De GRANOLAS aandelen presteren wisselend

De opkomst van de 'GRANOLAS'-aandelen in Europa heeft geleid tot vergelijkingen met de Amerikaanse Magnificent Seven, maar er zijn mogelijkheden buiten de groep.

Christopher Johnson 12 augustus, 2024 | 17:56
Facebook Twitter LinkedIn

An LVMH storefront in London

Noem de Amerikaanse Magnificent Seven aandelen en het gesprek over de zogenaamde "GRANOLAS" aandelen uit Europa volgt al snel. De GRANOLAS hebben de Europese aandelenmarkten deze zomer echter parten gespeeld.

Analisten van Goldman Sachs bedachten de term in 2020 om de aandelen van elf grote bedrijven in Europa en het VK te beschrijven: 

GSK (GSK)

• Roche (ROG)

• AstraZeneca (AZN)

• Novo Nordisk (NOVO B)

• Nestlé (NESN)

• Novartis (NOVN)

• L'Oréal (OR)

• LVMH (MC)

• ASML (ASML)

• SAP (SAP)

Het belangrijkste verschil tussen de Magnificent Seven en deze Europese tegenhangers is concentratie: de mate waarin het succes van beleggers afhankelijk is van specifieke bedrijven of sectoren. Terwijl het succes van de Magnificent Seven grotendeels te danken is aan technologie, bestrijken de GRANOLAS een breder scala aan sectoren, van luxegoederen tot farmaceutische producten. Die diversiteit betekent dat GRANOLAS niet altijd met elkaar meebewegen.

Nicolò Bragazza, associate portfoliomanager bij Morningstar Wealth, merkt op dat GRANOLAS sinds begin juli de Europese aandelenmarkt negatief hebben beïnvloed door de prestaties van het grootste aandeel van de groep naar marktkapitalisatie: Novo Nordisk. De aandelen van het Deense farmaceutische bedrijf zijn met 11% gedaald ten opzichte van de piek op 25 juni.

Europa's op één na grootste aandeel naar marktkapitalisatie en mede GRANOLAS-component ASML daalde in dezelfde periode met 16%, terwijl een ander technologiebedrijf, softwaregigant SAP, hielp deze rem te compenseren.

SAP steunt de kwakkelende GRANOLAS

SAP (SAP), de Duitse multinational voor software met een marktkapitalisatie van €220 miljard, was een aanzienlijke aanjager van de prestaties met het hoogste year-to-date rendement in de groep van bijna 40%. Het heeft de kansen getrotseerd door rivalen WorkSpace en Salesforce te verslaan op het gebied van bedrijfsapps.

"Sinds het begin van het jaar is hun bijdrage aan de Europese marktprestaties sterk positief geweest, aangevoerd door de techaandelen SAP en ASML en door farmaceutische bedrijven, die over het algemeen de negatieve prestaties van consumentennamen hebben gecompenseerd", aldus Bragazza.

Hoewel het bedrijf een herstructureringsplan aankondigde, steeg de omzet van SAP in het tweede kwartaal met 10% en overtrof daarmee de verwachtingen. De kern van het succes werd gevormd door de cloudactiviteiten, waarvan de inkomsten met 25% stegen, terwijl de omzet in de SaaS-clouddivisie, een ander belangrijk slagveld ten opzichte van Salesforce, met 33% steeg. 

Voor Steve Bolton, fondsbeheerder van het Royal London European Growth Fund met Morningstar Gold-rating, is het succes van SAP het resultaat van technologische verbeteringen.

"Technologie en het potentieel om te profiteren van ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) bleven de investeringen in de informatietechnologiesector in het tweede kwartaal opdrijven, zij het niet in hetzelfde tempo als in het eerste kwartaal van het jaar", zegt hij.

"SAP profiteert momenteel van meewind op het gebied van cloudcomputing en werkt, na de benoeming van een nieuwe chief finance officer in 2023, hard aan een passende kostenbasis, wat in de toekomst mogelijk tot meer winst kan leiden." 

Afslankmiddelen rally steunt farma-aandelen

Naast technologieaandelen waren farmaceutische producten dit jaar de sterkste performers van de GRANOLAS groep, vooral wanneer ze werden blootgesteld aan het thema diabetes en afslanken. "Innovatie in de sector blijft beleggers opwinden terwijl ze proberen vast te stellen hoe groot de markt is en wie de waarschijnlijke winnaars zijn," aldus Bolton van Royal London.

Novo Nordisk heeft op dit gebied altijd voorop gelopen vanwege de populariteit van de afslankmedicijnen Wegovy en Ozempic. Wegovy is net goedgekeurd voor gebruik in China en het bedrijf is ook van plan om miljarden dollars te investeren in de VS om de productiemogelijkheden uit te breiden.

Na een moeilijke maand juli blijft het year-to-date rendement van het bedrijf met 24% hoog, gevolgd door rivalen Novartis (NOVN), Roche (ROG), Sanofi (SAN) en GlaxoSmithKline (GSK).

Novo Nordisk heeft een voorsprong op het gebied van afslankmedicijnen. Thomas Lemaigre, co-portefeuillebeheerder van het Morningstar Bronze-gewaardeerde Janus Henderson European Selected Opportunities Fund, is van mening dat Roche een peer is om goed in de gaten te houden.

"Ondanks het feit dat Roche op dit moment nog geen medicijn op de markt heeft voor gewichtsverlies, is het bedrijf met een aantal fase één gegevens gekomen in zeer kleine populaties die aantonen dat ze misschien een interessant medicijn tegen obesitas hebben dat tegen het einde van het decennium op de markt zou kunnen komen," zegt hij. "Vanuit positioneringsstandpunt heeft Roche niet goed gepresteerd en daarom denken mensen dat het goedkoop is. Het zou defensief moeten zijn en als je deze obesitashoek hebt, is het misschien de moeite waard om naar te kijken. Dat verklaart deels de prestaties van Roche.

In Londen is farmaciegigant AstraZeneca (AZN) 18% gestegen op jaarbasis. Het bedrijf is het grootste aandeel genoteerd aan de London Stock Exchange met een marktkapitalisatie van £196,4 miljard. Op jaarbasis heeft het beter gepresteerd dan de Morningstar UK Index, die 8% rendement heeft geboekt.

Ondertussen presteerde GlaxoSmithKline minder goed dan rivaal AstraZeneca en de index, met een rendement van 6% over dezelfde periode. AstraZeneca werd gesteund door een sterke omzetgroei in de eerste helft van het jaar, toen de inkomsten uit het chemotherapiemedicijn Enhertu - dat wordt gemaakt in samenwerking met Daiichi Sankyo - naar £19,96 miljard stegen met een omzetstijging van 46%.

Bragazza merkt op dat AstraZeneca en GSK een positieve bijdrage hebben geleverd aan de Morningstar UK index op een year-to-date basis, maar ook zij hebben de prestaties de afgelopen maand aangetast. GSK, dat nog steeds gebukt gaat onder de gevolgen van een rechtszaak over maagzuurmedicijn Zantac, heeft bijgedragen aan het negatieve sentiment. 

Lucht loopt uit luxe door vertraging China

De slechtst presterende bedrijven in de GRANOLAS-groep zijn bedrijven die het meest zijn blootgesteld aan het consumentensentiment.

De Franse luxereus LVMH, die vorig jaar als eerste Europese bedrijf een marktkapitalisatie van $ 500 miljard bereikte, werd ruw wakker geschud met een daling van het year-to-date rendement naar negatief terrein op -12%. Met €636 ligt het nu dicht bij de schatting van de reële waarde van €650 van Morningstar-analist Jelena Sokolova.

Will James, portfoliomanager bij Guinness Asset Management, zegt dat LVMH te lijden heeft gehad onder een vertraging in de uitgaven voor luxegoederen in China. "Het grote probleem voor luxe in het algemeen is dat veel van de groei na Covid werd gedreven door de ambitieuze consument", zegt hij. "Maar nu de zaken krapper worden door de stijgende rentetarieven en de druk van de inflatie, hebben mensen minder extra geld op zak, terwijl ze zichzelf normaal gesproken zouden trakteren op een portemonnee of een handtas."

Volgens hem heeft de markt zich gefocust op luxegoederen die profiteren van de opkomst van de middenklasse in China, maar heeft ze te laat ingezien dat met de wereldwijd stijgende rentetarieven de ambitieuze consument zich nu meer zorgen maakt over de manier waarop hij zijn basisuitgaven betaalt.

L'Oreal (OR) en Nestlé (NESN) presteerden ook ondermaats en rapporteerden dit jaar verliezen van respectievelijk -14% en -10%, terwijl de Morningstar Europe index tijdens de periode met 5% steeg. 

Kansen in defensie en banken

Sommige fondsbeheerders richten zich echter helemaal niet op de GRANOLAS, maar houden hun ogen gericht op goed presterende sectoren die niet in de groep vertegenwoordigd zijn.

Christopher Garsten, co-portefeuillebeheerder van het Waverton European Capital Growth Fund met Morningstar Silver-rating, heeft gezocht naar kansen buiten de leidende elf.

"Sommige van onze beste aandelen zaten in defensie", zegt hij. "Dat kwam van de totale onwil om ze aan te raken tot het feit dat ze plotseling weer een respectabele belegging werden. Bovendien neemt de vraag naar hun producten sterk toe."

Garsten heeft geïnvesteerd in de Noorse defensiegroep Kongsberg Gruppen (KOG) en het Spaanse defensiesoftwarebedrijf Indra Sistemas (IDA0). Beide hebben een year-to-date rendement van respectievelijk 119% en 19%.

"Kongsberg doet veel op het gebied van raketten en luchtverdedigingssystemen," zegt hij. "Het bedrijf deed het vrij goed vóór Oekraïne, maar na Oekraïne steeg hun vraag enorm. We hebben ook een kleinere positie in Indra en we denken dat de software van Indra een belangrijke groeimarkt zal zijn.

Ondertussen ziet Thomas Lemaigre van Janus Henderson positieve vooruitzichten vanuit de bankensector, met een bijzondere focus op Italiaanse en Spaanse namen.

Het in Milaan gevestigde UniCredit (UCG) is tot nu toe 37% teruggekeerd en de Spaanse bank Banco de Sabadell (SAB) is in diezelfde periode 55% teruggekeerd, te midden van een aanhoudende overnamestrijd waarbij rivaal BBVA (BBVA) de Catalaanse bank wil overnemen.

"De volumes op het gebied van renovatie en nieuwbouw in Italië en Spanje doen het goed, en de banken zijn vaak een proxy voor de economieën waarin ze actief zijn, en Italië en Spanje hebben het niet slecht gedaan," zegt hij.

"Het heeft ook te maken met de looptijd en hoe lang we de nettorentemarge zien aanhouden. Uiteindelijk zijn deze banken directer blootgesteld aan specifieke economieën."

Bankaandelen uit de eurozone hebben dit jaar tot 8 augustus 19% rendement geboekt en deden het daarmee aanzienlijk beter dan de Morningstar Eurozone index, die de prestaties van de bredere markten in de eurozone volgt en in dezelfde periode slechts 3,7% won.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
ASML Holding NV ADR751,38 USD0,00Rating
AstraZeneca PLC ADR81,16 USD0,00Rating
Banco de Sabadell SA1,80 EUR0,00
GSK PLC1.671,00 GBP0,00Rating
Indra Sistemas SA ADR4,52 EUR0,00
Kongsberg Gruppen ASA1.058,00 NOK0,00Rating
L'Oreal SA404,60 BGN0,00
Lvmh Moet Hennessy Louis Vuitton SE612,40 EUR0,00Rating
Nestle SA104,34 USD0,00
Novartis AG ADR116,99 USD0,00Rating
Novo Nordisk A/S ADR135,23 USD4,20Rating
Roche Holding AG262,10 CHF-2,49Rating
Sanofi SA119,65 USD1,06
SAP SE197,92 EUR1,04
UniCredit SpA155,04 PLN0,00

Over de auteur

Christopher Johnson  is datajournalist bij Morningstar in Londen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten