Goud haalt steeds nieuwe records; wat kunt u als belegger doen?

De goudprijs heeft dit jaar al meerdere keren een nieuw record bereikt. Een begrijpelijke reactie daarop is om je winst te nemen. Maar het edelmetaal fungeert ook als bescherming bij toekomstige crises.

Valerio Baselli 12 augustus, 2024 | 14:22
Facebook Twitter LinkedIn

Oro

Normaal gesproken zijn een sterke dollar en stijgende obligatierentes nadelig voor goud (dat zelf geen rente oplevert). Toch heeft de spotprijs voor goud de afgelopen maanden al meerdere keren een nieuw hoogste punt bereikt. In maart 2024 tikte die $2.160 per troy ounce aan.

Dat niveau had goud nog nooit eerder gehaald. Kort daarna bereikte, begin april, brak de goudprijs alweer een nieuw record, op $2.265. En op 20 mei ook, met $2.435. Op 17 juli tot slot kwam de spotprijs voor het eerst boven de $2.470 per troy ounce uit.

Momenteel wordt goud verhandeld rond de $2.441 per troy ounce. Dat komt neer op een rendement van ongeveer 16 procent sinds begin dit jaar (peildatum: 12 augustus, in dollars).

Deze stijging is echter niet veroorzaakt door de financiële markten. Door de macro-economische en monetaire omstandigheden was de vraag naar goud bij beleggers de afgelopen jaren zwak. Tussen juli 2023 en juni 2024 stroomde er wereldwijd netto slechts $54 miljoen naar beursgenoteerde grondstoffenfondsen (ETC’s) op edelmetalen, blijkt uit data van Morningstar. Van dat bedrag trokken de ETC’s $46 miljoen aan in het tweede kwartaal van dit jaar; mogelijk is dat een teken van hernieuwde interesse onder beleggers.

"De stijging van de goudprijs de afgelopen maanden was opmerkelijk, vooral omdat de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente zou verlagen, niet uitgekomen zijn", legt Bert Flossbach, medeoprichter van Flossbach von Storch, uit in een interview met Morningstar.

Hoge rentes zijn doorgaans nadelig voor goud. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beleggers de eerste helft van dit jaar ongeveer 140 ton goud uit ETCs teruggetrokken hebben. Net als in de voorgaande jaren werd dit echter meer dan gecompenseerd door de massale goudaankopen door centrale banken, aldus Flossbach.

"De opwaartse trend van de goudprijs begon in 2022, aangejaagd door de aanhoudende vraag naar sieraden, investeringen in fysiek goud (munten en baren) door Aziatische beleggers en de massale aankopen door centrale banken in opkomende markten. Vooral in China gebeurde dit laatste: het land wil zijn valutareserves diversifiëren en zo zijn afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar minder groot maken ", zo schreef Charlotte Peuron, aandelenfondsmanager voor de goudsector bij Crédit Mutuel AM, in een notitie die zij op 31 juli 2024 publiceerde. 

Goudkoorts bij centrale banken opkomende landen

Sinds de uitbraak van de financiële crisis in 2008 heeft er een fundamentele verandering plaatsgevonden in de beoordeling door centrale banken van de rol en relevantie van goud bij het beheer van hun valutareserves. Volgens de recentste data van de World Gold Council steeg de vraag naar goud het tweede kwartaal wereldwijd 4% vergeleken met vorig jaar naar 1.258 ton, het hoogste niveau in een kwartaal dat ooit werd gehaald.

Dat record werd gestimuleerd door een aanzienlijke toename van niet-beursgenoteerde transacties (zogeheten OTC-transacties, ofwel transacties buiten de gereguleerde beurs om). Deze OTC’s stegen op jaarbasis met 53% naar 329 ton. "De stijgende vraag via OTC-transacties, de aanhoudende aankopen door centrale banken en de gedaalde uitstroom uit goud-ETCs hebben de goudprijs in het tweede kwartaal naar een recordniveau gedreven", aldus het rapport.

Volgens een door de World Gold Council uitgevoerde enquête is 29% van de 70 ondervraagde centrale banken van plan om hun goudreserves de komende twaalf maanden te verhogen. 81% verwacht een verdere toename van de goudvoorraden.

"Hoewel China na zeventien maanden op rij van aankopen een pauze lijkt in te lassen, denken we dat de aankopen door centrale banken de goudprijs zullen blijven ondersteunen. Dit omdat hun goudreserves nog steeds slechts 4 à 5% van hun valutareserves uitmaken", aldus Charlotte Peuron.

Waarom goud in portefeuille houden in tijden van crisis?

Gezien de huidige prijs vragen beleggers die in goud hebben geïnvesteerd zich misschien af of het niet tijd wordt om dat te verkopen en een mooie winst op te strijken. Bert Flossbach benadrukt dat hij "geen glazen bol heeft waarmee hij in de toekomst kan kijken en prognoses voor de korte termijn onbetrouwbaar vindt". Dat gezegd hebbend, is hij van mening dat goud in een complexe wereld en binnen een fragiel financieel systeem een belangrijke waardevaste component zou moeten zijn van een beleggingsportefeuille.

"De afgelopen decennia is bijna elke crisis bestreden met meer geld en dat zal in de toekomst waarschijnlijk niet veranderen ", zegt hij. "Een volgende crisis zou de euro kunnen treffen als de begrotingstekorten verder uit de hand lopen en de spanningen binnen de eurozone verder verergeren. De Europese Commissie is onlangs een begrotingsprocedure gestart tegen zeven landen. Ook in de VS bedraagt de staatsschuld meer dan 120% van het bbp. En geen van beide presidentskandidaten staat bekend om zijn of haar strikte begrotingsdiscipline. Er zijn dus goede redenen om aan te nemen dat papieren valuta's verder in waarde zullen dalen ten opzichte van goud."

Goud heeft altijd een rol gespeeld bij het diversifiëren van een portefeuille, omdat het een negatieve correlatie heeft met andere financiële activa. Dit betekent dat goud, in theorie althans, het risicorendementsprofiel van een beleggingsportefeuille op de middellange tot lange termijn kan verbeteren. Kortom: dat beleggers hun winst willen nemen, is begrijpelijk. Maar het is verstandig om een deel van uw portefeuille in goud te blijven beleggen. 

Blijf op de hoogte via de Morningstar nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten