Europese private equity bedrijven: zeer winstgevend, maar duur

Private equity bedrijven EQT, CVC en Partners Group zullen naar verwachting zeer winstgevend blijven, maar de torenhoge multiples suggereren dat sterke fundamentals al zijn ingeprijsd.

Johann Scholtz 02 september, 2024 | 13:19
Facebook Twitter LinkedIn

 stockholm view

We volgen vanaf nu de drie grote Europese bedrijven die actief zijn in private equity: CVC Capital Partners PLC (CVC), EQT AB (EQT) en Partners Group Holdings (PGHN) AG. Ze krijgen alledrie een Narrow Moat rating. We verwachten dat ze alledrie zeer winstgevend zullen blijven en dat de private equity sector zal profiteren van sterke structurele groeitrends.

De oogverblindende EV/EBITDA-multiples, die doen terugdenken aan de waarderingen van midden jaren 2000, waartegen de private equity bedrijven momenteel worden verhandeld, suggereren echter dat de markt deze sterke fundamentals al heeft ingeprijsd. Wij geloven niet dat hogere rentetarieven een structurele verandering in de sector inluiden, maar we verwachten wel dat er op korte termijn weinig deals zullen worden gesloten.

Dit zijn de Morningstar maatstaven voor de drie genoemde private equity bedrijven: 

Morningstar maatstaven voor CVC, EQT en Partners Group

CVC Capital Partners CVC

• Morningstar Rating: ★ 
• Fair Value Estimate: €18,00
• Morningstar Uncertainty Rating: Very High
• Price/Fair Value: 1,06
• Economic Moat: Narrow

EQT EQT

• Morningstar Rating: ★
• Fair Value Estimate: SEK 330,00
• Morningstar Uncertainty Rating: High
• Price/Fair Value: 1,04
• Economic Moat: Narrow

Partners Group PGHN

Morningstar Rating: ★
Fair Value Estimate: CHF 1.240,00
Morningstar Uncertainty Rating: High
Price/Fair Value: 0,98
Economic Moat: Narrow

De hoge omschakelingskosten waarmee beleggers in de fondsen worden geconfronteerd en de immateriële activa die de bedrijven in de loop der tijd hebben ontwikkeld, onderbouwen onze Narrow Moat-ratings voor de drie bedrijven. We verwachten hoge overrendementen, zelfs als we de bijdrage van volatiele rente aan de inkomsten buiten beschouwing laten. We zijn er echter niet voldoende van overtuigd dat de overrendementen de komende 20 jaar zullen aanhouden - en dat is de drempel voor een Wide Moat-rating.

De meeste beleggers in de private markt zitten contractueel vast aan fondsen voor een periode van vijf tot twintig jaar, waardoor het onmogelijk is om van fondsbeheerder te veranderen. De hoge kosten van nieuwe due diligence bij nieuwe managers leiden ertoe dat beleggers met een commanditaire vennoot opnieuw in opvolgende fondsen investeren. Alle drie de Europese beheerders hebben aanzienlijke herinvesteringen gezien van bestaande klanten. 

 

CVC is ruim 15% gestegen sinds de beursgang in april

De spreiding van rendementen op privékapitaal is veel groter dan die van rendementen op de publieke markt. Daarom beschouwen we de uitstekende trackrecords op lange termijn van CVC, EQT en Partners Group als materiële immateriële activa. De meeste mandaten van commanditaire partners zullen hun vermogen om te investeren in fondsbeheerders met een beperkte staat van dienst beperken.

Toegang tot aantrekkelijke beleggingskansen vóórdat anderen die krijgen is van vitaal belang om beter te presteren in privémarkten. Bij sommige deals duurt het jaren om tot bloei te komen. Een aantrekkelijk doelwit is misschien nog niet klaar om te verkopen of heeft nog geen kapitaal nodig. Private market firma's spenderen veel tijd en geld aan het zoeken en onderhouden van relaties met potentiële doelwitten.

Uitdaging voor private equity om hoge marges te handhaven

Hoewel het niet ons basisscenario is, maken we ons zorgen over het risico van uitholling van de honorariummarge op de lange termijn. De outperformance van private markten ten opzichte van publieke markten wordt kleiner, waardoor het moeilijker wordt om de aanzienlijk hogere vergoedingen te rechtvaardigen. Regelgevers zullen zich ook meer gaan interesseren voor de vergoedingen voor onderhandse markten naarmate deze beleggingscategorie toegankelijker wordt voor meer particuliere beleggers. De vraag naar bedrijven met een uitgebreide staat van dienst is groter dan het aanbod. Als de vraag stabiliseert, zou dit de onderhandelingspositie van beleggers met een beperkte partner verbeteren.

Hogere rentetarieven hebben het sluiten van transacties op particuliere markten wereldwijd beperkt. Toch zijn we het eens met de rooskleurige inschattingen op langere termijn van de groeivooruitzichten van de sector door de drie bedrijven. Institutionele commanditaire beleggers, gelokt door de belofte van betere prestaties en meer diversificatie van onderhandse markten, blijven hun allocatie naar deze beleggingscategorie uitbreiden.

De hoge compliance- en monitoringkosten die gepaard gaan met het beheer van beleggingen op de particuliere markt door een groot aantal bedrijven, hebben veel commanditaire vennoten ertoe aangezet om het aantal beheerders in te krimpen. Met trackrecords van outperformance en diepgewortelde klantrelaties denken wij dat de bedrijven die wij behandelen tot de grootste winnaars van de consolidatie in de sector zullen behoren. Beleggen in de particuliere markt wordt ook geleidelijk opengesteld voor individuele beleggers, wat een potentieel grote hoeveelheid nieuw kapitaal oplevert voor beheerders van de particuliere markt. 

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
CVC Capital Partners PLC19,55 EUR-0,23Rating
EQT AB Ordinary Shares353,90 SEK1,87Rating
Partners Group Holding AG1.192,00 CHF-0,17Rating

Over de auteur

Johann Scholtz  is aandelenanalist bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten