'We zijn onderwogen in tech omdat aandelen duur zijn'

VIDEO - Morningstar Investment Management portfolio manager Nicoló Bragazza vertelt waarom hij na de verkoopgolf de voorkeur geeft aan communicatie en defensieve aandelen.

Christopher Johnson 09 augustus, 2024 | 11:02
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Christopher Johnson: Welkom bij Morningstar. Vandaag is bij mij in de studio Nicolo Bragazza, Associate Portfolio Manager bij Morningstar Investment Management. Nicolo, dank je wel dat je hier bij me bent. Mijn eerste vraag is, wat heeft de sell off in de markt aangejaagd?

Nicolo Bragazza: Ik denk dat we het hier echt over een drama in drie bedrijven hebben, omdat het eerst begon met de Bank of Japan, die de rente onverwacht verhoogde. De tweede stap was dat de Fed een beetje meer dovish was dan de markt had verwacht. En toen eindigde de week met een zeer teleurstellend banenrapport. En dus veroorzaakten deze drie dingen samen de uitverkoop die we zagen door de bewegingen op de Japanse yen. Ten eerste het afwikkelen van de carry trades en daarmee de impact van schulden op tech-aandelen en aandelen met hoge waarderingen in het algemeen.

CJ: En wat betreft techaandelen, kunt u stellen dat de tech- en AI-zeepbel misschien eindelijk is gebarsten?

NB: Allereerst is het moeilijk om te zeggen of er sprake is van een zeepbel of niet in AI-aandelen, omdat deze bedrijven, anders dan in het verleden, bijvoorbeeld de dotcom-zeepbel, wel inkomsten en winst genereren, anders dan de eerdere voorbeelden van een techzeepbel. Maar we kunnen zeker zeggen dat de waarderingen op dit moment erg hoog zijn en daarom zijn deze bedrijven erg gevoelig voor het marktsentiment, zoals we de afgelopen weken hebben gezien.

CJ: En welke sectorkansen ziet u op de korte tot lange termijn als gevolg van de verkoopgolf?

NB: Ja, op dit moment zijn we in onze multi-assetfondsen over het algemeen gepositioneerd met een langere duration dan gebruikelijk, vooral in de meest conservatieve portefeuilles die we al een tijdje hebben. We hebben ook een positie, een speciale positie in de Japanse yen, omdat we dachten dat de waardering, de wisselkoers van de valuta niet meer de werkelijke fundamenten weerspiegelde. En we hebben ook al enige tijd een onderweging in technologieaandelen, vooral vanwege de zeer hoge waarderingen die we daar aantreffen. We geven de voorkeur aan communicatiediensten als sector in de VS in plaats van technologieaandelen. We denken dat die bedrijven aantrekkelijkere waarderingen hebben met vergelijkbare groeimogelijkheden in het verschiet. En we houden ook meer van defensieve aandelen in het algemeen en in het bijzonder van nutsbedrijven die de laatste paar weken zijn gestegen vanwege de verlaging, de dalende rente die we over de hele linie hebben gezien.

CJ: En ik wilde ook iets vragen over Britse aandelen. Het lijkt erop dat ze niet zo hard zijn getroffen als in vergelijking met andere wereldwijde markten. Dus wat gebeurde daar ook alweer?

NB: Ja, het is altijd moeilijk om conclusies te trekken over de Britse markt omdat het een verzameling is van grote wereldwijde bedrijven, dus bedrijven die inkomsten genereren in het buitenland die in deze index zitten en uit heel verschillende sectoren komen. Over het algemeen kunnen we zeggen dat de Britse markt een sterke blootstelling heeft aan gezondheidszorg en niet-duurzame consumentengoederen. En die sectoren hebben de neiging om het behoorlijk goed te doen als er sprake is van een uitverkoop van aandelen als gevolg van een recessie of als het sentiment op de markten verandert.

CJ: En wat denkt u dat de Federal Reserve na de uitverkoop gaat doen? Ze zijn bijna in een hoek gedreven.

NB: Ja, de Federal Reserve heeft tijdens de laatste vergadering een meer dovish boodschap afgegeven. Wij denken dat de Fed in september waarschijnlijk zal verlagen. Maar ik denk niet dat een verlaging in september een radicale verandering is. Als ze vandaag hadden verlaagd, zou dat eerlijk gezegd geen enorm verschil maken. Ik denk dat het gewoon een kwestie van afwachten is en dat het vroeg of laat zal gebeuren.

CJ: Is er nog iets dat je me wilt vertellen dat ik niet in het interview heb behandeld?

NB: Ik denk dat het belangrijkste is om je te richten op de lange termijn. Wij zijn waarderingsgedreven beleggers en we richten ons op de lange termijn. Dus als we bewegingen in de markt zien van een dergelijke omvang, is het belangrijk om na te denken of er iets is veranderd, in de eerste plaats vanuit een fundamenteel perspectief. En zo niet, dan kan het misschien een interessant instapmoment zijn vanwege betere waarderingen in vergelijking met de vorige fase in de markt. 

CJ: Nicolo, dank je wel dat je er was.

NB: Dank je Chris voor de uitnodiging.

CJ: Ik ben Christopher Johnson van Morningstar UK.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Christopher Johnson  is datajournalist bij Morningstar in Londen

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten