Hierom zetten private equity beleggers de deur open voor particulieren

VIDEO - Private equity beleggers die publiek gaan via een beursnotering, worden bereikbaar voor retailbeleggers, maar krijgen ook te maken met meer regelgeving. Dat kan de van oudsher hoge marges aantasten.

Johanna Englundh 03 september, 2024 | 14:28
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Johanna Englundh: Morningstar's senior aandelenanalist Johann Scholtz heeft drie grote Europese private equity-firma's onder de loep genomen en ze allemaal een Narrow Moat rating gegeven.

Johann, wat ligt er ten grondslag aan deze rating voor EQT, CVC en Partners Group?

Johann Scholtz: Ja. Nou, voor zowel traditionele als alternatieve vermogensbeheerders hebben we de neiging om moats te vinden in immateriële activa en omschakelingskosten. We denken dus dat het voor klanten van deze drie bedrijven een uitdaging zal zijn om over te stappen, omdat je bij beleggen in de particuliere markt meestal voor vier tot twintig jaar vastzit. En dan zullen klanten ook nog aanzienlijke due diligence-kosten moeten maken als ze willen overstappen naar een andere aanbieder, wat het opnieuw moeilijk maakt om over te stappen. En aan de immateriële kant van de zaak hebben we het gevoel dat ze alle drie een sterke staat van dienst hebben op het gebied van outperformance, wat essentieel is bij beleggen in de particuliere markt. En een belangrijke factor voor het behalen van die trackrecord van outperformance is de sterke eigen dealstroom die ze weten te genereren. En het opbouwen van een pijplijn van deals is iets dat je niet van de ene op de andere dag kunt repliceren.

Englundh: Je merkt op dat private equity zich openstelt voor particuliere beleggers. Waarom is dat? En wat zouden de gevolgen kunnen zijn?

Scholtz: Ja, ik denk dat het een beetje een verandering is in het regelgevingslandschap. Het is niet volledig opengesteld voor alle particuliere klanten, maar het is zeker - in het verleden was het alleen voorbehouden aan ultra-vermogende particulieren, het is nu aan het openstellen voor de, noem het, massamarkt. Ik denk dat het voor de bedrijven op de particuliere markt een beetje positief is, het opent een nieuwe markt voor hen. We denken echter dat dit een grotere regelgevende controle voor de sector met zich mee kan brengen. En we maken ons een beetje zorgen over de impact die dat zou kunnen hebben op de zeer hoge vergoedingen die private-equityfirma's van oudsher hebben kunnen vragen.

Englundh: Ik vond het ook interessant om te kijken naar een van de andere beoordelingen die je hebt toegekend aan deze drie bedrijven, waar je CVC een slechte beoordeling hebt gegeven voor de allocatie van aandelenkapitaal, in tegenstelling tot de andere twee bedrijven. Wat doen zij niet goed op dit gebied?

Scholtz: Ja. Onze methodologie voor kapitaalallocatie kijkt naar drie verschillende criteria. We kijken naar de sterkte van de balans van een bedrijf, de kwaliteit van zijn investeringsbeslissingen en dan evalueren we ook nog zijn aandeelhoudersuitkeringen. Wat we niet goed vinden aan CVC is dat hun balans het zwakste is van de drie. Het heeft de meeste schulden op de balans. En we vragen ons echt af of het nodig is voor een private marktonderneming om een hefboomwerking te hebben op de balans op bedrijfsniveau, terwijl je al een grote hefboomwerking hebt op de onderliggende portefeuillebedrijven die in de fondsen zitten. Ten tweede heeft CVC, dat pas onlangs naar de beurs is gegaan, een vreemde verdeling van de prestatievergoedingen of carried interest, zoals het in de private equity wereld wordt genoemd, waarbij sommige van de oprichtende aandeelhouders eerder dan gewone aandeelhouders delen in de carried interest. En wij vinden dat geen bijzonder gunstige verdeling voor gewone aandeelhouders.

Englundh: Tot slot, voor beleggers die geïnteresseerd zijn in private equity bedrijven, wat is volgens jou belangrijk om op te letten?

Scholtz: Ja, ik denk dat als je kijkt naar bedrijven in de particuliere markt, je je echt moet richten op de beheervergoedingen, het deel van de inkomsten dat afkomstig is van terugkerende beheervergoedingen, in tegenstelling tot het deel dat afkomstig is van carried interest, die vaak nogal volatiel en onregelmatig zijn en je analyse behoorlijk kunnen verstoren. Ik denk dus dat dat heel belangrijk is. En dan denk ik dat het ook belangrijk is om op te merken dat alle drie deze verschillende bedrijven hun eigen unieke voordeel of niche hebben waar ze zich op richten. EQT, bijvoorbeeld, staat bekend als een specialist op het gebied van technologie en gezondheidszorg. Je kunt ze dus bijna zien als een meer op groei gerichte investeerder, terwijl CVC meer een traditionele private equity-speler is. En die richt zich bij zijn investeringen meer op gevestigde bedrijven. Partners Group hanteert een totaal andere aanpak en richt zich meer op de behoeften van investeerders. En het probeert investeringsoplossingen op maat te maken in de private equity wereld die passen bij de liquiditeit en het risicoprofiel van haar klanten.

Englundh: Dank je wel dat je vandaag bij ons was, Johann. En tot de volgende keer ben ik Johanna Englundh voor Morningstar.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
CVC Capital Partners PLC21,51 EUR1,27Rating
EQT AB Ordinary Shares339,70 SEK1,25Rating
Partners Group Holding AG1.342,50 CHF0,56Rating

Over de auteur

Johanna Englundh  Johanna Englundh is redacteur van Morningstar in Zweden

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten