Inflatierapport VS wijst op renteverlaging Fed in september

De jongste inflatiecijfers uit de Verenigde Staten maken de weg vrij voor een renteverlaging door de Federal Reserve in september. De trend van dalende inflatie zet door en dat legt druk op de Fed om actie te ondernemen.

Sarah Hansen 21 augustus, 2024 | 10:49
Facebook Twitter LinkedIn

Federal Reserve

Uit het inflatierapport van juli bleek dat het jaarlijkse inflatiecijfer in de Verenigde Staten gedaald is tot het laagste niveau sinds maart 2021. Dit versterkt de verwachting bij beleggers dat de Fed in september de rente zal verlagen.

Volgens de data die het Amerikaanse Bureau voor Arbeidsstatistiek vorige week woensdag vrijgaf, is de consumentenprijsindex (CPI) in juli 2,9% gestegen, vergeleken met een jaar eerder en 0,2% ten opzichte van juni. Deze cijfers kwamen overeen met wat economen verwachtten. De kerninflatie, waarin de schommelende voedsel- en energieprijzen niet zijn verdisconteerd, steeg op jaarbasis 3,2% en op maandbasis 0,2%.

Deze gematigde cijfers passen in de trend van een dalende inflatie. Dat wijst erop dat de inflatiedruk, die geleid heeft tot een van de meest agressieve cycli van renteverhogingen uit de Amerikaanse geschiedenis, eindelijk afgenomen is. “De jongste inflatiecijfers geven verdere steun aan renteverlagingen door de Fed vanaf september,” zegt Preston Caldwell, hoofdeconoom in de VS bij Morningstar.

Hij waarschuwt echter dat de maandelijkse inflatiecijfers volatiel kunnen blijven. Maar volgens hem weegt het risico van een grotere economische krimp nu zwaarder dan dat van een nieuwe inflatiestijging. Sommige analisten vinden zelfs dat de Fed te lang gewacht heeft met het verlagen van de rente. Zij verwijzen naar de stijgende werkloosheid en het risico op een recessie.

Hoewel dat niet Caldwells eerste uitgangspunt is, geeft hij wel aan dat een aanhoudende economische vertraging zou helpen bij het oplossen van het inflatieprobleem. 

CPI cijfers in VS voor juli

• CPI steeg 0,2% in juli na een daling van 0,1% in juni
• Kern CPI steeg 0,2% na stijging van 0,1% in juni
• CPI steeg 2,9% jaar-op-jaar na een 3,0% stijging in de voorgaande maand
• Kern CPI steeg 3,2% versus een jaar gleden na 3,3% groei in juni

Autoprijzen helpen inflatie omlaag

De prijzen in de categorie duurzame gebruiksgoederen daalden in juli 0,3%, vergeleken met de maand ervoor, volgens Caldwell. Deze daling werd grotendeels veroorzaakt door de dalende prijzen van nieuwe en tweedehands auto's. Dalende kledingprijzen droegen bij aan een daling van 0,3% in de prijs van niet-duurzame gebruiksgoederen.

Aan de dienstverleningskant merkt Caldwell op dat de afkoelende arbeidsmarkt en een vertraging van de loongroei beginnen door te werken in de consumentenprijzen. Zo bedroeg de inflatie op restaurantrekeningen (horeca) in juli 4,1% op jaarbasis. Die piekte in maart 2023 nog op 8,8%. “Met de loongroei die nu is gedaald naar ongeveer 4%, is er ruimte voor een grotere daling van de inflatie in sectoren zoals de horeca,” voegt hij toe.

Inflatie huisvesting nog steeds hoog

De inflatie voor huisvesting steeg in juli licht naar 0,38%, vergeleken met 0,23% in juni. Deze kosten, waaronder zowel de huur als de kosten vallen van huiseigenaren, joegen de inflatie de afgelopen twee jaar hard aan.

“In een jaar tijd is de inflatie van onderdak gestegen naar 5%. Dat is de enige reden waarom de kerninflatie nog steeds boven de 2%-doelstelling van de Fed blijft steken,” zegt Caldwell. Anders zou de inflatie al voldoen aan de maatstaf van de Fed.

Real-time data over de kosten van huisvesting worden vaak vertraagd weerspiegeld in de CPI. Dat suggereert dat er de komende maanden ruimte is voor verdere daling van de inflatie op huisvesting. “Geavanceerde data over de huurprijzen wijzen sterk in de richting van een verdere matiging van de inflatie op huisvesting,” zegt Caldwell. 

Zal de Fed rente verlagen in september?

Met enkele aanwijzingen dat de economie aan het vertragen is, zoals de stijgende werkloosheid, is de markt er bijna zeker van dat de Fed in september de rente zal verlagen.

Volgens de zogeheten CME FedWatch Tool denken handelaren in obligatiefutures dat de kans 56,5% is dat de beleidsrente van de Amerikaanse centrale bank, ofwel de rente waartegen commerciële banken in de VS elkaar kortlopende leningen verstrekken, met 0,25% zal dalen. De kans dat die met 0,50% zal dalen, schatten zij iets lager in. De financiële markten denken dat de kans 43,2% is dat deze rente eind dit jaar tussen de 4,25% en 4,50% zal liggen - één procentpunt lager dan nu.

Caldwell verwacht een renteverlaging van 0,25% in september. Dat zou de beleidsrente van het Amerikaanse stelsel van centrale banken naar een niveau van tussen de 5% en 5,25% brengen. “Hoewel de stijging van de werkloosheid zorgwekkend is, zien andere arbeidsmarktindicatoren er minder alarmerend uit,” zegt hij. “Daarnaast blijft de economische groei voorlopig solide, hoewel we wel een vertraging daarvan verwachten komend jaar.”

Met de lange termijn in gedachten vraagt volgens Caldwell “optimaal monetair beleid binnenkort om een forse verlaging van de beleidsrente van de Amerikaanse centrale bank.” De financiële markten lijken het daarmee eens te zijn: handelaren verwachten dat de rente met 2% verlaagd zal zijn tegen de tijd dat de Fed in september 2025 bijeenkomt om te vergaderen.

Vertaling door Rentsje de Gruyter.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sarah Hansen  is markets reporter bij Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten