Deze vijf fondsen benutten lage waardering van Europese aandelen

Europese aandelen zijn goedkoop geworden en deze deskundige fondsbeheerders weten dat gegeven heel goed te benutten.

Mathieu Caquineau, CFA 02 september, 2024 | 8:24
Facebook Twitter LinkedIn

gold medals

Het jaar 2024 markeert een sombere tijd voor de Europese aandelenmarkten. Dit jaar daalde het gewicht van Europese aandelen in de Morningstar Global TME index - een wereldwijde aandelenindex die ontwikkelde en opkomende markten omvat - naar een historisch dieptepunt van 16,2%. Dat is ongeveer de helft van de weging 15 jaar geleden. Het enige Europese beursgenoteerde bedrijf dat nu nog in de top 20 van de wereldwijde index staat, is Novo Nordisk (NOVO B). Dat waren er vijf in 2009.

Erger nog, het rendementsverschil tussen de Amerikaanse en de Europese aandelenmarkten is duizelingwekkend. Vanaf eind juli 2024 is er een verschil van 8,4% in het rendement over 10 jaar (in euro's) tussen de Morningstar Developed Europe TME NR index en de Morningstar US Large NR index. Een groot deel van dat verschil is te wijten aan de razendsnelle prestaties van de Amerikaanse mega-cap technologieaandelen in de afgelopen jaren. Europese beleggers zelf verliezen stoom en ontvluchten hun thuismarkt. In totaal hebben in Europa gevestigde fondsen en ETF's die op de Europese aandelenmarkten beleggen sinds 2018 elk jaar een netto-uitstroom geboekt.

Dit vreselijke beeld maakt het moeilijk om voor de beleggingscategorie te pleiten. Maar het is niet zo somber als het klinkt. Europa herbergt nog steeds een aantal van de beste kwaliteitsbedrijven ter wereld - als we de technologiesector buiten beschouwing laten - die vaak veel goedkoper geprijsd zijn dan hun Amerikaanse tegenhangers.

Deze kansen gaan niet verloren voor slimme fondsbeheerders. Sommige van de hooggewaardeerde wereldwijde aandelenstrategieën die wij volgen - GuardCap Global Equity, Dodge & Cox Worldwide Global Stock, Capital Group New Perspective of MFS Meridian Global Equity om er maar een paar te noemen - hebben een te grote blootstelling aan Europa. Afgezien van de tegendraadse en waarderingsargumenten beschermen Europese aandelen binnenlandse beleggers ook tegen ongunstige wisselkoers schommelingen. Er zijn dus een paar goede redenen voor Europese beleggers om hun thuismarkt niet te verwaarlozen in een portefeuilleallocatie.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om de Europese aandelenmarkt aan te boren. Goedkope fondsen en ETF's zijn goede opties, vooral voor beleggers die geen toegang hebben tot actief beheer tegen redelijke kosten. Maar Europa is ook een vruchtbare bodem voor ervaren actieve managers. Ons onderzoeksteam behandelt strategieën met verschillende stijlen in dit universum die gecombineerd kunnen worden om een gediversifieerde portefeuille samen te stellen. Er is echter een rode draad: onze voorkeursbeheerders kennen de markt bijzonder goed en hebben het doorzettingsvermogen om hun hoge overtuiging vruchten te laten afwerpen. Hieronder geven we vijf van onze topovertuigingen om actief te beleggen in Europese aandelen:

Brandes European Value

Diepe-waarde beleggen deskundig uitgevoerd.

Binnen het waarde segment is Brandes European Value een van de beste actieve fondsen op de markt. De strategie wordt geleid door een ervaren team van waardegerichte beleggers. Een stabiel vijfkoppig comité neemt collectief beleggingsbeslissingen. Elk teamlid brengt een schat aan ervaring mee en ze worden ondersteund door een solide team van 22 fondsbeheerders en analisten die onderzoek doen naar aandelen over het hele marktkapitalisatiespectrum.

Een ander sterk punt is de onderscheidende strategie van het fonds, die wordt gekenmerkt door minimale aandacht voor benchmarks, geduld en een grotere allocatie naar onderbelichte small- en mid-cap aandelen. Ze zijn bereid om naar verlaten hoeken van de markt te gaan om beleggingskansen te vinden. Hun benadering van diepe waarde is echter riskant en is misschien niet geschikt voor elke belegger. Mensen met een langetermijnperspectief en risicotolerantie zullen echter zien dat dit fonds een geweldige aanvulling op hun portefeuille kan zijn, vooral als het momenteel leunt op groeiaandelen. 

Morningstar maatstaven voor Brandes European Value I Euro Acc

• Morningstar Medalist Rating: Gold

• Morningstar People Pillar Rating: High

• Morningstar Process Pillar Rating: Above Average

• Morningstar Parent Pillar Rating: Above Average

• Morningstar Star Rating: ★★★★★

• Fondsomvang: €527 miljoen

• Morningstar Categorie: Europe Large-Cap Value Equity

 

Magallanes V.I. UCITS European Equity

Een verborgen parel.

Magallanes European Equity is waarschijnlijk de minder bekende naam in deze selectie. Toch profiteert deze waarde strategie van een gefocust team, een getalenteerde lead manager en een zeer herhaalbaar en onderscheidend beleggingsproces. Iván Martín is een ervaren belegger die ongeveer 15 jaar lang een succesvolle carrière heeft opgebouwd in het beheren van Iberische aandelenportefeuilles voordat hij in 2014 de beleggingsboetiek Magallanes oprichtte. Hij heeft een klein team opgebouwd van drie analisten en een handelaar die hem nauw ondersteunen bij het beheren van de drie strategieën van het bedrijf, waarbij ze dezelfde waardegerichte beleggingsfilosofie toepassen.

Het team belegt met een langetermijnvisie over het hele marktkapitalisatie spectrum. Waarderingen zijn hierbij van het grootste belang: zodra een idee heeft postgevat, voert het team een grondige fundamentele due diligence uit op een bedrijf om de intrinsieke waarde ervan in te schatten. Martín zoekt naar financieel gezonde, goed geleide bedrijven met een hoge vrije kasstroom die volgens hem verkeerd begrepen worden door de markt en vermijdt complexe, overgekochte, onbewezen of gehypete bedrijven.

De portefeuille is meestal geconcentreerd op ongeveer 30 bedrijven en grote afwijkingen qua stijl, omvang en sectorallocatie ten opzichte van de index en peers zijn gebruikelijk. Er is weinig ruimte voor fouten bij het kiezen van aandelen en de strategie brengt aanzienlijke risico's met zich mee. Maar beleggers met geduld en risicotolerantie zouden het goed moeten doen. De strategie heeft sinds de oprichting uitstekende resultaten behaald ten opzichte van sectorgenoten en de benchmark, wat des te indrukwekkender is gezien de underperformance van de waardefactor in het afgelopen decennium.

Morningstar maatstaven voor Magallanes V.I. UCITS European Equity P Euro

• Morningstar Medalist Rating: Silver

• Morningstar People Pillar Rating: Above Average

• Morningstar Process Pillar Rating: High

• Morningstar Parent Pillar Rating: Above Average

• Morningstar Star Rating: ★★★★★

• Fondsomvang: €963 miljoen

• Morningstar Categorie: Europe Flex-Cap Equity

 

BGF European Fund

Een uitstekend beheerteam dat zijn sterke punten goed benut.

BlackRock’s Europese aandelendesk heeft van 2017 tot 2019 een instabiele periode doorgemaakt, maar is volgens ons nu weer op volle sterkte. Het team beheert strategieën met verschillende stijlen, van groei tot waarde. BGF European bevindt zich aan de groeikant van hun fondsenassortiment, hoewel het niet puur speelt op groeiaandelen met soms ruimte voor opportunistische waarde-inzetten. Hoofdbeheerder Stefan Gries is een bekwame en zeer deskundige portefeuillebeheerder. Hij wordt goed ondersteund door het ruim 20-koppige fundamentele Europese aandelenteam van BlackRock, dat een van de best uitgeruste en kwalitatief beste teams in dit marktsegment is.

Gries zoekt op basis van het aandelenonderzoek van het team naar bedrijven die goed scoren op kwaliteit van management, investering in groei en rendement op kapitaal. De aanpak wordt met overtuiging uitgevoerd, zoals blijkt uit de hoge top-10-concentratie van de portefeuille en Gries' bereidheid om gedurfde stappen te zetten, wat zich vertaalt in dynamische sectorallocaties.

Onder zijn leiding heeft het fonds prijzenswaardige resultaten geboekt, zelfs als rekening wordt gehouden met de hogere risico's die deze benadering met zich meebrengt. Beleggers die op zoek zijn naar blootstelling aan aandelen uit Europa ex-UK kunnen kijken naar BGF Continental Europe Flex, dat wordt beheerd door Gries' teamgenoot Giles Rothbarth. Wij hebben een even hoge waardering voor deze strategie, die op vergelijkbare wijze wordt beheerd.

Morningstar maatstaven voor BGF European D2

• Morningstar Medalist Rating: Silver

• Morningstar People Pillar Rating: High

• Morningstar Process Pillar Rating: Above Average

• Morningstar Parent Pillar Rating: Above Average

• Morningstar Star Rating: ★★★

• Fondsomvang: €1,460 miljard

• Morningstar Categorie: Europe Large-Cap Growth Equity

 

Comgest Growth Europe

De experts in kwaliteitsgroei.

Beleggers die op zoek zijn naar een puurdere groeiaanpak dan BGF European, kunnen kijken naar Comgest Growth Europe. Weinigen kunnen tippen aan de expertise die dit team in de loop der tijd heeft opgebouwd in de Europese aandelenmarkt. De zes meest ervaren teamleden houden toezicht op de beleggingsbeslissingen in het hele assortiment Europese large-cap fondsen van het bedrijf, maar alle tien leden dragen bij aan aandelenonderzoek. Ze delen allemaal een sterke gemeenschappelijke beleggingsfilosofie die onveranderd is gebleven sinds de lancering van de strategie in 1991.

Ze zoeken 30 tot 35 kwaliteitsbedrijven die in staat zijn hun winst per aandeel te laten groeien, onafhankelijk van de economische cyclus. Deze bedrijven zijn meestal dominante spelers, goed geleid en financieel gezond. Aandelen uit de meest cyclische sectoren, waaronder de financiële en energiesector, worden daarom bewust uitgesloten. De beleggingshorizon is duidelijk gericht op de lange termijn. Met een dergelijke benadering is het onvermijdelijk dat het fonds perioden van underperformance doormaakt, vooral wanneer de markten de voorkeur geven aan goedkopere aandelen van lagere kwaliteit. Maar het langetermijnrecord van de strategie is bewonderenswaardig en getuigt van de superieure vaardigheden van het team.

De strategie komt dichter bij haar maximale capaciteit, aangezien de Europese aandelenmandaten van het bedrijf onlangs €13 miljard aan beheerd vermogen hebben bereikt. We houden de liquiditeit en mogelijke nadelige veranderingen in de structuur van de portefeuille in de gaten, maar Comgest's verantwoorde omgang met de capaciteit in het verleden is geruststellend.

Morningstar maatstaven voor Comgest Growth Europe Z

• Morningstar Medalist Rating: Gold

• Morningstar People Pillar Rating: High

• Morningstar Process Pillar Rating: High

• Morningstar Parent Pillar Rating: Above Average

• Morningstar Star Rating: ★★★★★

• Fund Size: €6,281 miljard

• Morningstar Category: Europe Large-Cap Growth Equity

 

M&G (Lux) Pan European Sustain Paris Aligned Fund

Een goed uitgevoerde aanpak met een duurzame insteek.

Deze strategie biedt een meer gemengde aanpak in vergelijking met de andere vier strategieën die in dit artikel worden besproken. Toch is dit geen halfbakken fonds. John William Olsen is de hoofdbeheerder en hij beheert de strategie sinds 2014. Hij wordt goed ondersteund door een team van negen en hoewel we de afgelopen jaren wat verloop hebben gezien, vinden we de huidige teamopstelling goed.

Het onderscheidende vermogen ligt in de focus van de manager op het in portefeuille houden van een klein aantal bedrijven die het team zeer goed kent. Het aantal holdings varieert doorgaans van 25-35 en het verloop is erg laag. Op basis van fundamenteel werk wordt gezocht naar compounders - bedrijven met Wide Moats, duurzame bedrijfsmodellen en concurrentievoordelen - wat een voorkeur voor kwaliteit geeft. Een belangrijke beslissing was om het product in 2021 'op Parijs af te stemmen' door bedrijven te identificeren met een zinvol plan om hun koolstofuitstoot te verminderen met op wetenschap gebaseerde doelstellingen; dit bouwt voort op de groeiende invloed van duurzaamheidsfactoren in dit proces.

Waardebeoordeling is ook een hoeksteen van de aanpak. Dit resulteert in een evenwichtige portefeuille met kwaliteitskenmerken, maar tegen redelijke waarderingen. De waarderingscijfers van de strategie liggen ruim onder die van groeispelers, zoals Comgest Europe Growth en BGF European. Olsen heeft onder verschillende marktomstandigheden goede resultaten behaald. Dat is een pluspunt voor beleggers die niet bereid zijn om de stijlgerelateerde underperformance op korte termijn te verdragen die andere fondsen in dit artikel in grotere mate kunnen ervaren.

Morningstar maatstaven voor M&G (Lux) Pan European Sustain Paris Aligned Fund EUR C Acc

• Morningstar Medalist Rating: Silver

• Morningstar People Pillar Rating: Above Average

• Morningstar Process Pillar Rating: High

• Morningstar Parent Pillar Rating: Average

• Morningstar Star Rating: ★★★★★

• Fondsomvang: €350 miljoen

• Morningstar Categorie: Europe Large-Cap Blend Equity

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Mathieu Caquineau, CFA

Mathieu Caquineau, CFA  Senior Fund Analyst, Morningstar France

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten