Bezitten ETF beleggers in Europa te veel Amerikaanse tech?

Na de opmars in de Amerikaanse aandelenmarkt die opgestuwd werd door een kleine groep aandelen, ligt het gevaar van overconcentratie op de loer.

Sara Silano 16 augustus, 2024 | 9:02
Facebook Twitter LinkedIn

Wall Street sign

De Amerikaanse marktcrash van vorige week heeft Europese ETF-beleggers geschokt, die de afgelopen jaren miljarden hebben gestoken in exchange-traded funds die gespecialiseerd zijn in aandelen van Wall Street.

Uit data van Morningstar blijkt dat de Amerikaanse large-cap blend equity ETF-categorie, die representatief is voor de bredere Amerikaanse markt, de grootste is in Europa met €383 miljard aan beheerd vermogen en alleen al in het afgelopen jaar netto-instroom ontving ter waarde van €52,5 miljard, waarmee deze categorie op de eerste plaats staat in de keuzes van beleggers (per eind juli 2024).

Zo groot is de weging van Wall Street in global equity ETF's

De blootstelling van Europese ETF-beleggers aan de Amerikaanse markt is nog groter als men bedenkt dat de op een na grootste categorie van activa onder beheer in Europa large-cap wereldwijde aandelen zijn met €280 miljard en nettostromen in het afgelopen jaar van €47,4 miljard. In deze categorie maken Amerikaanse aandelen gemiddeld 64,7% van het totaal uit. Ter vergelijking: de ontwikkelde Europese markten zijn goed voor 'slechts' 15,2%.

Men moet ook rekening houden met het succes van ETF's die beleggen in Amerikaanse technologieaandelen, die explodeerden dankzij de rally van de Magnificent Seven die tot begin augustus niet te stoppen leek. Europese beleggers hebben de afgelopen twaalf maanden €5,5 miljard in deze instrumenten gepompt, waarvan €4,5 miljard sinds begin 2024, toen de waarderingen al hoog waren.

Volgens analisten van Morningstar waren op het moment van de piek van de Morningstar US markets index op 16 juli Nvidia (NVDA), Apple (AAPL), Meta (META) en Tesla (TSLA) overgewaardeerd met 12-30%, terwijl Alphabet (GOOGL), Microsoft (MSFT) en Amazon (AMZN) ook boven hun fair value zaten. De dalingen in de afgelopen weken waren daarom nog pijnlijker voor degenen die besloten mee te liften op de kunstmatige intelligentietrend, ervan uitgaande dat beleggers na vorige week verkochten.

“De Amerikaanse markt is goed voor meer dan 70% van de wereldwijde aandelenmarkten, het hoogste niveau in de geschiedenis, waarbij de Magnificent Seven alleen al meer dan een vijfde van het totaal voor hun rekening nemen,” zegt Michael Field, Europees marktstrateeg bij Morningstar. “De Amerikaanse aandelenmarkt heeft de afgelopen jaren fantastisch gepresteerd en als het goed gaat, stelt niemand het concentratieniveau in vraag. Maar marktschokken zoals die van vorige week geven ons zeker te denken.”

Is de tech aandelen rally voorbij?

De Amerikaanse beursindex steeg van begin 2023 tot 16 juli 2024 met meer dan 50% in dollars (+47,3% in euro). Daarna verloor de index 8,6% (9,4% in euro) tijdens de crash op 5 augustus voordat hij weer probeerde te stijgen, hoewel hij sinds de piek halverwege juli nog steeds in het rood staat. De drijvende kracht achter de dalingen waren technologieaandelen, vooral die zoals Nvidia. De Morningstar US Technology index daalde van 17 juli tot 5 augustus met 13,4% in US dollar termen (-13,5% in euro termen), na +109,7% (+105,7% in euro termen) te hebben geboekt van januari 2023 tot de piek in 2024, toen de markten nieuwe records bereikten.

ETF's, die in hun meer traditionele versie passief een benchmark repliceren, presteerden vergelijkbaar. Amerikaanse large-cap blend aandelen boekten eerst cumulatieve winsten van meer dan 40% in euro en vervolgens (vanaf 17 juli) gemiddelde dalingen van 8,4% (per 5 augustus). Technologiegerichte ETF's met de meeste blootstelling aan Amerikaanse aandelen verloren meer dan 15% in slechts een paar weken, na stijgingen tot driedubbele cijfers sinds begin 2023. Tot slot daalden ETF's met een wereldwijde aandelenmix met grote kapitalisaties gemiddeld met 8,6% na een rally van 36,3% (cijfers in euro).

Hoewel de aandelenmarkten zich sindsdien hebben gestabiliseerd, herinnert wat er is gebeurd ons aan de risico's van overmatige blootstelling aan een specifiek geografisch gebied, maar hetzelfde geldt voor sectoren of individuele aandelen. Dit alles terwijl beleggers al vooruitkijken naar de volgende stap van de Federal Reserve en de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

Amerikaanse aandelenmarkt is zeer geconcentreerd

In dit stadium zijn de risico's van slechte diversificatie nog duidelijker, omdat de Amerikaanse markt zeer geconcentreerd is. Ondanks geluiden over een ommekeer in de afgelopen maanden, laten de gegevens over het tweede kwartaal van 2024 zien dat Wall Street bijna al zijn prestaties te danken heeft aan technologieaandelen.

“De Morningstar US markets index steeg met 3,48% voor het kwartaal,” schrijft Bella Albrecht, associate data journalist bij Morningstar. “Van die 3,48% kwam 3,46% uit de technologiesector, meer dan vier keer de rol die de op één na beste sector, communicatiediensten, speelde.” Albrecht vervolgt: “Kunstmatige intelligentie-reuzen Nvidia, Microsoft, Apple, Amazon.com, Meta Platforms, Alphabet en Broadcom hebben 24,39 procentpunten bijgedragen aan de 44,23 procentpunten die de markt heeft gewonnen sinds het begin van 2023 (per 30 juni) en hebben momenteel een gecombineerd gewicht van 29% in de index.” 

De weging van de Magnificent Seven

ETF's die representatieve Amerikaanse marktindices zoals de S&P 500 of de MSCI USA fysiek repliceren, hebben een concentratie in de top 10 posities van ongeveer 34-35%.

Als we de twee grootste ETF's van dit type nemen, iShares Core S&P 500 USD Acc en Vanguard S&P 500 UCITS, die respectievelijk 80,86 miljard en 47,59 miljard activa hebben, zien we dat de topposities in de portefeuille in termen van aantal aandelen voor zowel vier van de Magnificent Seven zijn, namelijk Nvida, Apple, Amazon en Microsoft. Als we echter kijken naar de aandelen die het zwaarst wegen, wordt de lijst van technologiegrootheden langer met Alphabet (in beide aandelenklassen) en Meta Platforms. Het enige bedrijf in de Magnificent Seven dat niet in de top 10 staat, maar net onder de twaalfde plaats, is Tesla.

In de grafiek hieronder vergelijken we de iShares ETF met de Vanguard ETF wat betreft het procentuele gewicht van de Magnificent Seven in de portefeuille. Bij de analyse is het goed om in gedachten te houden dat de update-data van de portefeuilles verschillend zijn.

Als we nu kijken naar hoe de grootste ETF's hebben gepresteerd, in termen van beheerd vermogen, vanaf de piek van de koersen op Wall Street tot de crash op 5 augustus. Verliezen zijn meer dan 9% na winsten van 46% tot 48% sinds begin 2023. 

Een Europese belegger met een ETF voor wereldwijde aandelen met grote kapitalisaties in zijn of haar portefeuille zou rekening moeten houden met een concentratie van 22% tot 23% in de top 10 aandelen voor meer traditionele instrumenten. Nogmaals, als we kijken naar de manden van de grootste replicators (iShares Core MSCI World ETF USD Acc en Vanguard FTSE All-World UCITS), zijn de topposities, in termen van gewicht van aandelen, de technologiegrootheden die meeliften op de trend van kunstmatige intelligentie.

De concentratie van portefeuilles in de top 10 aandelen is zelfs nog hoger in ETF's die zich richten op technologie. De grootste in zijn soort in Europa, iShares S&P 500 Info Tech Sect ETF$Acc heeft 74,4% van de activa in de top tien posities . De op een na grootste, Xtrackers MSCI World IT ETF 1C, heeft een concentratie van 68% (gegevens beschikbaar per 6 augustus). Het gewicht van Microsoft, Apple en Nvidia ligt in de dubbele cijfers (zie onderstaande grafiek). 

Diversificatie blijft de sleutel tot succes

Deze analyse laat zien dat de mix van wereldwijde, Amerikaanse en technologie-aandelen ETF's geen risicospreiding garandeert in markten die zo geconcentreerd zijn als nu. Integendeel, het stelt ze bloot aan de tegenwind die op Wall Street waait.

“Een van Warren Buffett's beroemdste uitspraken is dat je pas kunt zien wie er naakt heeft gezwommen als het tij keert. Soms keert het tij heel snel en onverwacht terug, zoals deze week gebeurde met de enorme sell-off in Japan en de besmetting van andere aandelenmarkten. Nu is het tij weer gekeerd, maar de episode heeft velen volledig blootgesteld aan hun naaktheid,” zegt José Garcia-Zarate, associate director voor onderzoek naar passieve strategieën bij Morningstar.

“Al je eieren in één mandje stoppen, ook al ziet dat er heel aantrekkelijk uit, is geen goed idee. Diversificatie blijft een van de belangrijkste principes voor succesvol langetermijnbeleggen.”

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  is editorial manager bij Morningstar in Italië.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten