Wat gebeurt er met Amerikaanse aandelen als de Fed de rente verlaagt?

Het antwoord luidt: dat kan verschillen, dus wees voorbereid.

Sarah Hansen 13 september, 2024 | 15:21
Facebook Twitter LinkedIn

Federal Reserve graphic

Als alles gaat zoals de markt verwacht, is de Federal Reserve minder dan een week verwijderd van het verlagen van de rente voor de eerste keer sinds het begin van de covid pandemie. Hoewel de maatregel alom wordt verwacht, zullen de effecten ervan waarschijnlijk nog enige tijd doorwerken op de markten.

Nu de inflatiedruk eindelijk afneemt ten opzichte van de recente pieken in 40 jaar, verwachten beleggers dat de centrale bank de federale rente met ten minste een kwart procentpunt zal verlagen ten opzichte van de huidige bandbreedte van 5,25%-5,50%. Meer recent hebben beleggers gedebatteerd over de waarschijnlijkheid van een verlaging met een half procentpunt. Dat zou een agressievere stap zijn dan de markten een paar maanden geleden verwachtten. Een grotere onbekende is hoe deze renteverlagingen zullen uitpakken voor beleggers.

Hoe presteren aandelen als de Fed de rente verlaagt?

De conventionele wijsheid zegt dat aandelen het meestal goed doen na renteverlagingen. De Fed verlaagt de rente om de economie te stimuleren door lenen goedkoper te maken voor bedrijven en consumenten. Dat is zeker soms waar. Maar strategen zeggen dat beleggers die op zoek zijn naar een draaiboek voor een verruimingscyclus een meer genuanceerde kijk moeten hebben. Dat geldt vooral in de ongewone omgeving van vandaag, die nog steeds bezig is de verstoringen van het pandemie-tijdperk te boven te komen en wordt gedomineerd door hoogvliegende techaandelen. “Elke cyclus is anders”, zegt Jeff Buchbinder, hoofd aandelenstrateeg bij LPL Financial.

De laatste vier grote renteverlagingscycli laten zien waarom het een uitdaging is om algemene conclusies te trekken. De marktprestaties kunnen dramatisch variëren in het jaar nadat een nieuwe versoepelingscyclus begint. De Morningstar US Market Index steeg met meer dan 21% in de 12 maanden na het begin van de Fed-versoepelingscyclus in 1995, toen de economie een zeldzame zachte landing maakte. Maar het rendement kelderde met meer dan 10% toen de Fed de rente begon te verlagen in 2001 toen de dot-com zeepbel barstte. 

“Veel beleggers denken dat er een soort draaiboek bestaat voor renteverlagingen door de Fed,” zegt Denise Chisholm, directeur kwantitatieve marktstrategie bij Fidelity. “Maar dat bestaat niet echt.” 

Het "waarom" van de Fed is belangrijk

Aan de basis van de totaal verschillende jaren liggen verschillende marktfundamenten en de houding van de Fed. De markt zal anders reageren als ze de centrale bank ziet als zelfverzekerd en in controle - die een zachte landing voor de economie bewerkstelligt - versus als ze denkt dat de bank reactionair is en de rente verlaagt terwijl er een recessie dreigt.

Om te begrijpen hoe het komende jaar eruit kan zien, “moet je nadenken over waarom de Fed de rente verlaagt”, zegt Lara Castleton, Amerikaans hoofd portefeuilleconstructie en strategie bij Janus Henderson Investors.

De uitdaging wordt nog vergroot door een beperkt historisch speelboek. Er zijn niet veel voorbeelden die teruggaan tot de jaren 1960, zegt Chisholm, “dus je hebt niet veel robuuste gegevens om te evalueren”. 

 

Ruwweg de helft van de keren, legt Chisholm uit, begon de Fed met een versoepeling van het beleid omdat ze het gevoel had dat de economie op een recessie afstevende. In de andere gevallen verlaagde de Fed de rente om het monetaire beleid bij te stellen (wat sommigen een “onderhoudsverlaging” noemen), in plaats van als reactie op een economische dreiging.

Kijk naar de winstgroei

Rentewijzigingen vertellen niet het hele verhaal. Chisholm zegt dat winst een betrouwbaardere voorspeller is van toekomstig rendement op de aandelenmarkt. Als de winstgroei positief is en versnelt en de rente daalt, “dan is dat positief voor de markt in de komende 12 maanden”, zegt ze. Volgens haar analyse levert de aandelenmarkt, gemeten door de S&P 500, in die periode gemiddeld 14% rendement op, vergeleken met een basisgemiddelde van 11% wanneer de rente daalt en slechts 7% wanneer de winstgroei samen met de rente daalt. Na het winstseizoen van het tweede kwartaal zagen de bedrijven in de Morningstar US Market Index gemiddeld een jaarlijkse winstgroei van meer dan 10%.

Chisholm zegt dat een groter verschil tussen de target federal funds rate en de inflatie een andere goede indicator is voor sterke marktrendementen. Een restrictieve rente in combinatie met een lagere inflatie geeft aan dat de Fed meer ruimte heeft om de rente te verlagen als dat nodig is, wat doorgaans gunstig is voor aandelen. Er is momenteel een ongewoon groot gat tussen de federal funds rate en de inflatie.

Bereid je voor op marktvolatiliteit

Zoals altijd heeft niemand een kristallen bol voor de markten. Zelfs bij bemoedigende cijfers bewegen aandelen op basis van het sentiment.

“Nu de Fed aan haar verlagingscyclus begint, zullen de markten zich nog steeds zorgen maken,” zegt Buchbinder. “De economie vertraagt en de Fed snijdt ... je hebt een trage groei en een beperkte inflatie.” Te midden van twee slechter dan verwachte banenrapporten worstelen beleggers met de vraag of de centrale bank te lang heeft gewacht met het verlagen van de rente en de deur heeft opengezet voor een recessie.

Buchbinder voegt eraan toe dat veel van de positieve effecten van de komende renteverlagingscyclus al zijn ingeprijsd op de aandelenmarkt, die de afgelopen 12 maanden met meer dan 24% is gestegen. “De markt heeft al geprofiteerd van [aanstaande renteverlagingen], dus verdere winsten zouden beperkt kunnen zijn,” zegt hij. Maar aan de andere kant zou een zachte landing van de economie nog meer opwaartse voordelen voor aandelen kunnen opleveren.

Het zal niet meteen duidelijk zijn welk scenario uitkomt. Buchbinder verwacht dat er de komende maanden in de markt over zal worden geprocedeerd. “Daarom krijg je volatiliteit rond deze buigpunten en beleidsveranderingen,” zegt hij. “Ze vergroten alleen maar de onzekerheid.”

Beleggers kunnen zich op beide uitkomsten voorbereiden

Castleton stelt voor dat aandelenbeleggers zich in de marge van hun kernbeleggingen op beide scenario's voorbereiden. Hoewel veel analisten en economen nog steeds uitgaan van een zachte landing, hebben de vertragende arbeidsmarktgegevens van de afgelopen twee maanden een onmiskenbaar bearish signaal afgegeven. “Het is onmogelijk om te zeggen of de Fed te laat was, of we een harde landing of een zachte landing gaan krijgen,” zegt ze.

Ze stelt voor dat beleggers kijken naar defensieve aandelen en REIT's, die gevoelig zijn voor dalende rente, als ballast voor portefeuilles in het geval van een grote economische vertraging. Chisholm ziet ook kansen in rentegevoelige sectoren zoals de financiële sector en vastgoed, die volgens haar de gevolgen van renteverlagingen door de Fed nog niet volledig hebben ingeprijsd, zoals ze dat normaal wel doen. “Die sectoren hebben het afgelopen jaar dramatisch ondermaats gepresteerd,” zegt ze.

Zowel Castleton als Chisholm stellen voor dat beleggers kleinere aandelen in overweging nemen, die het de afgelopen jaren moeilijk hebben gehad maar tijdens een zachte landing zouden kunnen doorbreken. Als de economie nog steeds sterk is, “zijn small caps een van de gebieden die zeker beter zullen presteren, zelfs als ze gepaard gaan met een hogere volatiliteit,” legt Castleton uit.

Chisholm voegt eraan toe dat waarderingen ook aan de kant van beleggers staan, aangezien techbedrijven met megacaps dit jaar duurder zijn geworden. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sarah Hansen  is markets reporter bij Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten