Dit zijn de beste Medalist rated ETF's in Europese aandelen

Brede blootstelling aan Europese aandelen tegen lage kosten is voor beleggers toegankelijk via ETF's.

Robert van den Oever 13 augustus, 2024 | 15:47
Facebook Twitter LinkedIn

europe map

Nu het cijferseizoen met de kwartaal- en halfjaarresultaten van de grote bedrijven wereldwijd in volle gang is, kijken we voor beleggers die niet zelf aandelen willen selecteren naar een mogelijkheid om breed georienteerde blootstelling aan Europese aandelen te verkrijgen tegen lage kosten: via ETF's.

We richten ons specifiek op de Morningstar Categorie Europese large-cap aandelen gemengd, dus het stijlsegment dat het midden houdt tussen waarde en groei, met andere woorden: van beide beleggingsstijlen kan profiteren. Daarbinnen fiteren we in ons datasysteem Morningstar Direct op de ETF's die een Morningstar Medalist Rating van Gold, Silver of Bronze toegekend hebben gekregen door onze fondsanalisten.

Uit Morningstar Direct komen 16 ETF's rollen met een Morningstar Medalist Rating die in Nederland verkrijgbaar zijn. In onderstaande tabel rangschikken we die op het procentuele rendement over 1 jaar om te zien welke ETF's het best presteren.

 


Ter vergelijking laten we zien wat het rendement is van de Morningstar Developed Markets Europe Large-Cap Index. Die boekte over 1 jaar een rendement van 12,85%, en dat betekent dat slechts twee van de ETF's in de tabel deze Morningstar Index weten te verslaan over de periode van 1 jaar.

 

De drie toppers onder de Europese aandelen-ETF's

We gaan nader in op de drie ETF's die het hoogste rendement over 1 jaar boeken, op basis van de fondsrapporten van het fondsanalistenteam van Morningstar.

SPDR STOXX Europe 600 SRI UCITS ETF EUR Acc ZPDX

Deze ETF volgt effectieve beleggingsfilosofie en analyse van de portefeuille toont dat de strategie een overweging heeft behouden in liquiditeitsblootstelling en rendementsblootstelling in vergelijking met sectorgenoten. Een hoge liquiditeitsblootstelling wordt toegeschreven aan aandelen met een hoog handelsvolume, wat managers meer flexibiliteit geeft. En een hoge rendementsblootstelling is geworteld in het houden van aandelen die veel dividend uitkeren of terugkopen.

De portefeuille is overwogen in technologie en gezondheidszorg ten opzichte van het gemiddelde van de categorie met respectievelijk 5,8 en 5,4 procentpunten. De sectoren met een lage blootstelling ten opzichte van sectorgenoten zijn energie en nutsbedrijven, die respectievelijk 3,9 en 3,0 procentpunt onderwogen zijn ten opzichte van het gemiddelde. De portefeuille is gepositioneerd over 200 holdings en is relatief geconcentreerd. Zo bevindt 40,7% van de activa van de strategie zich in de top 10, tegenover een gemiddelde van 23,6% in de categorie.

 

VanEck Sustainable European Equal Weight UCITS ETF TEET

De portefeuille behoudt een kostenvoordeel ten opzichte van concurrenten, geprijsd binnen het op een na laagste kwintiel. Een analyse van de portefeuille van de strategie laat zien dat deze een aanzienlijke onderwogen positie heeft behouden in de blootstelling aan kwaliteit en een overwogen positie in de blootstelling aan liquiditeit in vergelijking met sectorgenoten.

Deze strategie heeft in de loop der tijd consistent meer ondergewaardeerde bedrijven aangehouden, vergeleken met vergelijkbare fondsen in de categorie. Als we kijken naar aanvullende factorblootstelling, dan zien we dat deze strategie de afgelopen jaren consequent de voorkeur heeft gegeven aan aandelen van lage kwaliteit in vergelijking met peers in deze Morningstar Categorie. Daarmee zouden de vooruitzichten van het fonds kunnen berusten op het vermogen om collega's te verslaan tijdens economische hausse.

De strategie is minder blootgesteld aan de factor kwaliteit in vergelijking met vergelijkbare Morningstar-strategieën. Deze strategie heeft de afgelopen jaren ook een neiging vertoond naar meer hoog-liquide activa ten opzichte van sectorgenoten, wat blijkt uit het feit dat ze consequent bedrijven met relatief hogere handelsvolumes aanhoudt. Meer liquide activa dragen bij aan flexibelere uitstapstrategieën. Als de portefeuille bijvoorbeeld in korte tijd te maken krijgt met opeenvolgende verkopen, zal hij minder snel een aanzienlijk verlies lijden.

In vergelijking met sectorgenoten was de strategie ook meer blootgesteld aan de factor liquiditeit. Bovendien is deze strategie in deze jaren onderwogen geweest in momentumaandelen. Die spelen op de aanname dat aandelen die recent beter hebben gepresteerd, dat zullen blijven doen, en dat aandelen die recent minder goed hebben gepresteerd, zullen blijven achterblijven. Het vermijden van de eerste en het kopen van de tweede zou erop kunnen wijzen dat managers afkerig zijn van het najagen van momentum. In de afgelopen maanden was de strategie ook minder blootgesteld aan de momentumfactor dan zijn sectorgenoten. 

De portefeuille is 6,2 procentpunten overwogen in financiële diensten vergeleken met het gemiddelde van de categorie, en de allocatie naar gezondheidszorg is vergelijkbaar met de categorie. De sectoren met een lage blootstelling vergeleken met sectorgenoten in de categorie zijn consumentencycli en energie, die respectievelijk 3,7 en 2,8 procentpunten van het vermogen onderwogen zijn ten opzichte van het gemiddelde. De strategie bezit 113 effecten en is minder topzwaar dan sectorgenoten. Zo is 11,7% van de activa van de portefeuille geconcentreerd in de top 10 van fondsbeleggingen, vergeleken met een gemiddelde van 23,6% in de categorie.

 

iShares MSCI Europe Paris-Aligned Climate UCITS ETF EUR Acc EUPB

De portefeuille behoudt een kostenvoordeel ten opzichte van concurrenten en is geprijsd binnen het goedkoopste kwintiel van vergelijkbare fondsen. Uit analyse van de portefeuille van de strategie blijkt dat deze een onderwogen positie heeft behouden in liquiditeitsblootstelling en momentumblootstelling in vergelijking met sectorgenoten.

De beleggingsdoelstelling van deze ETF is ernaar te streven beleggers een totaalrendement te bieden, rekening houdend met zowel kapitaal- als inkomstenrendement, en dat het rendement van de MSCI Europe Climate Paris Aligned Benchmark Select Index weerspiegelt.

De portefeuille heeft allocaties in de top twee sectoren, gezondheidszorg en nutsbedrijven, die vergelijkbaar zijn met de categorie. De sectoren met een lage blootstelling vergeleken met sectorgenoten in de categorie zijn energie en defensieve consumentengoederen, die respectievelijk 3,9 en 3,1 procentpunten van het vermogen onderwogen zijn. De strategie bezit 323 effecten en is ongeveer even topzwaar als het gemiddelde van de categorie, met 24,1% van de activa in de top 10-beleggingen.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
iShares MSCI Eurp Paris-AlgndClmtETF€Acc5,98 EUR-0,12Rating
SPDR STOXX Eurp 600 SRI ETF EUR Acc EUR31,55 EUR0,49Rating
VanEck Sust Eur Equal Weight UCITS ETF76,10 EUR0,30Rating

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten