Na de crash in Japan, hoe nu verder?

Fondbeheerders verwachten meer volatiliteit en rotatie uit yen-gevoelige aandelen - maar ook herstel nu buitenlandse beleggers hun slag slaan.

Christopher Johnson 20 augustus, 2024 | 9:30 James Gard
Facebook Twitter LinkedIn

Mount Fuji

De Japanse aandelenmarkt vormde recentelijk het middelpunt van een wereldwijde verkoopgolf. Op 5 augustus registreerde de Nikkei-index zijn grootste puntenverlies ooit, met een daling van 12% binnen één handelsdag. Hoe staan beleggers met blootstelling aan Japanse aandelen ervoor na deze golf van volatiliteit? En hoe reageren fondsbeheerders op alle onrust?

Hoewel de omstandigheden sindsdien zijn gestabiliseerd, zijn marktexperts nu wel zeer alert op de Japanse aandelen- en valutamarkt en het Japanse monetaire beleid voor de rest van dit jaar. De recente volatiliteit werd veroorzaakt door een plotselinge waardestijging van de Japanse yen ten opzichte van de dollar. Deze technische handelsfactor wordt ook wel de carry trade genoemd.

De verkoopgolf volgde op een aantal zeer sterke jaren voor Japanse aandelen. Die werden gestimuleerd door de daling van de waarde van de yen tot een niveau dat in decennia niet meer gezien was. Onderstaande grafiek toont het rendement van de Morningstar Japan Index in Amerikaanse dollars in de afgelopen vijf jaar. Deze periode omvat zowel de coronapandemie als de bullmarkt sinds oktober 2022 en viel samen met een verdere verzwakking van de yen. De index staat ruim 1% hoger sinds het begin dit jaar. Als de zwakte op de aandelenmarkt doorzet, zou dit de winsten voor dit jaar echter wel kunnen uithollen.

Richard Kaye, portfoliomanager van het Comgest Growth Japan-fonds, dat een Gold rating draagt, maakt zich niet al te veel zorgen over de dalende Japanse aandelenkoersen. Hij noemt de rally van de yen "de snelste normalisatie die ik me kan herinneren" en de verkoopgolf op de aandelenmarkt een verschuiving, uit zwaarwegende sectoren, zoals banken en "yen-afhankelijke aandelen" – ofwel aandelen die afhankelijk zijn van een voortdurende zwakte van de binnenlandse valuta. "Volgens ons zijn de voorgaande twee jaren juist afwijkend en de afgelopen twee dagen slechts een correctie daarvan," voegt Kaye eraan toe. 

Een koopkans voor buitenlandse beleggers?

Kaye vermeed eerder om Japanse aandelen van banken te kopen en zijn portefeuille blijft gericht op de drijvende krachten achter veranderingen in de sociale infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan leveranciers van essentiële technologie: van chips tot componenten. Grote bedrijven, zoals banken en exportbedrijven, werden getroffen door de recente verkoopgolf, maar Kaye richt zich op aandelen met een kleinere beurswaarde.

"Ongeveer 30% van onze portefeuille zit in kleine- en middelgrote bedrijven en dat gaan we verder versterken. We verwachten dat deze aandelen significant zullen profiteren van een sterkere, genormaliseerde yen naarmate de Amerikaanse rentes dalen."

Hiroyuki Ueno, hoofdstrateeg bij vermogensbeheerder SuMi Trust, gelooft dat de koersdaling van Japanse aandelen een kans is voor nieuwe kopers, die voorheen niet konden instappen vanwege de hoge waarderingen van Japanse aandelen. "Buitenlandse beleggers die wachtten op een vertraging van de yen-waardering, maken nu gebruik van de volatiliteit op de markt en stappen in," vertelt hij tegen Morningstar.

"De kans bestaat dat Japanse bedrijven hun ruime kasreserves zullen gebruiken om in deze periode aandelen terug te kopen. Als dat gebeurt, zal dat een positief effect hebben op het marktsentiment, dat eerder verstoord werd door de volatiliteit op de beurs in augustus."

Binnenlandse (Japanse) kopers zouden ook interesse kunnen tonen om in te stappen, volgens hem. Dit jaar is het plafond verhoogd van de belastingvrijstelling die Japanners genieten om te sparen en te beleggen, de NISA [Nippon Individual Savings Account, red.]. Dat heeft geleid tot een grotere instroom van Japanse particuliere beleggers op de markt. 

Beleggers wakker geschud met hogere Japanse rente

Voor Carl Vine, portfoliomanager van het M&G Japan-fonds, dat een Bronze rating heeft, toonde de volatiliteit op de Japanse markt aan dat beleggers eindelijk beseften dat de rentes niet altijd op nul zullen blijven staan. De Bank of Japan verhoogde de rentetarieven begin augustus voor de tweede keer dit jaar. Daarvoor had de Japanse centrale bank de rente zeventien jaar lang niet verhoogd.

"Kenmerkend voor zulke 'volatiliteitsaanvallen' is dat de correlaties zowel bij de neergang als het herstel meestal erg hoog zijn. Kansen liggen voor een belegger dan in het vinden van zogeheten ‘kind met het badwater weggooien-situaties’ of in het toevoegen van beta aan je portfolio," schreef Vine in een notitie aan klanten.

"Wij hebben zelf beide strategieën toegepast: we hebben onze positie uitgebreid in enkele gevallen, waar de buitensporige verkoop van aandelen onlogisch leek en puur te maken had met besmettingsgevaar. Ook zijn we binnen onze portefeuille een beetje gaan schuiven, van defensieve aandelen naar aandelen die willekeurig verkocht werden tijdens de selloff," zei hij.

Vine had verwacht dat de normalisatie van de Japanse rente, na meer dan twee decennia van experimenteel beleid, tot onrust zou leiden op de aandelenmarkt. Hij verwelkomde echter de ontstane volatiliteit. Daardoor is de prijs van Japanse aandelen lager geworden, ondanks het "solide fundament" van de Japanse aandelenmarkt.

  

Japan: een verdeelde aandelenmarkt

James Salter, CIO van Zennor Asset Management en beheerder van het Zennor Japan-fonds, dat een Neutral rating heeft, denkt dat de sterkere yen tot een gespleten markt zal leiden, waarin sommige Japanse aandelen beter zullen presteren dan andere.

Salter: "Ik vermoed dat de 'winnaars' van vorig jaar op de korte termijn zullen opveren, maar het daarna moeilijk zullen krijgen. Veel van deze aandelen zijn gevoelig voor de koers van de yen en voor de mondiale economische cyclus. Onze portefeuille blijft echter sterk gericht op de binnenlandse markt. We zullen voorzichtig wat aandelen van bestaande namen toevoegen waarvan de koers teruggevallen is, maar beseffen dat de afbouw nog verder kan doorzetten."

Toch verwacht Salter niet dat de verkoopgolf en waardestijging van de yen een radicale impact zullen hebben op Japans concurrentiepositie. Hij denkt dat beleggers voor minder geld betere toegang zullen krijgen tot toonaangevende bedrijven die op het gebied van corporate governance een revolutie ondergaan. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Christopher Johnson  is datajournalist bij Morningstar in Londen

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten