Kan Nvidia-gedreven verkoopgolf Europese tech-aandelen besmetten?

De jongste terugval van Amerikaanse tech-aandelen heeft Europese concurrenten rillingen bezorgd.

Michael Field, CFA 12 september, 2024 | 10:38
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia building

De uitverkoop in de markt van vorige woensdag was de ergste die we sinds 5 augustus hebben gezien, en de gelijkenissen hielden daar niet mee op. Nvidia (NVDA) en andere chipmakers gingen aan kop op de weg naar beneden, verliezen die werden herhaald door de Europese AI-lievelingen Arm Holdings (ARM) en ASML (ASML), die beide met 10% zijn gedaald in de afgelopen week.

Toen de sell-off van 5 augustus plaatsvond, wezen we er al snel op dat de markten eigenlijk licht ondergewaardeerd waren en dat de economische omstandigheden aan het verbeteren waren. Beleggers zouden dus de kans moeten aangrijpen om hun aandelenpositie tegen een lagere prijs op te waarderen.

Gelukkig voor ons kwam dit herstel snel tot stand, waarbij de markten de verliezen binnen een paar weken na de uitverkoop grotendeels goedmaakten. De grote vraag is: is er sindsdien iets veranderd en moeten beleggers nu dezelfde strategie volgen?

De Europese aandelenmarkten noteren momenteel tegen een korting van bijna 6% ten opzichte van hun schatting van de reële waarde. Zijn aandelenmarkten in het verleden goedkoper geweest? Ja, maar ze zijn vandaag de dag nog zeker niet duur. 

 

 

Op sectorniveau is het beeld gemengder. De sectoren gezondheidszorg en industrie zijn zeer licht overgewaardeerd, terwijl andere sectoren in grotendeels in lijn noteren met de marktwaardering, op of rond een korting van 5% vergeleken met hun reële waarde. De grootste waarderingsverschillen doen zich voor in sectoren als consumentengoederen en vastgoed, waar sectorspecifieke zorgen de waarderingen afremmen.

 

Argumenten voor renteverlaging zijn sterker geworden

Het macro-economische beeld is ook veranderd sinds de onrust van augustus, toen nieuwe gegevens over BBP-groei en inflatie binnenkwamen - twee belangrijke componenten voor de beslissing van centrale banken over toekomstige renteverlagingen, en daarom de belangrijkste drijfveer voor aandelenmarkten in 2024.

In het tweede kwartaal van het jaar steeg het BBP met 0,6% in het VK en met 0,3% in de eurozone. Zeker als je bedenkt waar we vandaan komen. Het VK kwam in 2023 in een technische recessie terecht, met twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei, en de eurozone wist dit lot maar ternauwernood te vermijden. De prognoses van economen wijzen nu op een groei van ongeveer 1% voor beide regio's voor het hele jaar 2024. Dit is absoluut een stap in de goede richting.

De tweede macro-component waarover we in augustus meer duidelijkheid kregen, was de inflatie. Na een lichte piek in juli daalde de inflatie in heel Europa weer in augustus. In zowel het VK als de eurozone wezen de inflatieresultaten op een stijging van 2,2% j-o-j, waardoor de doelstelling van 2% binnen handbereik kwam. We hebben een lange weg afgelegd van de bijna-dubbele cijfers van 2022, niet in de laatste plaats geholpen door het strakkere monetaire beleid van de Europese Centrale Bank en de Bank of England.

Dus wat betekent dit allemaal? In wezen zijn de gegevens die de afgelopen maand zijn bekendgemaakt, gunstig voor toekomstige renteverlagingen op de korte termijn. 85% van de door Reuters ondervraagde economen verwacht dat de ECB de rente deze week opnieuw zal verlagen. Cumulatieve renteverlagingen zijn zeer bevorderlijk voor de economische groei en kunnen volgend jaar leiden tot een verdere toename van de groei in heel Europa, waardoor aandelen een impuls krijgen.

 

Welke Europese aandelen lopen risico op een tech-verkoopgolf?

Dus waar liggen de risico's in Europa en kan de jongste daling van Amerikaanse techaandelen leiden tot besmetting van de markt? Het korte antwoord is nee.

In een screening op overgewaardeerde aandelen in ons Europese dekkingsuniversum vinden we minder dan 40 namen. In de top 20 van overgewaardeerde aandelen in Europa vinden we slechts één grote tech-naam: het Duitse SAP (SAP). De rest van de lijst bestaat uit een diverse groep aandelen, waarvan er veel behoren tot industriële of productieactiviteiten, zoals Siemens (SIE) en Rational (RAA), of zelfs het luxegoederensegment, zoals Ferrari (RACE) en Hermes (RMS). Daarom is Europese technologie geen zwak punt dat tot een bredere verkoopgolf zou kunnen leiden.

 

Volgens ons zijn de meeste grote technologienamen (waar de uitverkoop begon) niet overgewaardeerd. Wij denken dat ASML (ASML) ongeveer 25% ondergewaardeerd is, terwijl ARM Holdings (ARM) op of rond zijn Fair Value schatting handelt. De Europese economie is zwak, maar gaat de goede kant op en er worden binnenkort verdere renteverlagingen verwacht. Pionierbelegger Ben Graham zei ooit dat “markten op de korte termijn een stemmachine zijn en op de lange termijn een weegmachine”. Markten kunnen worden gedreven door sentimenten en kortstondige vlagen van volatiliteit kunnen aanhouden, maar voor beleggers op de langere termijn is het nu geen slecht moment om te beleggen.

Michael Field is Europees marktstrateeg bij Morningstar

Mis niets over Nvidia en abonneer u op Morningstar's nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
ARM Holdings PLC ADR149,26 USD1,18Rating
ASML Holding NV ADR756,33 USD0,81Rating
Ferrari NV435,87 USD0,68Rating
Hermes International SA2.498,00 EUR0,32Rating
Rational AG827,00 EUR-0,30Rating
SAP SE256,00 EUR-0,33Rating
Siemens AG201,80 EUR0,47Rating

Over de auteur

Michael Field, CFA

Michael Field, CFA  Michael Field is marktstrateeg Europa bij Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten