Voor beleggers die een regulier inkomen uit hun beleggingen willen genereren, zijn aandelen met een hoog dividendrendement een van de meest voor de hand liggende mogelijkheden. Een stabiele en betrouwbare dividenduitkering levert een continue inkomstenstroom op die los staat van de waan van de dag met zijn soms sterk stijgende en dalende koersbewegingen.
Morningstar onderzoekt aan de hand van datasysteem Morningstar Direct welke aandelen die aan Euronext Amsterdam genoteerd staan (uit het volledige aanbod large-, mid- en small-caps) het hoogste dividendrendement bieden.
We zetten de 10 aandelen met het hoogste dividendrendement voor u op een rij.
Financials en vastgoed zijn dividendkampioenen
Banken en verzekeraars zijn alweer enige tijd interessante dividendaandelen. In de coronaperiode waren ze dat een tijdlang juist niet, omdat in het voorjaar van 2020 de toezichthouders Europese banken en verzekeraars opriepen om hun divdenden uit te stellen te schrappen om zodoende hun kapitaalbuffers te versterken in de toen zeer onzekere tijden. In de loop van 2021 versoepelden de toezichthouders dat weer en mochten banken en verzekeraars hun aandeelhouders weer een winstuitkering doen.
En dat doen ze ruimhartig, want drie van de aandelen in de top-10 van hoogste dividenden zijn banken en een is een verzekeraar. Midkapper Van Lanschot Kempen (VLK) voert de lijst met de hoogste vooruitkijkende dividendrendementen aan en is dit jaar tot dusver ook nog eens de grootste winnaar van de Amsterdamse Midkap-index met een koerswinst van ruim 40%. De bank voor welgestelden, die niet wordt gevolgd door de aandelenanalisten van Morningstar, is bezig aan een behoorlijke opmars met een groei van het beheerd vermogen en een reductie van de kosten, mede dankzij een reeks overnames van kleinere private banks die te koop komen, omdat ze te klein zijn om aan de strengere en complexe regels van de sector te voldoen.
De tweede plek is voor ABN Amro (ABN), terwijl ING Groep (INGA) de tiende plek bezet, achter verzekeraar NN Group (NN). In een apart artikel behandelen we de grote Europese banken en hun kwartaalcijfers.
Een sector die al van oudsher bekend staat om zijn aantrekkelijke dividenden, is vastgoed. en daar hebben we er aan de Amsterdamse beurs een aantal van. Vastgoedbedrijven staan erom bekend dat ze hun winst per aandeel vaak voor een groot deel uitkeren aan hun aandeelhouders en dat leidt tot een hoog dividendrendement. In de lijst vinden we Midkapper Eurocommercial Properties (ECMPA) en de small-caps Wereldhave (WHA), NSI (NSI) en Vastned (VASTN).
Dan blijven er nog twee over; verlichtingsmaker Signify (LIGHT) en staalfabrikant Aperam (APAM), die beide niet worden gevolgd door de aandelenanalisten van Morningstar, en dat geldt ook voor de eerder genoemde vastgoedbedrijven.
Onderstaande tabel is gerangschikt op forward looking dividend yield. Ter vergelijking is een kolom met een dividendrendement over de voorbije 12 maanden opgenomen (TTM, ofwel trailing twelve months).
Waarschuwing voor te hoog dividendrendement
Bij de zoektocht naar een hoog dividendrendement past wel een waarschuwing; een hoog dividendrendement is alleen interessant als het houdbaar is voor de lange termijn en gestoeld is op een gezonde financiele situatie bij het betreffende bedrijf.
Dividendrendement geeft de verhouding weer tussen dividend per aandeel en de actuele aandelenkoers. Daarbij kan het dividend hoog zijn, maar ook kan de aandelenkoers laag zijn, omdat beleggers twijfels hebben over de resultaten van een bedrijf en de financiele gezondheid in de toekomst. In dat geval is het percentage voor het dividendrendement weliswaar hoog, maar om de verkeerde reden. In zo'n geval ligt het gevaar van dividendverlaging of zelfs helemaal schrappen van het dividend op de loer, zo hebben we uiteengezet in dit artikel: