Zo vindt u hoger rendement dan op staatsobligaties

High-yield en opkomende markten obligaties kunnen kansen bieden die verder gaan dan staatsobligaties en ze vormen een alternatief voor dividend op aandelen. Maar let wel op de risico's.

Sara Silano 21 augustus, 2024 | 13:25
Facebook Twitter LinkedIn

Piggy Bank UK Main

Beleggers die op zoek zijn naar couponrentes hebben in het afgelopen dividendseizoen rijke kansen gevonden, maar het bezitten van aandelen is niet de enige manier om rendement te genereren. Er zijn genoeg koopjes te vinden in vastrentende waarden als je verder kijkt dan staatsobligaties - vooral in hoger renderende segmenten zoals high yield en obligaties van opkomende markten.

Onthoud: er zijn grote verschillen tussen aandelen en obligaties. Aandelen zijn financiële effecten die een aandeel in het kapitaal van een bedrijf vertegenwoordigen. Obligaties daarentegen zijn schuldbewijzen voor de emittent en kredietbewijzen voor de koper. Ze worden gebruikt door overheden en bedrijven om zichzelf te financieren en geven de koper recht op terugbetaling van de hoofdsom op de vervaldag, plus rentebetalingen.

Aandelen zijn dus investeringen in het potentiële succes van een bedrijf, terwijl obligaties investeringen zijn in de kredietwaarde van het bedrijf of de organisatie zelf. “Dit is een fundamenteel verschil in de manier waarop beleggers risico nemen”, zegt Jeremy Cunningham, investment director vastrentende waarden bij Capital Group, in een notitie van 12 augustus. “Wat positief is vanuit het perspectief van vastrentende waarden hoeft niet per se positief te zijn voor aandeelhouders, en vice versa.” 

Wat laat een obligatieprijs bewegen?

Factoren die kunnen leiden tot een stijging van de aandelenkoers zijn onder andere winstgroei, inkoop van eigen aandelen, fusies en overnames en kapitaaluitgaven (capex). Omgekeerd kunnen verlaging van dividenden of investeringen of de verkoop van activa om de balans te versterken positieve factoren zijn voor beleggers in bedrijfsobligaties.

In tijden van marktturbulentie reageren aandelen en obligaties bovendien niet op dezelfde manier. “Tijdens marktdalingen richten beleggers zich meer op het overleven van bedrijven dan op hun toekomstige groeipotentieel. Daarom hebben obligaties de neiging om sneller te stijgen voordat de aandelenprijzen zich beginnen te herstellen,” legt Cunningham uit. 

Typen obligaties voor coupon-gerichte beleggers

Obligaties zijn een diversificatie-instrument voor de portefeuille. Overheidsobligaties met een laag risico worden meestal defensief gebruikt. Andere soorten obligaties kunnen echter worden gebruikt om inkomsten te genereren. In dit geval moeten beleggers bereid zijn om iets meer risico en gevoeligheid voor trends op de aandelenmarkt te accepteren.

High-yield obligaties zijn bijvoorbeeld bedrijfsobligaties die een hoog rendement bieden tegen een hoger risico dat de emittent in gebreke blijft. Ook schuldpapier van opkomende markten biedt doorgaans hogere rendementen bij een groter risico.

Cunningham onderzocht gegevens over 20 jaar van een combinatie van wereldwijde aandelen en high-yield en obligatie-indices van opkomende markten en ontdekte dat het mogelijk is om een hoog rendement te behalen in vergelijking met een puur vastrentende strategie, met een lagere volatiliteit dan bij een allocatie van alleen aandelen.

“Staatsobligaties en bedrijfsobligaties uit opkomende markten en high yield obligaties behoren tot de meest geschikte instrumenten voor portefeuilles die hoge inkomsten willen genereren,” legt Nicolò Bragazza, associate portfoliomanager bij Morningstar Wealth, uit.

“Dit soort obligaties bieden namelijk meestal een hoger rendement dan traditionele staatsobligaties en zelfs bedrijfsobligaties van hogere kwaliteit en dit extra rendement wordt gemeten door de credit spread.” 

Is het een goed moment om in high yield te beleggen?

Volgens Justin Jewell, hoofd European high yield leveraged finance bij RBC BlueBay, “kunnen beleggers in het high yield-segment in de wereld van vandaag rendementen verwachten van 8-9%. Nog niet zo lang geleden waren de rendementen de helft lager”, zegt hij. Maar dit brengt ook het risico met zich mee van stijgende wanbetalingspercentages, die in 2021 en 2022 bijna nul waren.

“De uitdaging die de rendementen de komende twee tot drie jaar licht zal drukken, is dat wanbetalingen naar verwachting zullen terugkeren naar 2,5-3,5%,” zei Jewell eind juli in een notitie. “Na de historische renteverhogingen opereren bedrijven in een wereld van hogere kapitaalkosten en sommige bedrijven kunnen het in deze periode moeilijk krijgen.”

Beleggers moeten er ook rekening mee houden dat high-yield obligaties erg gevoelig zijn voor de economische cyclus, omdat credit spreads de neiging hebben om te stijgen in tijden van verhoogde marktspanning, waardoor de waarde van deze obligaties daalt.

“Dit betekent dat deze obligaties normaal gesproken geen diversificatie bieden ten opzichte van aandelen”, zegt Bragazza. “Bovendien is hun rendement, in tegenstelling tot aandelen, beperkt tot de opwaartse zijde, wat hun risico-rendementsprofiel minder aantrekkelijk maakt wanneer de credit spreads bijzonder krap zijn, vooral voor portefeuilles die als hoofddoelstelling vermogensgroei op lange termijn hebben en niet het genereren van een hoog inkomstenniveau.”

Wat zijn de voordelen van beleggen in Emerging Market Debt?

Schuldpapier van opkomende markten is een alternatief voor wie op zoek is naar hoge rendementen. Het kan in harde valuta (dollar) of in lokale valuta zijn. De laatste brengt over het algemeen hogere risico's met zich mee, waaronder valutavolatiliteit, politieke onzekerheid en het in gebreke blijven van staatsschulden - en dit alles tegen een potentieel hoger en meer gediversifieerd rendement.

“Beleggen in staatsobligaties van opkomende markten kan niet alleen nuttig zijn om extra inkomsten te genereren, maar ook om te profiteren van de mogelijke waardestijging van de valuta's waarin ze zijn uitgegeven,” zegt Bragazza. “Dit maakt ze bijzonder aantrekkelijk omdat de valuta niet alleen extra rendement kan bieden, maar ook diversificatie, hoewel niet zo betrouwbaar als de valuta's die als kwalitatief hoogwaardig worden beschouwd, zoals de dollar.”

In de afgelopen twee decennia heeft schuldpapier van opkomende markten een opmerkelijke groei doorgemaakt in termen van breedte en diepte van het landenspectrum en het aantal emittenten. “De emissies zijn toegenomen, waardoor de liquiditeit is verbeterd, terwijl de rentecurves een rijpere fase hebben bereikt, waardoor actieve beleggers waarde kunnen winnen door te positioneren op verschillende looptijden,” merkte Flavio Carpenzano, investment director vastrentende waarden bij Capital Group, op in een notitie van 5 augustus. Vandaag de dag is deze markt bijna $4 biljoen waard. 

De beste high-yield fondsen en ETF's

Voor degenen die verder willen kijken dan staatsobligaties, presenteren we hieronder de beste high-yield obligatiefondsen, geselecteerd op basis van hun Morningstar Medalist Rating en met een Morningstar sterrenrating van ten minste drie sterren. De fondsen zijn gesorteerd op “gemiddelde coupon”, een indicator die wordt berekend door de coupon van elke obligatie te wegen op basis van het relatieve gewicht ervan in de portefeuille. Het helpt om te begrijpen of het fonds meer obligaties met hoge coupons of met lage coupons bezit. 

Hieronder vindt u obligatiefondsen uit opkomende markten in lokale valuta, geselecteerd op basis van een positieve Morningstar Medalist Rating en een Morningstar Rating van minstens drie sterren. De fondsen zijn gerangschikt op gemiddelde coupon.

We kijken nu naar de ETF's die beschikbaar zijn in Europa. We hebben de beste geselecteerd op basis van hun Morningstar Medalist Rating in de categorieën euro high-yield en emerging market debt in lokale valuta.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  is editorial manager bij Morningstar in Italië.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten