Welke obligaties moet ik hebben? Kijk naar deze Gold rated obligatiefondsen

Nu het rentebeleid van de diverse centrale banken wereldwijd uiteenloopt, kijken we naar waar de kansen liggen op de obligatiemarkt.

Robert van den Oever 16 augustus, 2024 | 18:03
Facebook Twitter LinkedIn

Gold rating

De rentebesluiten van de diverse centrale banken van de afgelopen tijd hebben gezorgd voor dispersie in het monetaire beleid wereldwijd. De ECB verlaagde op 6 juni, de Bank of England volgde later en de Bank of Japan deed juist het tegenovergestelde en verhoogde de rente juist, al voor de tweede keer dit jaar na een eerdere verhoging in maart. Intussen wacht de markt op de Fed, waarbij de algemene verwachting is dat die in september de rente zal verlagen.

"Actief obligatiebeheer is nu essentieel", zegt Gurpreet Garewal, macro- en fixed-income strategist bij Goldman Sachs Asset Management, in een interview met Morningstar. Want we hebben een cruciale verandering meegemaakt op 6 juni. "Dat was het startsein voor divergentie in de ontwikkelingen van de verschillende regio's. We maken een scherpe verandering mee vergeleken met een jaar geleden. Er is nu geen gesynchroniseerde centrale banken-cyclus meer, en daardoor is er meer dan één yield. De yield curve zal steiler worden, en het lange deel van de curve wordt ook steiler. Er is zeker aantrekkelijk rendement te vinden."

"Die dispersie is momenteel een belangrijk punt van aandacht voor obligatiebeleggers", zegt ook Morningstar’s senior manager research analist Elbie Louw. Liquiditeit is momenteel heel belangrijk bij de keuzes die fondsbeheerders maken: “Fondsbeheerders gaan aan de korte kant van de Amerikaanse yield curve zitten. En sommige nemen overwogen posities in aan de randen van Europa, omdat daar de economische groei onverwacht sterk is gebleken”, zegt analist Louw.

 

Voorkeur voor Britse obligaties, weg van Japan en Frankrijk

Kijken we naar de kern van Europa, dan ziet analist Louw dat beheerders onderwogen zijn in Frankrijk. “Dat is vanwege de politieke en macro-economische zorgen. We zien beheerders in plaats daarvan overstappen naar overweging in het Verenigd Koninkrijk.”

Dan Japan, waar de Bank of Japan onlangs een tweede renteverhoging dit jaar heeft doorgevoerd. Garewal van Goldman Sachs ziet het niet zo zitten met Japan: “Daar zijn de lonen behoorlijk aan het stijgen en dat drijft de inflatie op. Ik denk dat de markt onderschat wat er in Japan gebeurt. Wij zijn er in elk geval onderwogen." Dat ziet analist Louw ook andere beheerders doen, zodat een breder beeld van een beweging uit Japan ontstaat.

Inflatie is een factor van belang, omdat “de voortgang van daling van de inflatie verschilt per land”, benadrukt Garewal, nadrukkelijk wijzend op Japan. En in bijvoorbeeld Nederland bleek de inflatie in juni en juli beduidend hoger te liggen dan het gemiddelde in de eurozone, met respectievelijk 3,2% en 3,7%, waar het Europese cijfer uitkwam op respectievelijk 2,5% en 2,6%.

Obligatiebeheerders zijn momenteel niet erg risicobereid, constateert Louw. “Beheerders kiezen voor onderweging in high yield en emerging markets obligaties ten faveure van investment grade dat een aantrekkelijk rendement biedt bij een lager relatief risico. Binnen investment grade zien we een voorkeur voor de korte kant van de yield curve die nog altijd aantrekkelijk rendement biedt, in plaats van meer renterisico nemen met langer lopende obligaties.”

 

Welke sectoren zijn interessant voor obligaties?

De credit fundamentals voor bedrijfsobligaties zijn momenteel goed, vindt Garewal van Goldman Sachs. "De spreads zijn krap en al lange tijd relatief stabiel door het verhogen van de rente door centrale banken om inflatie te adresseren. De hogere rente van de afgelopen tijd heeft geleid tot betere kapitaaldiscipline bij bedrijven en dat is gunstig voor obligatiehouders.

Maar ook hier geldt, de verschillen tussen en binnen sectoren kunnen groot zijn. Garewal noemt commercieel vastgoed als voorbeeld: "Logistiek vastgoed doet het goed met sterke huurniveaus, onder meer dankzij e-commerce, en commercial mortgage-backed securities (CMBS) gekoppeld aan dergelijk vastgoed bieden aantrekkelijk rendement. Ook kantoren laten sterk huurinkomsten zien, mits op de juiste locaties en met extra's zoals investeringen om een gebouw groener en energie-efficienter te maken. Vastgoed CMBS passen prima in obligatieportefeuilles." 

Een ander voorbeeld is de Amerikaanse telecomsector: "Let op de bedrijven die kabel, glasvezel en 5G aanleggen. Glasvezel is 80% energiezuinige in het gebruik dan koper en 5G is maar liefst 90% energie-efficienter dan 4G. Dat zijn interessante ontwikkelingen voor de toekomst, als je de juiste bedrijven selecteert," zegt Garewal.

Morningstar-analist Louw ziet de meeste fondsbeheerders overwogen zijn “in banken en defensieve sectoren, terwijl ze voorzichtig zijn met hun positionering in cyclische sectoren”. De verwachting is dat de markt periodes van volatiliteit zal vertonen “en dat creëert kansen om goedkoop assets op te pikken als markten overreageren”.

 

Welke moet ik hebben? Deze obligatiefondsen zijn interessant

Te midden van zo’n marktsituatie, welke obligaties moet je dan hebben? We kijken naar drie Europese obligatiecategorieen; government bond, corporate bond en high yield bond. Binnen die drie categorieen selecteren we uitsluitend de fondsen die een Morningstar Medalist Rating van Gold dragen, de hoogst haalbare, waar de fondsanalisten van Morningstar het meeste vertrouwen in hebben voor wat betreft hun toekomstige prestaties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten