei dat het dit soort details pas openbaar maakt bij de lancering van producten. Wel zei het management dat de ontwikkeling van het bewuste voertuig conform de planning verloopt en dat Tesla volgend jaar met produceren begint.

Dat laatste punt is volgens ons het belangrijkste: het productieschema blijft hetzelfde. We blijven 2026 zien als het jaar waarin het aantal auto’s dat Tesla aflevert met meer dan 10% zal groeien, dankzij het betaalbare model dat eraan komt.

Lees Seth Goldstein's analyse 

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A151,16 USD1,68Rating
Amazon.com Inc184,52 USD2,77Rating
Apple Inc222,66 USD1,16Rating
Meta Platforms Inc Class A511,83 USD1,39Rating
Microsoft Corp423,04 USD2,13Rating
NVIDIA Corp116,91 USD8,15Rating
Tesla Inc228,13 USD0,87Rating

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is senior data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten