Met hoeveel zal de ECB de rente verlagen?

De markten gaan nu uit van sterkere renteverlagingen in 2024 dan een paar maanden geleden.

Antje Schiffler 14 augustus, 2024 | 15:28
Facebook Twitter LinkedIn

ECB

De Europese Centrale Bank startte haar renteverlagingscyclus in juni, hield voet bij stuk in juli en zal nu naar verwachting een tweede renteverlaging van 0,25 procentpunt doorvoeren tijdens haar volgende monetaire beleidsvergadering op 12 september. Er is veel veranderd in de zomer en beleggers verwachten nu meer renteverlagingen in 2024 dan voor de ECB-vergaderingen in juni en juli.

“De huidige verwachtingen van economen wijzen op twee of meer renteverlagingen dit jaar, van ongeveer 0,75 procentpunt. Daarmee zou de belangrijkste herfinancieringsrente dalen van de piek van 4,25% aan het begin van het jaar naar 3,50%”, zei Michael Field, European Equity Strategist bij Morningstar op maandag.

Begin juni verwachtten de markten nog renteverlagingen van minder dan 0,60 procentpunt voor de rest van het jaar. Nu ECB-president Christine Lagarde al aangaf dat de Raad rentebesluiten bij voorkeur tegelijk met de macro-economische prognosevergaderingen neemt, verschoof de aandacht naar de vergaderingen in september en december. In juni bracht de Bank de volgende wijzigingen aan in de rentetarieven:

  • Belangrijkste herfinancieringsrente: 4,25%, omlaag van 4,50%;

  • Rentetarief voor de marginale beleningsfaciliteit: 4,50% van 4,75%;

  • Rentetarief voor de depositofaciliteit: 3,75% van 4,00%

 

Waarom prijzen beleggers verdere ECB renteverlagingen in?

“Gezien de onzekerheid rond de rentebeslissingen van de Federal Reserve lijken de verwachtingen voor renteverlagingen hier in Europa vrij hoog te zijn. De macro-economische gegevens in Europa blijven gunstig voor renteverlagingen. De bbp-groei in 2024 is weliswaar positief, maar nog steeds relatief zwak en de cijfers voor de verwerkende industrie en de industrie vertonen momenteel een zijwaartse trend. Bovendien is de recente verkoopgolf op de aandelenmarkten veroorzaakt door de vrees dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente te traag verlaagt", aldus Field. 

Hoe vaak zal de ECB de rente in 2024 verlagen?

De meeste economen zijn het erover eens dat de renteverlagingen in voorzichtige stappen van 0,25 procentpunt zullen plaatsvinden, gezien de onzekerheid over de economie van de eurozone en de volgende stappen van de Amerikaanse Federal Reserve. Dit zet de vergadering van oktober - naast die van september en december - in de schijnwerpers.

Volgens gegevens van Bloomberg is een verdere renteverlaging in oktober nu met een aanzienlijke waarschijnlijkheid ingeprijsd, zegt Marc Schattenberg, senior econoom bij Deutsche Bank Research. De bank houdt vast aan haar basisscenario van twee renteverlagingen van elk 0,25 procentpunt voor september en december, “hoewel het risico neigt naar een derde renteverlaging dit jaar”, zei hij op 12 augustus telefonisch tegen Morningstar.

De bank verwacht ook nog vier renteverlagingen van elk 0,25 procentpunt in 2025, waardoor de depositorente van de ECB eind 2025 met 1,5 procentpunt zou zijn gedaald.

Schattenberg zegt te verwachten dat de ECB haar conservatieve renteverlagingen van 0,25 procentpunt zal herbevestigen en zal vasthouden aan haar datagestuurde aanpak met beslissingen per vergadering. Op deze manier behoudt de Raad de flexibiliteit om te reageren op actuele macro-economische gegevens en marktontwikkelingen.

Daarnaast zou de Amerikaanse Federal Reserve aan de andere kant van de Atlantische Oceaan de rente eerder kunnen verlagen dan aanvankelijk verwacht, niet in de laatste plaats vanwege de recente zwakte op de arbeidsmarkt. Hoewel beide centrale banken autonoom handelen, zouden enigszins gecoördineerde renteverlagingen de renteverschillen tussen de twee economische zones verkleinen en ongewenste effecten op de euro/dollar valutakoers beperken. 

Inflatie in de Eurozone "beweegt de goede kant op"

Ondertussen blijft de nominale inflatie in de eurozone hoog, maar het gaat de goede kant op en is op weg om de ECB-doelstelling van 2% in het eerste kwartaal van 2025 te bereiken, terwijl de kerninflatie in het tweede kwartaal hoog kan blijven, aldus Schattenberg. Met name de verwachtingen voor de consumenteninflatie dalen, wat de verwachting van een lagere loongroei in 2025 ondersteunt.

Het laatste inflatiecijfer voor juli in de eurozone liet een lichte stijging van de inflatie zien. De consumentenprijsindex van de eurozone steeg in juli met 2,6%, tegen 2,5% in juni en boven de verwachtingen van economen voor een verdere stijging van 2,5%. De kerninflatie, die de prijzen exclusief energie- en voedselkosten weergeeft, bleef voor de derde maand op rij stabiel op 2,9%. Economen hadden verwacht dat de kerninflatie iets zou vertragen tot 2,8%.

Conjunctuur in de Eurzone verzwakt 

Hoewel het mandaat van de ECB alleen is om de inflatie naar het streefcijfer van 2% te duwen, is de kern van de zaak om dit te bereiken zonder de eurozone in een recessie te storten.

Lagere rentetarieven hebben de neiging om economische groei te stimuleren, terwijl hoge rentetarieven investeringen, consumentenbestedingen en export afremmen - dit laatste omdat hoge rentetarieven de euro ondersteunen ten opzichte van andere valuta.

De economische groei in de eurozone blijft matig. In het tweede kwartaal van 2024 groeide het bruto binnenlands product van de eurozone met 0,3% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Terwijl sommige grote economieën zoals Frankrijk, Spanje en Italië groeicijfers lieten optekenen die vergelijkbaar zijn met die van het voorgaande kwartaal, kromp het Duitse bbp opnieuw met 0,1%.

De zwakke prestaties van de verwerkende sector vertragen de economische activiteit in de grootste economie van de eurozone. “De stijging van de Duitse industriële productie met 1,4% in juni maakte slechts de helft goed van de terugval in mei. Samen met andere voorlopende indicatoren wijst dit op een zwakke start van de tweede helft van het jaar. We verwachten in het beste geval een anemisch herstel”, aldus Commerzbank in een economisch rapport op 7 augustus. 

Wat betekenen renteverlagingen voor spaarders en hypotheken?

De aandelenmarkten hebben de neiging om te stijgen wanneer renteverlagingen worden verwacht. Op de obligatiemarkten betekent een dalende rente een lager rendement, waardoor de obligatiekoersen stijgen. Lagere rentes maken al bestaande obligaties aantrekkelijker wat rendement betreft, vooral obligaties die al zijn uitgegeven in tijden van hoge rentes.

Tegelijkertijd zullen de rentetarieven op spaartegoeden op bankrekeningen waarschijnlijk dalen, wat het rendement van spaarders zal drukken. De voorwaarden voor spaarders zijn voornamelijk afhankelijk van de depositofaciliteit - aangezien deze rente uitkeert op bankdeposito's bij de centrale bank.

Leners daarentegen profiteren van de lagere rentetarieven, omdat consumenten- en hypotheekleningen gunstiger worden. In haar jongste economische rapport legde de ECB uit dat de financieringskosten beperkt blijven omdat de vorige belangrijke renteverhogingen hun weg door de transmissieketen nog moeten vinden. De gemiddelde rente voor nieuwe bedrijfsleningen daalde in mei licht naar 5,1% vergeleken met 5,2% in de voorgaande maand, terwijl de hypotheekrente ongewijzigd bleef op 3,8%. 

Hoe sterk hebben BoE, SNB en SRB de rente verlaagd?

Van de grote Europese centrale banken ging de Zwitserse Nationale Bank aan kop met een renteverlaging van 0,25 procentpunt in maart en nog een in juni. De Bank of England was de laatste van het stel en begon pas met renteverlagingen tijdens haar vergadering in augustus. Hier volgt een overzicht van de rentetarieven van de Europese centrale banken: 

 

 

 

 

 

 

Blijf op de hoogte via de Morningstar nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Antje Schiffler  is editor voor Morningstar in Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten