Vooruitblik op resultaten Nvidia: is het aandeel koopwaardig?

Met Nvidia's Data Center Business als drijvende kracht achter de beleggingscasus, blikken we vooruit op de resultaten die Nvidia op 28 augustus zal bekendmaken.

Brian Colello, CPA 21 augustus, 2024 | 14:47
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia UK Main

Net als in de afgelopen kwartalen denken we dat Nvidia (NVDA) resultaten zal rapporteren die de verwachtingen overtreffen, terwijl de omzet in het kwartaal dat ultimo oktober eindigt nog hoger zal uitvallen. Wij denken nog steeds dat het bedrijf te kampen heeft met aanbodbeperkingen en dat de inkomsten enigszins worden beperkt door de beschikbaarheid van productie bij belangrijke fabrikanten en partners.

De beste indicator voor Nvidia's AI GPU-groei zijn investeringsuitgaven van de zogeheten hyperscalers, en eind juli ontvingen we goed nieuws. Microsoft (MSFT) verwacht nog steeds hogere capex in de komende 12 maanden dan wat het net rapporteerde, en Meta Platforms (META) verhoogde het midden van zijn capex guidance naar $38,5 miljard van $37,5 miljard. Amazon (AMZN) verwacht volgend jaar ook meer uit te geven aan AI.

Tegelijkertijd hebben zowel Alphabet (GOOGL) als Meta toegegeven dat het veel riskanter is om te weinig in AI te investeren dan te veel. Dit voorspelt misschien veel goeds voor Nvidia op de korte termijn, maar het verhoogt het risico dat er op een gegeven moment een crash in de investeringen komt zodra ze voldoende aanbod van AI GPU's veiligstellen.

Advanced Micro Devices (AMD) heeft zijn verwachtingen voor AI GPU voor 2024 verhoogd, zij het op een veel lager niveau dan wat Nvidia verkoopt. Toch denken we dat dit waarschijnlijk een goed teken is. Zelfs als klanten AMD kiezen vanwege de beschikbaarheid, betekent dit dat de vraag naar Nvidia's GPU's nog steeds sterk moet zijn.

De AI-inkomsten komen meer in beeld omdat beleggers zich terecht afvragen of bedrijven genoeg zullen genereren om de bestaande AI-uitgaven te rechtvaardigen. Wij denken dat deze vragen een deel van de AI-investeringen over het hoofd zien - namelijk R&D door startups, bedrijven en “moonshot”-projecten (robotica, genetica, autonoom rijden), waar we veel investeringen verwachten, zelfs als er geen expliciete AI-inkomsten aan verbonden zijn.

Toch hebben beleggers gelijk om na te denken over hoe en wanneer deze investeringen zullen renderen. In het beste geval zullen bedrijven die in AI investeren hun inkomsten aanzienlijk zien groeien. We kunnen echter een groot aantal bedrijven zien die geen massa's AI-inkomsten genereren, maar op zijn minst hun bedrijf beschermen tegen nieuwkomers, terwijl bedrijven die niet investeren in AI verouderd raken. In deze laatste gevallen zijn de hoge AI capex en R&D nog steeds redelijk, zelfs als de payoff eerder impliciet dan expliciet is. 

Morningstar maatstaven voor aandeel Nvidia

• Fair Value Estimate: $105
• Morningstar Rating: 3 sterren
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Very High

Fair Value voor aandeel Nvidia

Met een rating van 3 sterren zijn wij van mening dat het aandeel Nvidia redelijk gewaardeerd is ten opzichte van onze schatting van de reële waarde op lange termijn van $105 per aandeel. Onze schatting van de reële waarde impliceert een koers/aangepaste winstmultiple voor boekjaar 2025 (eindigend ultimo januari 2025) van 37 keer en een koers/aangepaste winstmultiple voor boekjaar 2026 van 27 keer.

Onze schatting van de reële waarde en de aandelenkoers van Nvidia zal worden gedreven door de vooruitzichten in het datacenter en AI GPU's, ten goede of ten kwade. Nvidia's DC-activiteiten hebben al een exponentiële groei bereikt, van $3 miljard in boekjaar 2020 tot $15 miljard in 2023 en daarna meer dan verdrievoudiging tot $47,5 miljard in boekjaar 2024. De DC-inkomsten lijken beperkt door het aanbod en wij denken dat Nvidia de inkomsten in elk van de vier kwartalen van het fiscale jaar 2025 gestaag zal blijven verhogen naarmate er meer aanbod online komt.

Op basis van Nvidia's sterke prognose voor fiscaal 2025 gaan wij uit van een stijging van de DC-inkomsten met 133% tot $111 miljard in fiscaal 2025. We gaan uit van een samengestelde jaarlijkse groei van 23% voor de drie jaar daarna, omdat we een sterke groei verwachten in kapitaaluitgaven in datacenters bij toonaangevende zakelijke en cloudcomputingklanten. We denken dat het redelijk is dat Nvidia daarna op een bepaald moment op de middellange termijn te maken kan krijgen met een voorraadcorrectie of een pauze in de AI-vraag. Als we deze piek van één jaar niet meerekenen, verwachten we daarna een gemiddelde jaarlijkse DC-groei van 10% en we beschouwen dit als een redelijk groeipercentage voor de lange termijn naarmate AI volwassener wordt. 

Lees meer over Nvidia's fair value estimate

Morningstar Economic Moat voor Nvidia

We kennen Nvidia een Wide Moat toe, dankzij immateriële activa rond zijn grafische verwerkingseenheden (GPU's) en, in toenemende mate, overstapkosten rond zijn eigen software, zoals zijn Cuda-platform voor AI-tools, waarmee ontwikkelaars de GPU's van het bedrijf kunnen gebruiken om AI-modellen te bouwen.

Nvidia was een pionier en ontwerper van GPU's, oorspronkelijk ontwikkeld om grafische verwerkingstaken uit te voeren op pc's en spelconsoles. Het bedrijf heeft zich ontpopt tot de duidelijke marktleider in discrete GPU's (een aandeel van meer dan 80%, volgens Mercury Research). Wij schrijven dit leiderschap toe aan de immateriële activa die zijn verbonden aan het GPU-ontwerp, evenals de bijbehorende software, frameworks en tools die ontwikkelaars nodig hebben om met deze GPU's te werken.

Volgens ons zijn recente introducties zoals ray-tracingtechnologie en het gebruik van AI tensor cores in gamingtoepassingen tekenen dat Nvidia zijn leiderschap op het gebied van GPU's nog niet is kwijtgeraakt. Een snelle scan van de GPU-prijzen in gaming en DC laat zien dat de gemiddelde verkoopprijzen van het bedrijf vaak twee keer zo hoog zijn als die van de naaste concurrent, Advanced Micro Devices. 

Lees meer over Nvidia's economic moat

Nvidia's financiële gezondheid

Nvidia is financieel kerngezond. In april 2024 had het bedrijf 31,4 miljard dollar aan contanten en investeringen, vergeleken met 9,7 miljard dollar aan kortlopende en langlopende schulden. Halfgeleiderbedrijven hebben de neiging om grote kassaldi aan te houden om hen te helpen door de cycli van de chipindustrie te navigeren. Tijdens een neergang biedt dit hen een buffer en flexibiliteit om te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling, wat nodig is om hun concurrentie- en technologiepositie te behouden. Nvidia's dividend is vrijwel immaterieel ten opzichte van de financiële gezondheid en vooruitzichten, en het grootste deel van de uitkering van het bedrijf aan de aandeelhouders komt in de vorm van aandeleninkoop. 

Lees meer over Nvidia's kracht

Risico en onzekerheid voor aandeel Nvidia

Wij kennen Nvidia een zeer hoge onzekerheidscore toe. Het bedrijf is marktleider op het gebied van GPU's die worden gebruikt voor het trainen van AI-modellen, en het heeft een groot deel van de vraag naar chips die worden gebruikt in AI-inferentiewerkbelastingen (waarbij een model wordt uitgevoerd om een voorspelling of uitvoer te doen).

We zien veel technologieleiders wedijveren om Nvidia's leidende positie op het gebied van AI. We denken dat het onvermijdelijk is dat toonaangevende hyper-scale leveranciers hun afhankelijkheid van Nvidia zullen proberen te verminderen en hun leveranciersbestand van halfgeleiders en software zullen diversifiëren, onder andere door zelf oplossingen te ontwikkelen. Van de bestaande halfgeleiderleveranciers breidt AMD zijn GPU-lijn snel uit om deze cloudleiders te bedienen. Intel heeft tegenwoordig ook AI-acceleratorproducten en zal zich waarschijnlijk op deze mogelijkheid blijven richten. 

Lees meer over Nvidia's risico en onzekerheid

Bulls zeggen over aandeel Nvidia

• Nvidia's GPU's bieden toonaangevende parallelle verwerking, die van oudsher nodig was voor pc-gamingtoepassingen, maar nu ook voor cryptomining, AI en misschien toekomstige toepassingen.
• Nvidia's datacenter GPU's en Cuda-softwareplatform hebben het gevestigd als de dominante leverancier voor AI-model training, een use case die de komende jaren exponentieel zou moeten toenemen.
• Het bedrijf heeft een first mover-voordeel in de markt voor autonoom rijden, wat zou kunnen leiden tot een wijdverspreide toepassing van zijn Drive PX zelfrijdend platform. 

Bears zeggen over aandeel Nvidia

• Nvidia is momenteel een toonaangevende verkoper van AI-chips, maar andere machtige chipmakers en techreuzen richten zich op interne chipontwikkeling.
• Hoewel Cuda momenteel toonaangevend is op het gebied van AI-trainingssoftware en -tools, zouden toonaangevende cloudleveranciers waarschijnlijk liever meer concurrentie zien op dit gebied en zouden ze kunnen overstappen op alternatieve open-sourcetools.
• Nvidia's GPU-activiteiten voor gaming hebben vaak boom-or-bust-cycli gekend op basis van de vraag naar pc's en, meer recent, cryptocurrency mining. 

 

Dit artikel is samengesteld door Leona Murray

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Advanced Micro Devices Inc149,86 USD4,91Rating
Alphabet Inc Class A151,16 USD1,68Rating
Amazon.com Inc161,52 BGN0,00
Microsoft Corp423,04 USD2,13Rating
NVIDIA Corp116,91 USD8,15Rating

Over de auteur

Brian Colello, CPA  Brian Colello, CPA is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten