Na resultaten en verkoopgolf, zijn Europese banken ondergewaardeerd?

Volgens Morningstar-analisten behoren het Franse BNP Paribas en de Spaanse Banco Santander tot de goedkoopste banken binnen de eurozone.

Sara Silano 20 augustus, 2024 | 13:52
Facebook Twitter LinkedIn

 infografica con banche

Banken binnen de eurozone hebben een solide eerste halfjaar achter de rug. Een paar banken hebben hun verwachtingen voor het hele jaar zelfs al naar boven hebben bijgesteld. Maar de verkoopgolf op de aandelenmarkten, begin augustus, heeft ook de waarderingen in de bankensector beïnvloed. 

Hieronder geven we de mening van onze analisten na de resultaten van de bedrijven over het tweede kwartaal en de recente verkoopgolf op de aandelenmarkten. De aandelen van de banken zijn gerangschikt op basis van hun marktkapitalisatie (gegevens per 8 augustus 2024).

 

Morningstar maatstaven voor banken in de eurozone

 

BNP Paribas (BNP)

Analist: Johann Scholtz, CFA

De Franse bank publiceerde solide resultaten voor het tweede kwartaal op 24 juli, die iets beter uitvielen dan analisten hadden verwacht. Vooral de prestaties van de divisies van de bank die zich richten op bedrijven en investeringen vielen op. Bij hen groeide de omzet 12% vergeleken met een jaar geleden. Dat was te danken aan sterke prestaties bij de handel in aandelen.

Met een nettowinst van €6,5 miljard in de eerste jaarhelft, ligt BNP Paribas op schema om haar doelstelling van een nettowinst van ruim €11 miljard in 2023 te overtreffen. We handhaven onze geschatte Fair Value, ofwel reële waarde, van €85 per aandeel.

BNP blijft een van onze favorieten onder de Europese banken: een aandeel van de bank is nu te koop met een korting van 26% ten opzichte van onze Fair Value. Die korting loopt zelfs op naar 40% als je BNP vergelijkt met de gemiddelde prijs/activa-boekwaarde verhouding van de hele Europese bankensector. De Fransen bieden een aantrekkelijk dividendrendement van 7,5%.

Banco Santander (SAN)

Analist: Johann Scholtz, CFA

De Spaanse bank publiceerde haar resultaten voor het tweede kwartaal op 24 juli en rapporteerde een winst van €3,2 miljard. Dat is 20% meer dan de €2,7 miljard van een jaar geleden en in lijn met de verwachtingen van analisten. Een aanpassing wegens hyperinflatie van €687 miljoen bij de Argentijnse activiteiten van de bank drukte echter de resultaten.

Santander heeft zijn verwachtingen voor dit jaar iets verhoogd en rekent nu op een groei van de omzet tussen de 7% en 9%, waar de bank eerder uitging van 4 à 6%. We zullen de resultaten in ons model verwerken. Het is mogelijk dat we onze schatting van de Fair Value (€5,80) aanpassen.

De prestaties van de bank in Brazilië en Spanje vielen op, terwijl de Britse tak juist worstelde. Ook al lagen de voorzieningen voor kredietverliezen ver onder het gemiddelde niveau op dit punt van de economische cyclus, de Britse tak bleef de winstgevendheid van de hele bank drukken. De Britse tak boekte het tweede kwartaal een rendement op activa van 11%, terwijl dit voor de hele groep 15% was. 

Intesa Sanpaolo (ISP)

Analist: Johann Scholtz, CFA

De Italiaanse bank publiceerde haar resultaten voor het tweede kwartaal op 30 juli. Intesa Sanpaolo blijft uitstekende resultaten boeken, waarbij dit kwartaal bijdroeg aan de beste eerste zes maanden in de geschiedenis van de bank. De netto omzet steeg 8% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, terwijl de netto winst met 12% toenam.

Vanaf volgend kwartaal krijgt de bank echter met een moeilijkere vergelijkingsbasis te maken, aangezien de marge op rente-inkomsten zijn piek heeft bereikt. De bank heeft de kosten goed in de hand gehouden, wat geresulteerd heeft in licht gedaalde operationele kosten en een lagere ratio van kosten/inkomsten (38%). De kwaliteit van de uitstaande kredieten blijft goed, met het laagste aantal probleemleningen (1%).

De bank genereerde een aanzienlijke hoeveelheid overtollig kapitaal. Wij verwachten dat dit zal terugvloeien richting de aandeelhouders via dividenduitkeringen en de inkoop van eigen aandelen. We handhaven onze geschatte Fair Value van €3,50 per aandeel. 

UniCredit (UCG)

Analist: Johann Scholtz, CFA

De Italiaanse bank publiceerde haar resultaten voor het tweede kwartaal op 24 juli. UniCredit haalde opnieuw recordresultaten, waarmee zij de groeireeks van drieënhalf jaar verder verlengde.

Nu uitbreiding van de netto rentemarge duidelijk verleden tijd is, zal de aandacht verschuiven naar andere hefbomen die UniCredit kan benutten. We zijn daarom onder de indruk van de sterke groei van de fee-inkomsten en de solide kostenbeheersing die in het tweede kwartaal zichtbaar zijn. Een overschot aan kapitaal is een luxeprobleem, maar de markt zal steeds meer aandringen op snellere inzet of terugbetaling van dit overtollige kapitaal. We hebben onze schatting van de Fair Value licht verhoogd naar €35 per aandeel van eerder €33 per aandeel. 

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA)

Analist: Johann Scholtz, CFA

De Spaanse bank bracht op 31 juli haar resultaten over het tweede kwartaal naar buiten. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) had een uitstekend tweede kwartaal, met een netto toerekenbare winst van bijna €2,8 miljard. Dat was een stijging van 29% ten opzichte van het vorige kwartaal en van 37% op jaarbasis tegen constante wisselkoersen. Dit resultaat ligt ook 14% boven de consensusverwachting van analisten die de bank naar hun opinie vroeg. De sterke winstcijfers waren echter vooral te danken aan de termijncontracten die de bank afsloot ter bescherming tegen tegenvallende wisselkoersen. De operationele resultaten voldeden aan de verwachtingen.

De Spaanse tak van BBVA presteerde beter dan verwacht. Het bestuur heeft zijn omzetverwachtingen iets verhoogd. BBVA heeft er vertrouwen in dat het de prestaties van de eerste jaarhelft kan herhalen in de tweede helft. Dat zou neerkomen op een netto winst van bijna €10 miljard.

We blijven BBVA een ondergewaardeerd aandeel vinden. We waren dan ook verbaasd over de negatieve reactie van beleggers op de gepubliceerde resultaten. De koers van het aandeel daalde na de publicatie van de winstcijfers met bijna 5%. 

ING Group (INGA)

Analist: Johann Scholtz, CFA

De Nederlandse bank publiceerde haar resultaten over het tweede kwartaal op 1 augustus. ING boekte een nettowinst van €1,8 miljard in het tweede kwartaal, bijna 10% boven de consensusverwachting van analisten. De winst lag 24% lager dan een jaar geleden, maar de operationele trends kwamen overeen met wat we in het eerste kwartaal zagen. ING lijkt goed op schema om aan onze verwachtingen en haar eigen prognoses voor het heel 2024 te voldoen.

Een smet op de resultaten was dat ING een deel van haar buffer moest aanspreken om hogere voorzieningen voor probleemleningen te compenseren. Het gerapporteerde rendement op tastbaar eigen vermogen was met 14% al indrukwekkend. Zonder het surplus-kapitaal van ING zou de winstgevendheid echter dichter bij de 18% liggen. Daarom voelen we ons zeer comfortabel bij onze schatting van rendement op tastbaar eigen vermogen van 13% halverwege de economische cyclus. We houden vast aan onze geschatte Fair Value van €20 per aandeel. 

Deutsche Bank (DBK)

Analist: Niklas Kammer, CFA

De Duitse bank publiceerde de resultaten over het tweede kwartaal op 24 juli. Die werden zwaar beïnvloed door €1,6 miljard aan juridische kosten in verband met de overname van de Postbank. De bank legde hiervoor een voorziening aan van €1,3 miljard, wat naar verwacht voldoende zou moeten zijn om alle claims die hiermee verband houden te dekken.

De voorziening werd al aangekondigd op 26 april, na een zitting bij het Oberlandesgericht in Duitsland. Afgezien van deze aanzienlijke eenmalige last had de bank een redelijk kwartaal. We handhaven onze schatting van de Fair Value van €13 per aandeel. Onze No Moat rating blijft ook staan.

De netto-omzet steeg naar €7,6 miljard, 2% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar vergeleken met het eerste kwartaal een daling van 2%. De investeringsbank zag de inkomsten met 15% dalen ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar, gedreven door zwakkere markten voor schuldpapier en een krimpend pool van inkomsten uit investment banking. De vermogensbeheertak van de bank viel positief op met een stijging van 7% van de inkomsten. Hogere prijzen voor activa compenseerden de netto-uitstroom in het kwartaal ruimschoots. De operationele kosten bleven op kwartaalbasis gelijk.

Een negatief punt was dat Deutsche Bank de voorziening voor kredietverliezen verhoogde van 25 à 30 basispunten naar meer dan 30 basispunten. Daarbij verwees de bank naar haar blootstelling aan commercieel vastgoed in Duitsland en de Verenigde Staten. 

ABN AMRO Bank (ABN)

Analist: Johann Scholtz, CFA

De Nederlandse bank publiceerde haar resultaten over het tweede kwartaal op 7 augustus. ABN Amro behaalde stabiele resultaten op jaar- en kwartaalbasis voor het tweede kwartaal, ruimschoots boven de analistenconsensus. Het vrijgeven van voorzieningen voor kredietverliezen was de belangrijkste reden dat de resultaten beter uitvielen dan verwacht. Wij denken echter niet dat het bedrijf dit kan vasthouden.

ABN verhoogde haar prognose voor de netto rente-inkomsten voor boekjaar 2024 licht, van €6,3 miljard naar €6,4 miljard, terwijl de kostenprognose ongewijzigd bleef (€ 5,3 miljard). ABN blijft een van de banken binnen Europa die het sterkst afhankelijk is van de rentecyclus. Toch zijn haar fee-inkomsten gestaag gegroeid en recente acquisities van de bank ondersteunen het streven naar verdere diversificatie van de inkomsten. Daarmee is de bank beter voorbereid op een toekomst met lagere rentes.

Hoewel het recente vertrek van CEO Robert Swaak onverwacht was, verwachten we niet dat de strategie van de bank verandert. We hebben ons model geactualiseerd om rekening te houden met de nieuwe NII-richtlijnen, de veranderde arbeidsvoorwaarden en de voorzieningen voor de herstructurering. Het netto effect daarvan was verwaarloosbaar. Daarom hebben we onze schatting van de Fair Value ongewijzigd gelaten, op €21 per aandeel. 

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
ABN AMRO Bank NV NLDR15,63 EUR2,69Rating
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA8,89 EUR0,00Rating
Banco Santander SA4,25 EUR0,00Rating
BNP Paribas Act. Cat.A63,64 EUR1,65Rating
Deutsche Bank AG14,19 EUR1,13Rating
ING Groep NV16,21 EUR0,96Rating
Intesa Sanpaolo3,71 EUR0,26Rating
UniCredit SpA37,09 EUR2,59Rating

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  is editorial manager bij Morningstar in Italië.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten