Na de cijfers, is aandeel Apple koopwaardig?

Met sterke verwachtingen voor meer iPhone groei is dit wat wij vinden van het aandeel Apple.

William Kerwin 08 augustus, 2024 | 15:28
Facebook Twitter LinkedIn

Apple logo

Apple (AAPL) heeft op 1 augustus 2024 zijn winstcijfers voor het derde kwartaal van boekjaar 2024 gepubliceerd. Hier is de mening van Morningstar over de winst van Apple en de vooruitzichten voor het aandeel Apple. 

 

Wat we vonden van Apple's kwartaalresultaten

• We  hebben onze schatting van de reële waarde van Apple verhoogd van $170 naar $185 per aandeel. Onze hogere waardering weerspiegelt onze hogere verwachtingen voor de groei van de iPhone op de langere termijn, inclusief een naar onze verwachting sterk groei-jaar in het boekjaar 2025, gestimuleerd door de introductie van generatieve AI-functionaliteit op de nieuwste iPhones. 

• Apple heeft nog steeds te kampen met tegenwind in China, waar de opmars van binnenlandse smartphone-alternatieven de verkoop drukt.

• De omzet uit diensten is stevig de op een na grootste motor van het bedrijf (na de iPhone) en groeit in het boekjaar 2024 met dubbele cijfers, wat wij positief beoordelen. 

• Ondanks onze positieve verwachtingen voor een sterke iPhone-upgradecyclus in boekjaar 2025, blijven we de aandelen overgewaardeerd vinden. Wij denken dat beleggers moeten uitgaan van een iPhone-groei van bijna 20% in 2025 om de huidige aandelenkoers van Apple te rechtvaardigen, terwijl wij uitgaan van een groei van rond de 10%. 

Morningstar maatstaven voor aandeel Apple

• Fair Value Estimate: $185
• Morningstar Rating: ★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Fair Value Estimate voor aandeel Apple

Met een waardering van 2 sterren zijn wij van mening dat Apple's aandelen overgewaardeerd zijn ten opzichte van onze schatting van de reële waarde op lange termijn van $185 per aandeel. Onze waardering impliceert een aangepaste koers/winst-multiple van 28 keer voor het boekjaar 2024, een ondernemingswaarde/omzet-multiple van 7 keer voor het boekjaar 2024 en een vrije kasstroomrendement van 4% voor het boekjaar 2024.

We voorspellen een samengestelde jaarlijkse omzetgroei van 7% voor Apple tot en met boekjaar 2028. De iPhone zal de grootste bijdrage leveren aan de omzet gedurende onze prognose en we voorspellen 6% groei voor de omzet van de iPhone in de komende vijf jaar. We verwachten dat dit voornamelijk zal worden gedreven door de groei van de verkoop per eenheid, met bescheiden prijsverhogingen. We denken dat de prijsstijgingen vooral zullen worden gedreven door meer functies en een verschuiving in de mix naar de duurdere iPhone Pro-modellen.

Apple's Economic Moat rating

We kennen Apple een Wide Moat rating toe, die voortkomt uit omschakelingskosten voor klanten, immateriële activa en een netwerkeffect. Wij zijn van mening dat het iOS-ecosysteem van Apple ver reikende e vasthoudende tentakels heeft naar de portemonnee van klanten en hen aan zich bindt met softwaremogelijkheden en integratie tussen verschillende apparaten zoals de iPhone, Mac, iPad en Apple Watch.

We zien ook een immense ontwerpcapaciteit bij Apple, vooral indrukwekkend door de diepgaande integratie van hardware, software en halfgeleiders om de beste producten te maken. Tot slot zien we een opwaartse spiraal tussen het welvarende klantenbestand van Apple en het uitgebreide ecosysteem van ontwikkelaarspartners. Deze moatbronnen zorgen voor een grote winstgevendheid en een hoog rendement op geïnvesteerd kapitaal. Naar onze mening kan Apple deze moat-bronnen de komende 20 jaar gebruiken om economische winsten te blijven boeken, wat waarschijnlijker is dan niet. 

Financiële gezondheid

We verwachten dat Apple zich zal richten op het gebruiken van zijn immense kasstroom om kapitaal terug te geven aan aandeelhouders, terwijl het zijn netto leverage op de middellange termijn zal verhogen. Apple heeft een geweldige balans, met een nettokaspositie van $51 miljard per september 2023. Het management heeft zich ten doel gesteld om uiteindelijk cashneutraal te worden, zonder vast tijdschema. We verwachten niet dat het bedrijf dit doel in de komende vijf jaar zal halen, maar wel dat het er naartoe zal werken. Sinds de aankondiging van het doel in 2018 heeft Apple zijn nettokaspositie met meer dan de helft teruggebracht, van meer dan $100 miljard. 

Risico en onzekerheid

We kennen Apple een Medium onzekerheidsrating toe. Het grootste risico van het bedrijf is volgens ons de afhankelijkheid van consumentenbestedingen, waarvoor de concurrentie en de cycliciteit groot zijn. Apple loopt voortdurend het risico op disruptie, net zoals de iPhone de BlackBerry verstoorde in de opkomende smartphonemarkt. De iPhone kan worden verdrongen door een nieuw apparaat of een 'superapp'. Wij denken echter dat het bedrijf zich tegen dit risico verdedigt door nieuwe vormen te introduceren (zoals een horloge en een augmented reality headset) en door een ecosysteem van software en diensten te verkopen bovenop de hardware. 

Bulls zeggen over aandeel Apple

• Apple biedt een uitgebreid ecosysteem van nauw geïntegreerde hardware, software en diensten, dat klanten aan zich bindt en een sterke winstgevendheid genereert.
• We zijn blij met Apple's overstap naar interne chipontwikkeling, die volgens ons de productontwikkeling heeft versneld en de differentiatie heeft vergroot. 
• Apple  heeft een uitstekende balans en stuurt grote hoeveelheden cashflow terug naar de aandeelhouders. 

Bears zeggen over aandeel Apple

• Apple is gevoelig voor consumentenbestedingen en -voorkeuren, wat zorgt voor cycliciteit en het bedrijf vatbaar maakt voor verstoringen.
• Apple’s toeleveringsketen is sterk geconcentreerd in China en Taiwan, waardoor het bedrijf vatbaar is voor geopolitieke risico's. Pogingen om te diversifiëren naar andere regio's kunnen de winstgevendheid of efficiëntie onder druk zetten.
• Regelgevers houden Apple scherp in de gaten en recente regelgeving heeft delen van Apple's sterk bindende ecosysteem aangetast.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Apple Inc222,66 USD1,16Rating

Over de auteur

William Kerwin  is aandelenanalist bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten