3 Warren Buffett aandelen om te kopen na Berkshire Hathaway's nieuwste rapportages

Plus, wat Berkshire vorig kwartaal heeft gekocht en verkocht en waarom Buffett misschien zoveel aandelen Apple heeft verkocht.

Susan Dziubinski 15 augustus, 2024 | 15:32
Facebook Twitter LinkedIn

Warren Buffet UK Main

Warren Buffett's Berkshire Hathaway (BRK.B) heeft zijn 13F voor het tweede kwartaal van 2024 gepubliceerd. Het rapport geeft aan dat Berkshire het afgelopen kwartaal veel aandelen heeft verkocht, met name door zijn enorme belang in Apple (AAPL) met ongeveer de helft terug te brengen. Berkshire sloot het tweede kwartaal af met een recordbedrag van $276,9 miljard aan liquide middelen, tegenover $189,0 miljard eind maart 2024.

Hier is een blik op enkele van de aandelen die Warren Buffett en zijn team kochten en verkochten tijdens het tweede kwartaal, evenals enkele van de meest ondergewaardeerde Buffett-aandelen om vandaag te kopen in de portefeuille van Berkshire Hathaway.

Ondanks het feit dat Berkshire in het afgelopen kwartaal netto aandelen heeft verkocht, heeft het bedrijf nieuwe posities ingenomen in twee bedrijven: Ulta Beauty (ULTA) en Heico (HEI).

Ulta Beauty Ulta Beauty is de grootste gespecialiseerde schoonheidsmiddelenretailer in de Verenigde Staten. Morningstar kent Ulta een Narow Moat toe op basis van de merkkracht, legt Morningstar senior analist David Swartz uit. Wij vinden ook dat het management uitzonderlijk werk heeft geleverd bij de allocatie van kapitaal en kennen het bedrijf daarom een Exemplary Morningstar Capital Allocation Rating toe. We schatten de reële waarde van Ulta-aandelen op $405 en vanaf dit schrijven zijn de aandelen ongeveer 18% ondergewaardeerd.

Heico is een luchtvaart- en defensieleverancier die zich richt op nichevervangingsonderdelen voor commerciële vliegtuigen en onderdelen voor defensieproducten. Morningstar kent Heico een Narrow Moat toe, deels vanwege de omschakelingskosten die voortvloeien uit het belang van de correcte werking van zijn producten en hun plaatsing op langcyclische producten, legt Morningstar-analist Nicolas Owens uit. Wij denken dat het aandeel overgewaardeerd is, aangezien het 36% boven onze schatting van $173 reële waarde noteert.

Berkshire Hathaway's nieuwe 13F geeft aan dat het bedrijf zijn bestaande belang in Occidental Petroleum (OXY) tijdens de periode heeft uitgebreid; Berkshire bezit bijna 29% van de aandelen van Oxy. De aankoop is niet verrassend: Oxy's aandelen daalden in het tweede kwartaal met 5%, wat Buffett de kans gaf om meer aandelen te verzamelen van een van Berkshire's “Rip Van Winkle” beleggingen die hij voor onbepaalde tijd verwacht te bezitten. Berkshire breidde ook zijn positie in het eenmalige “mysterieaandeel” Chubb (CB) uit, evenals zijn belang in Sirius XM (SIRI) en de volgaandelen van Liberty Media. 

Zelfs na het verkleinen van zijn positie in Apple, bleef het aandeel eind juni Berkshire's top holding. Berkshire verminderde in het tweede kwartaal ook posities in verschillende andere namen, waaronder Chevron (CVX), Capital One Financial (COF), T-Mobile US (TMUS), Louisiana-Pacific Corp (LPX), Liberty Media's Liberty Live (LLYVA) en Floor & Decor (FND).

Berkshire elimineerde zijn volledige positie in Paramount Global (PARA) tijdens het tweede kwartaal; Buffett onthulde dit tijdens Berkshire's jaarvergadering in mei. “Nadat Buffett had aangekondigd dat Berkshire het belang in Paramount had geëlimineerd, gaf hij toe dat 'we het allemaal hadden verkocht, en we hebben behoorlijk wat geld verloren, dat gebeurt ook in deze business', en dat hij '100% verantwoordelijk' was voor de Paramount-beslissing - zowel het inkopen als het uitstappen,” meldde Morningstar-strateeg Greggory Warren kort na de vergadering.

“Dit was nieuws voor ons, omdat we hadden aangenomen dat de positie, die sinds begin 2022 was opgebouwd, het domein was van een van de twee investeringsmanagers van Berkshire - Todd Combs en Ted Weschler (volgens ons waarschijnlijk de laatste) - die grotendeels onafhankelijk van Buffett opereren,” aldus Morningstar-strateeg Warren.

Berkshire heeft in het tweede kwartaal ook zijn positie in Snowflake (SNOW) - de leverancier van oplossingen voor data-opslag en data delen - van de hand gedaan.

Berkshire verkocht eind juli en begin augustus ook 90 miljoen aandelen van een andere topholding, Bank of America (BAC), wat niet is opgenomen in deze 13F, die alleen aankopen en verkopen tot 30 juni omvat. 

Waarom verkocht Warren Buffett aandelen Apple?

Buffett zelf heeft nog geen commentaar gegeven op de verkoop van Apple-aandelen door Berkshire in het tweede kwartaal, hoewel hij tijdens de jaarvergadering van Berkshire wel suggereerde dat de verkoop van Apple-aandelen door het bedrijf in het eerste kwartaal te maken had met belastingen.

“Sinds de invoering van de 2022 Inflation Reduction Act is Berkshire (dat veel uitgestelde inkomstenbelastingen heeft uit zijn beleggingsportefeuille in verzekeringen en profiteert van belastingvoordelen in verband met lopende investeringen in hernieuwbare energie bij Berkshire Hathaway Energy) blootgesteld aan de bepaling van de alternatieve minimumbelasting voor bedrijven, aangezien het een grote onderneming is met gemiddelde jaarinkomsten (inclusief ongerealiseerde winsten en verliezen op de beleggingsportefeuille) van meer dan $1 miljard en de neiging heeft om niet altijd de drempel te halen om meer dan 15% van de winst vóór belastingen te betalen als belastingen over een voortschrijdende belastingperiode van drie jaar,” legt Morningstar-strateeg Warren uit.

“Door een deel van de aandelenportefeuille te verkopen en daarmee winsten op deze beleggingen te realiseren, kan het niet alleen verliezen compenseren (zoals dit jaar met Paramount Global), maar ook het bedrag aan belastingen dat het in een bepaald jaar betaalt, verhogen”, vervolgt hij. Morningstar's Warren schat dat de verkoop van Apple het bedrijf waarschijnlijk zo'n $70 - 75 miljard aan belastbare winsten heeft opgeleverd en dat het bedrijf daardoor zijn belastingaanslag dit jaar met minstens $11 - 12 miljard heeft verhoogd (uitgaande van een federaal vennootschapsbelastingtarief van 21%). Het resultaat: Buffett loopt mogelijk vooruit op een periode waarin de vennootschapsbelastingtarieven hoger zouden kunnen zijn dan ze nu zijn.

“Buffett merkte tijdens de jaarlijkse vergadering dit jaar op dat 'het me helemaal niet stoort om die cheque uit te schrijven en ik hoop echt dat met alles wat Amerika voor jullie allemaal heeft gedaan, het jullie niet zou moeten storen dat we het doen,'” herinnert Morningstar's Warren zich. “Buffett ging verder met te benadrukken dat 'als ik het dit jaar tegen 21% doe [het huidige federale vennootschapsbelastingtarief] en we doen het later tegen een iets hoger percentage [ervan uitgaande dat het vennootschapsbelastingtarief in de niet zo verre toekomst omhoog gaat], denk ik niet dat jullie het eigenlijk erg vinden dat we dit jaar een beetje Apple hebben verkocht.'”

Natuurlijk zijn belastingen misschien niet de enige reden om wat chips van tafel te halen bij Apple. Warren van Morningstar merkt op dat Apple de afgelopen jaren gemiddeld 45% uitmaakte van de gerapporteerde 13F-belangen van het bedrijf. Daarnaast wijst hij erop dat Berkshire al zeven kwartalen op rij een nettoverkoper van aandelen is: “Het kan ook geen kwaad dat hij de opbrengst van de verkoop kon dumpen in T-bills met een rendement van 5%.”

3 Warren Buffett aandelen om nu te kopen

Veel van de beursgenoteerde aandelen die Berkshire Hathaway in portefeuille heeft, zijn momenteel redelijk gewaardeerd of overgewaardeerd volgens de data van Morningstar. Dit zijn de drie aandelen onder de holdings in het laatste kwartaal die volgens de analisten van Morningstar ondergewaardeerd waren per 13 augustus 2024: 

• Charter Communications (CHTR)
• Kraft Heinz (KHC)
• VeriSign (VRSN)

Hier vindt u wat over waarom we elk van deze aandelen tegen deze prijzen willen, samen met enkele belangrijke statistieken voor elk. Alle gegevens zijn per 13 augustus 2024. 

Charter Communications

• Morningstar Rating: 4 sterren
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Capital Allocation Rating: Standard
• Industrie: Telecom Services

Berkshire Hathaway bezit ongeveer 2,7% van de aandelen van Charter Communications. Het bedrijf is het resultaat van een fusie in 2016 van drie kabelbedrijven: het oude Charter, Time Warner Cable en Bright House Networks. Het heeft een Narrow Moat dankzij zijn efficiënte schaal en kostenvoordeel. Charter Communications-aandelen noteren momenteel maar liefst 27% onder onze Fair Value schatting van $490.

Dit is wat Mike Hodel, directeur van Morningstar, te zeggen had over het aandeel na de publicatie van de winst over het tweede kwartaal van het bedrijf: 

Charter is nog niet veilig, maar het tweede kwartaal zorgde voor enige opluchting rond het Affordable Connectivity Program, dat in juni volledig afliep. Het nettoverlies aan breedbandklanten tijdens het kwartaal verschilde niet veel van dat van collega Comcast, dat veel minder gebruik maakte van het programma. Charter boekte ook weer indrukwekkende winststijgingen en genereerde een solide kasstroom. We handhaven onze schatting van de reële waarde op $490 en zien de aandelen nog steeds als ondergewaardeerd.

Charter verloor 149.000 netto breedbandklanten en eindigde het kwartaal met 30,4 miljoen. Het management denkt dat het einde van de ACP ten minste 100.000 nettoverliezen heeft veroorzaakt, evenredig verdeeld tussen verbroken verbindingen (churn) en lagere brutoklantentoevoegingen (de ACP stopte met het accepteren van nieuwe klanten in februari). Comcast boekte een nettoverlies van 120.000 klanten tijdens het kwartaal. Comcast had echter slechts 1,4 miljoen ACP-klanten geaccepteerd, terwijl Charter er 5 miljoen had binnengehaald. Net als Comcast gaf Charter aan dat het er goed aan heeft gedaan om ACP-klanten over te zetten naar nieuwe abonnementen, maar dat de echte test van de impact van ACP later in het derde kwartaal zal komen, wanneer klanten hun rekeningen niet kunnen betalen of ervoor kiezen om de verbinding te verbreken. Tot nu toe is de impact echter bescheiden, met juni als de sterkste maand voor klantgegevens in het tweede kwartaal en juli vergelijkbaar met juni.

Het aantal nieuwe draadloze klanten steeg van 486.000 vorig kwartaal naar 557.000 en het management gaf aan dat slechts een deel van deze verbetering het gevolg was van het gratis aanbod dat werd gedaan aan klanten die de ACP verlieten. De omzet per draadloze klant is voor het eerst gestegen sinds de lancering van de Spectrum One-promotie eind 2022.

De totale inkomsten stegen met 0,2% op ongeveer vlakke residentiële inkomsten en een versnelde groei van de commerciële diensten. De EBITDA-marge steeg met 1 procentpunt ten opzichte van een jaar geleden en kwam voor het eerst boven de 40% uit.

Mike Hodel, directeur Morningstar

Bekijk het Morningstar-rapport over Charter Communications

Kraft Heinz

• Morningstar Rating: 5 sterren
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Capital Allocation Rating: Standard
• Industrie: Verpakte voeding

Berkshire Hathaway bezit meer dan 26% van de aandelen van Kraft Heinz. De fabrikant van verpakte voedingsmiddelen heeft zijn routekaart herzien en richt zich nu op consistente winstgevende groei. Wij denken dat het aandeel Kraft Heinz $57 per aandeel waard is en de aandelen worden vandaag verhandeld met een korting van 39% op die reële waarde.

Dit is wat Morningstar-directeur Erin Lash vindt van de tweedekwartaalresultaten van Kraft Heinz

Het verzwakkende consumentenverhaal sijpelde door in de tweedekwartaalresultaten van het beursgenoteerde Kraft Heinz. De autonome omzet daalde met 2,4% door een inkrimping van de volumes met meer dan 3%. En het management antwoordde dat het van plan is om op een slimme manier promotie te maken om de prijsverschillen in bepaalde categorieën (geschat op 30%-40% van de mix in de VS) te verkleinen om de moeilijke consumentenbestedingen tegen te gaan.

We verwachten dat deze inspanningen zullen worden gefinancierd door de productiviteitswinst, die tot nu toe tot uiting is gekomen in een verbeterde winstgevendheid. In deze context stegen de aangepaste brutomarges met 210 basispunten tot 35,5%, waarvan 190 basispunten kunnen worden toegeschreven aan vrijgemaakte efficiëntieverbeteringen. Wij denken niet dat Kraft Heinz van deze koers zal afwijken. Het bedrijf mikt op $500 miljoen aan jaarlijkse kostenbesparingen, maar doet dit op een duurzame manier (in tegenstelling tot het vorige regime, dat kosten blindelings wilde terugdringen).

Wat belangrijk is, is dat Kraft Heinz waarschijnlijk geen prioriteit zal geven aan volume en marktaandeel op de korte termijn ten koste van de gezondheid van het bedrijf op de lange termijn. Wij zijn van mening dat het bedrijf verstandig investeert in onderzoek en ontwikkeling (+13% in het kwartaal), marketing (+9%) en technologie (+17%). Wij verwachten dat deze inspanningen zullen aanhouden; volgens onze prognose zal het bedrijf elk jaar meer dan 6% van de omzet aan zijn merken besteden en 3%-4% van de omzet aan de uitbreiding van zijn vaste activa en digitale kracht. En hoewel deze investeringen af en toe de winst kunnen drukken, zien we dit als een voorzichtige manier om de reputatie van het merk in de ogen van consumenten en retailers te ondersteunen.

Met zes maanden in het vooruitzicht heeft het management zijn prognose voor de autonome omzet gematigd van vlak naar 2%, maar verwacht nog steeds $3,01-$3,07 in aangepaste winst per aandeel, wat overeenkomt met onze prognose. We zien dan ook weinig redenen om onze schatting van de reële waarde op $57 te wijzigen, afgezien van de tijdswaarde. Met aandelen die ongeveer 40% onder onze intrinsieke waardering worden verhandeld, denken wij dat aandelen een koopje zijn.

Erin Lash, directeur Morningstar

Bekijk het Morningstar-rapport over Kraft Heinz

VeriSign

• Morningstar Rating: 4 sterren
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Capital Allocation Rating: Exemplary
• Industrie: Software – Infrastructure

Berkshire Hathaway bezit 13% van de aandelen van VeriSign. Wij denken dat VeriSign een brede economische machtspositie heeft dankzij zijn monopoliepositie om websites te registreren met dot-com en dot-net topleveldomeinen met vaste prijsvoorwaarden, legt Morningstar-analist Emma Williams uit. Wij schatten de reële waarde van VeriSign op $195 en de aandelen worden 10% daaronder verhandeld.

Dit is wat Williams denkt over de tweedekwartaalresultaten van VeriSign:

Na de tweedekwartaalresultaten verlagen we onze schatting van de reële waarde voor Verisign van $200 naar $195 per aandeel omdat de tegenwind voor domeinregistratie langer aanhoudt dan verwacht. De dot-com en dot-net domeinbasis blijft hinder ondervinden van de zwakke registratievraag in China en de lagere vraag van Amerikaanse registrars, die hun verkoopprijzen hebben verhoogd en hun marketing hebben teruggeschroefd om nieuwe klanten aan te trekken. Onze bijgewerkte waardering houdt rekening met een lagere groei van domeinen op de middellange termijn en hogere uitgaven voor marketingprogramma's om de groei van domeinregistraties tegen 2025 weer positief te maken.

Desondanks denken wij dat de markt te sterk heeft gereageerd op de druk op de domeinbasis op de korte termijn en de overdreven bezorgdheid over de aanstaande verlenging van het dot-com contract, waardoor beleggers een aantrekkelijke kans hebben om een positie te verwerven in een bedrijf van hoge kwaliteit.

De omzetgroei van 4% in het tweede kwartaal was iets lager dan we hadden verwacht, doordat de zwakke vraag naar registraties werd gecompenseerd door verdere prijsverhogingen voor domeinen. Nieuwe dot-com en dot-net registraties daalden naar 9,2 miljoen ten opzichte van 10,2 miljoen vorig jaar en het aantal domeinnamen daalde opeenvolgend met 1,8 miljoen domeinnamen tot 170,6 miljoen aan het einde van het jaar. Ondanks de tegenwind van de vraag blijft VeriSign zijn winstgevendheid verbeteren, met operationele marges die met maar liefst 180 basispunten stijgen tot 68,7% doordat de prijsstijgingen van domeinnamen doorwerken in de winst.

Voor het boekjaar 2024 gaan we ervan uit dat de voortdurende stijging van de domeinprijs zal leiden tot een omzetgroei van 5% en een ondersteuning van de reeds torenhoge operationele marges tot 67,7%, een stijging van 70 basispunten op jaarbasis. We gaan ervan uit dat het aantal domeinnamen op jaarbasis met 2,5% daalt ten opzichte van onze eerdere prognose van een negatieve groei van 0,75%, die in het midden ligt van de bijgewerkte richtlijnen van het management. We houden rekening met een opleving van de groei van de domeinnaambasis vanaf 2025 en een gemiddelde groei met lage cijfers in het komende decennium, uitgaande van een geleidelijk verlies van marktaandeel voor dot-com en dot-net.

Emma Williams, analist bij Morningstar

Bekijk het Morningstar-rapport over VeriSign 

 

Meer over Warren Buffett stock picks

Warren Buffett heeft gezegd dat hij zichzelf niet beschouwt als een stock picker, maar als een bedrijvenpicker. Die opmerking vat goed samen hoe hij over aandelen denkt: het zijn onderdelen van bedrijven.

Lees meer over hoe het orakel uit Omaha bedrijven uitkiest om te kopen in How to Invest Like Warren Buffett. En lees meer over zijn invloed op hoe Morningstar bedrijven evalueert en aandelen beoordeelt in What We've Learned From Warren Buffett and Charlie Munger.

Blijf op de hoogte via de Morningstar nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Apple Inc222,66 USD1,16Rating
Berkshire Hathaway Inc Class A680.040,00 USD-1,17Rating

Over de auteur

Susan Dziubinski  Susan Dziubinski is senior product manager bij Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten