Wat als Nvidia niet aan de verwachtingen voldoet?

De druk staat er vol op bij Wall Street's meest besproken aandeel.

Sarah Hansen 26 augustus, 2024 | 9:16
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia Main

Alle ogen zijn gericht op het aandeel Nvidia (NVDA) terwijl beleggers wachten op het winstrapport over het tweede kwartaal op woensdag 28 augustus. Het bedrijf heeft consequent de verwachtingen overtroffen, maar strategen waarschuwen voor wijdverspreide effecten op de aandelenmarkt als beleggers teleurgesteld zijn.

De financiële resultaten van Nvidia hebben een grote rol gespeeld dankzij de rol van de halfgeleiderchips van het bedrijf in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentietechnologie. Het bedrijf heeft consequent geweldige resultaten geleverd en beter gepresteerd dan de schattingen van analisten en de hooggespannen verwachtingen van beleggers.

Brian Colello, technologiestrateeg bij Morningstar, heeft er alle vertrouwen in dat het momentum van de chipmaker zal aanhouden: “Ik zou stomverbaasd zijn als ze hun verwachtingen voor het kwartaal van juli niet zouden halen en/of niet zouden verhogen voor het kwartaal van oktober,” zegt hij.

Maar in het onwaarschijnlijke geval dat beleggers teleurgesteld zijn in de resultaten van het bedrijf, waarschuwt hij dat de gevolgen verstrekkend zouden zijn: “het is eerlijk om te zeggen dat als de aandelen van Nvidia om wat voor reden dan ook zouden dalen, alle AI-gerelateerde namen mee omlaag zouden gaan.”

Omdat mega-cap AI-bedrijven zo'n grote weging hebben in de belangrijke hoofdindices, kan een koersval van Nvidia mogelijk een weerslag hebben op de bredere markt.

Dit is alles wat beleggers moeten weten in de aanloop naar de resultatenpublicatie van Nvidia. 

Morningstar maatstaven voor aandeel Nvidia

• Fair Value Estimate: $105
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Very High

De wilde rit van Nvidia's aandelenkoers

De aandelenkoers van Nvidia is dit jaar tot dusver met 157% gestegen en in de afgelopen 12 maanden met 194%. Het aandeel daalde begin augustus tijdens een verkoopgolf op de markt die werd aangewakkerd door zorgen over de economische groei en de sterkere Japanse yen, maar het heeft al deze verliezen bijna goedgemaakt. De aandelen zijn de afgelopen week met meer dan 9% gestegen. Het aandeel noteert nu omstreeks $128 en Colello beschouwt het als redelijk gewaardeerd.

Over het algemeen blijven analisten bullish. Nvidia heeft $26 miljard aan inkomsten binnengeharkt in het eerste kwartaal (eindigend in april) van het lopende boekjaar. Ze verwachten dat het bedrijf zijn omzetverwachting van ongeveer $28 miljard in het kwartaal  dat eindigt in juli zal overtreffen, volgens de consensusramingen van FactSet.

“Net als in de afgelopen kwartalen denken we dat Nvidia resultaten zal rapporteren die de verwachtingen overtreffen en zelfs hogere inkomsten zal verwachten in het oktoberkwartaal”, schrijft Colello. Hij wijst op de aanhoudende uitgaven van cloudcomputingbedrijven als Microsoft (MSFT), Meta Platforms (META) en Amazon (AMZN) aan AI-infrastructuur. Hij voegt eraan toe dat Nvidia in staat zou moeten zijn om de inkomsten nog verder te verhogen wanneer de beperkingen van zijn leveranciers de komende kwartalen afnemen.

Ondertussen voorspellen analisten van Goldman Sachs “nog een sterk dubbelcijferig jaar met inkomsten- en winstgroei voor Nvidia”, terwijl analisten van Bank of America de recente volatiliteit van het aandeel eerder als een koopkans dan als een reden tot bezorgdheid op lange termijn bestempelen.

“Dit bedrijf is meer dan fenomenaal”, zegt Steve Sosnick, hoofdstrateeg bij Interactive Brokers. “Ik kan me geen bedrijf voorstellen dat zo consequent de verwachtingen heeft overtroffen, de verwachtingen heeft verhoogd en dan het volgende kwartaal weer omdraait, de verwachtingen heeft overtroffen en ze weer heeft verhoogd. Het is ongekend.” Maar tegelijkertijd, voegt hij eraan toe, “is het moeilijk voor te stellen dat de reeks voor altijd doorgaat.” 

Kan het aandeel Nvidia blijven stijgen?

Voor Colello is de grotere vraag rond Nvidia de houdbaarheid van AI-uitgaven op de lange termijn. Voor nu, schrijft hij, “hebben zowel Alphabet als Meta toegegeven dat het veel riskanter is om te weinig te investeren in AI dan te veel.” Hoewel dat op korte termijn goed kan zijn voor het aandeel, “verhoogt het het risico dat er op een gegeven moment een crash komt in de investeringen zodra ze zich verzekeren van voldoende aanbod van AI GPU's.”

Sosnick is het daarmee eens: “De vraag waarmee we moeten worstelen is of de AI-adoptiecyclus in dit tempo kan doorgaan.” De selloff eerder in augustus was een teken dat beleggers al beginnen te twijfelen aan de duurzaamheid van de handel. Technamen struikelden terwijl waardeaandelen en small-caps stegen.

“We hebben de AI-handel de afgelopen maand een beetje zien afnemen ten opzichte van de bredere markt, omdat ik denk dat de markt zich zorgen maakt over de houdbaarheid van de uitgaven”, zegt Colello. 

Risico's voor beleggers in indexfondsen

Strategen zeggen dat niet alleen AI-bedrijven het moeilijk kunnen krijgen als Nvidia teleurstelt. “Er zijn domino-effecten”, zegt Sosnick.

Tot nu toe was Nvidia dit jaar alleen al verantwoordelijk voor 4,12 procentpunten (ongeveer een kwart) van de 17,2% rendement die de Morningstar US Market Index behaalde, zo blijkt uit data van Morningstar Direct.

Sosnick legt uit dat een belegger in een S&P 500 indexfonds er misschien vanuit gaat dat hij een gevarieerd pakket aandelen bezit, maar dat acht van de zwaarst gewogen AI-firma's (Nvidia, Amazon, Apple, Microsoft, Meta, Tesla, Alphabet en Broadcom nu ongeveer een derde van het gewicht van dat fonds voor hun rekening nemen. Ondanks enkele tekenen dat de winst van de markt zich heeft uitgebreid tot buiten de big tech, “is het concentratierisico nog lang niet verdwenen”, zegt hij.

Dat betekent dat als de AI-handel hapert door minder goede winsten van Nvidia, beleggers de gevolgen kunnen voelen in hun hele portefeuille. “Nvidia neemt zo'n bevoorrechte plaats in de gedachten van beleggers in,” zegt Sosnick. Als het bedrijf bij beleggers de bezorgdheid zou aanwakkeren dat de AI-handel vertraagt, “zou dat zeer sterke gevolgen kunnen hebben.” 

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Amazon.com Inc185,06 USD-0,77Rating
Apple Inc216,33 USD-2,78Rating
Broadcom Inc163,62 USD-2,42Rating
Meta Platforms Inc Class A530,82 USD1,18Rating
NVIDIA Corp116,47 USD-2,21Rating
Tesla Inc228,08 USD-0,96Rating

Over de auteur

Sarah Hansen  is markets reporter bij Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten