Apple iPhone 16 presentatie versterkt vertrouwen

De nieuwe modellen zullen de groei in 2025 flink aanjagen, maar het aandeel is nog altijd overgewaardeerd.

William Kerwin 11 september, 2024 | 0:45
Facebook Twitter LinkedIn

Tim Cook at the Apple product launch

We handhaven onze Fair Value van $185 per aandeel voor het Wide Moat aandeel Apple (AAPL) na een indrukwekkend product evenement voor deze herfst dat beantwoordde aan onze lange-termijn verwachtingen. 

Morningstar maatstaven voor aandeel Apple

• Fair value estimate: $185 
• Morningstar Rating: 2 sterren
• Economic Moat Rating: Wide
• Uncertainty Rating: Medium

 

Wij blijven Apple zien als een gedifferentieerde leverancier van consumententechnologie met een hechte integratie tussen zijn hardware en software die een Wide Economic Moat creëert. De iPhone is de spil van dit ecosysteem. 

Dit vonden we van Apple's productpresentatie

Wij waren tevreden over de nieuwe iPhone 16-serie en denken dat deze modellen in het boekjaar 2025 een sterke groeicyclus voor Apple zullen aanzwengelen doordat consumenten gebruik gaan maken van generatieve functies op het gebied van kunstmatige intelligentie. Toch denken we dat de aandelenkoers van Apple te hoge verwachtingen inprijst. Voor ons zouden beleggers een omzetgroei van de iPhone van 20% moeten verwachten in het boekjaar 2025 om de huidige waardering van het bedrijf te rechtvaardigen. Onze eigen prognose ligt dichter bij 10% groei van de iPhone-inkomsten in het boekjaar 2025 en wij vinden het aandeel overgewaardeerd.

Apple heeft zijn iPhone 16-serie onthuld, die op 20 september in de VS wordt uitgebracht. Zoals we hadden verwacht, stonden generatieve AI-functies centraal bij de aankondigingen. Apple Intelligence, het pakket AI-functies van het bedrijf, vereist de meest geavanceerde hardware om te werken, en we waren blij om te horen dat het beschikbaar zal zijn op alle iPhone 16-modellen, evenals de iPhone 15 Pro en Pro Max. Apple zet de generatieve AI-functies in de markt als persoonlijk, creatief en productief, met de mogelijkheid om e-mails te herschrijven, meldingen samen te vatten en te prioriteren en acties te ondernemen in verschillende applicaties. Wij zien deze functies als krachtig en aantrekkelijk en denken dat ze consumenten zullen stimuleren om sneller nieuwe iPhones te kopen, waardoor de omzetgroei in het boekjaar 2025 zal toenemen. 

Verkoopprijzen iPhone blijven gelijk

Buiten AI heeft Apple evolutionaire verbeteringen aangekondigd voor de prestaties van de iPhone-chips, de duurzaamheid, de gebruiksduur van de batterij, het beeldscherm en de camera's die we positief hebben beoordeeld. Belangrijk is dat de iPhone 16-modellen beginnen tegen dezelfde prijzen als de iPhone 15-reeks in 2023, zelfs met aanzienlijke hardwareverbeteringen. Dit is in overeenstemming met onze prognose dat de omzet voor het boekjaar 2025 voornamelijk zal worden gedreven door de groei van het aantal verkochte telefoons.

De keuze van Apple om de prijzen niet te verhogen is positief voor consumenten en betekent een meerjarige verlaging van de reële prijzen, gecorrigeerd voor inflatie. Voor ons toont dit aan dat Apple zich concentreert op het vergroten van zijn geïnstalleerde bestand van vaste klanten, die het bedrijf uitstekend weet te behouden met zijn software- en dienstenintegratie. De inkomsten uit diensten zijn al drie jaar het snelst groeiende segment van Apple, omdat het media streaming, advertenties en abonnementen in zijn ecosysteem integreert. De stijgende inkomsten uit diensten hebben bijgedragen aan de toenemende winstgevendheid van Apple en we verwachten dat de brutomarge blijft stijgen, zelfs als Apple afziet van prijsverhogingen voor de iPhone 16-serie.

Naast de iPhone kondigde Apple de nieuwe Watch Series 10 en updates voor de hele AirPods-lijn aan. Wij zien deze upgrades als evolutionair, met een voortdurende focus op gezondheid en fitness en een verdere integratie van AI en machine learning-functies. Wij denken dat al deze bijgewerkte modellen kunnen zorgen voor hernieuwde omzetgroei bij Apple's wearables in het boekjaar 2025.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Apple Inc216,79 USD0,22Rating

Over de auteur

William Kerwin  is aandelenanalist bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten