Inflatierapport VS augustus: inflatie vertraagt naar 2,5% op jaarbasis

De kerninflatie komt uit op 3,2% op jaarbasis in augustus, in lijn met de verwachtingen.

Tom Lauricella 12 september, 2024 | 8:52
Facebook Twitter LinkedIn

federal reserve graphic

Het Bureau of Labor Statistics meldde dat de consumentenprijsindex in augustus met 2,5% is gestegen ten opzichte van een jaar geleden - een daling ten opzichte van de 2,9% in juli. De Core CPI, die de volatiele voedings- en energiekosten uitsluit, steeg in augustus met 3,2% over de afgelopen 12 maanden na een stijging van 3,2% in juli.

De CPI steeg in augustus met 0,2% ten opzichte van een maand eerder, net als in juli. De Core CPI steeg 0,3% na een stijging van 0,2% in juli.

Economen hadden verwacht dat de CPI-inflatie in augustus met 0,2% zou stijgen, volgens de consensusramingen van FactSet. De inflatie op jaarbasis zou naar verwachting dalen naar 2,6%. De kerninflatie van de CPI zou in augustus met 0,2% stijgen en met 3,2% op jaarbasis.

Belangrijke data uit CPI rapport augustus

• CPI steeg 0,2% voor de maand, net als in juli.
• Kern CPI steeg 0,3% na 0.2% stijging in juli.
• CPI steeg 2,5% jaar-op-jaar na 2,9% stijging in voorgaande maand.
• Kern CPI steeg 3,2% ten opzichte van vorig jaar na 3,2% stijging in juli.

De voedselprijzen stegen in augustus met 0,1%, na een stijging van 0,2% in juli. De prijzen voor voeding thuis bleven de afgelopen maand gelijk, terwijl de prijzen voor voedsel buitenshuis (restaurants) met 0,3% stegen.

De energieprijzen daalden in de loop van de maand met in totaal 0,8%, nadat ze in de voorgaande maand stabiel waren gebleven. De gasprijzen daalden met 1,9%, stookolie met 1,9%, benzine met 0,6% en elektriciteit met 0,7%. In augustus stegen de prijzen voor huisvesting met 0,5%, na een stijging van 0,4% in juli. 

Na de publicatie van het CPI-rapport van augustus gaat de aandacht nu uit naar de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Reserve. Beleggers verwachten alom dat de Fed de rente voor het eerst zal verlagen sinds de centrale bank in maart 2022 begon met haar agressieve campagne om de stijgende inflatie een halt toe te roepen met een strakker monetair beleid.

Het debat op de markten ging over de mate waarin de Fed de rente zal verlagen. Terwijl sommigen in de obligatiemarkt hadden gehoopt dat de Fed een agressieve houding zou aannemen en de federal funds rente met een half procentpunt zou verlagen ten opzichte van de huidige bandbreedte van 5,25%-5,5%, lijken beleggers nu te neigen naar een verlaging met een kwart punt wanneer het besluit woensdagmiddag wordt aangekondigd. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Tom Lauricella  Tom Lauricella is editor van Morningstar Direct.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten