De 10 favoriete aandelen van opkomende markten fondsbeheerders

Deze aandelen worden het meest geselecteerd door de beheerders van de Gold-rated opkomende markten aandelenfondsen die in Europa verkrijgbaar zijn.

Johanna Englundh 18 september, 2024 | 14:21
Facebook Twitter LinkedIn

 global map

De best presterende beleggingsfondsen voor aandelen uit opkomende markten die in Europa verkrijgbaar zijn voor fondsbeleggers hebben allemaal een aantal aandelen gemeenschappelijk die ze voor hun fondsportefeuilles geselecteerd hebben.

Dit zijn de populairste aandelen van de beste fondsbeheerders, volgens hun meest recente portefeuille-updates. Alle Morningstar-gegevens in dit artikel zijn van 12 september 2024 en alle 18 gescreende fondsen hebben een Morningstar Medalist Rating van Gold.

Deze lijst varieert van aandelen die nu ondergewaardeerd, redelijk gewaardeerd of overgewaardeerd zijn. 

• Taiwan Semiconductor Manufacturing (2330
• Tencent Holdings (00700)
• Samsung Electronics (005930)
• SK Hynix (000660)
• HDFC Bank (HDFCBANK)
• MercadoLibre (MELI)
• Tata Consultancy Services (TCS)
• Antofagasta (ANTO)
• Phoenix Mills (503100)
• Reliance Industries (RELIANCE)

Hier leest u alles wat u moet weten over ieder aandeel, samen met het oordeel van de Morningstar-analist die het aandeel volgt.

Taiwan Semiconductor Manufacturing

• Aantal fondsbeheerders dat het aandeel bezit: 14
Price/Fair Value: 0,65
Morningstar Economic Moat Rating: Wide
Morningstar Uncertainty Rating: Medium
Morningstar Fair Value Estimate: 1380.00 TWD
Sector: Technology 
Morningstar Rating: ★★★★★

Taiwan Semiconductor Manufacturing is 's werelds grootste chipfabrikant met een marktaandeel van meer dan 60%. Het maakt geïntegreerde circuits voor klanten op basis van hun eigen IC-ontwerpen. Het bedrijf heeft lang geprofiteerd van halfgeleiderbedrijven over de hele wereld die overgingen van fabrikanten van geïntegreerde apparaten naar ontwerpers zonder eigen productiefaciliteit. TSMC neemt, net als alle andere chipfabrikanten, de kosten en kapitaaluitgaven van het runnen van fabrieken op zich in een zeer cyclische markt voor zijn klanten. Deze cycliciteit komt voort uit het feit dat chipfabrikanten de neiging hebben om buitensporig veel productiecapaciteit toe te voegen in tijden van een explosief groeiende vraag, wat kan leiden tot onderbezetting in tijden van laagconjunctuur, wat de winstgevendheid belemmert.

We zien twee langetermijngroeifactoren voor TSMC. Ten eerste zal de consolidatie van halfgeleiderbedrijven naar verwachting vraag creëren naar geïntegreerde systemen die gemaakt zijn met de meest geavanceerde nodes. Ten tweede kan de organische groei van kunstmatige intelligentie, het internet of things en krachtige computertoepassingen tientallen jaren aanhouden. AI en HPC spelen een centrale rol bij het snel verwerken van menselijke en machinale input om complexe problemen zoals autonoom rijden en taalverwerking op te lossen, wat de behoefte aan energie-efficiëntere chips heeft geaccentueerd. Goedkopere halfgeleiders hebben de integratie van sensoren, controllers en motoren mogelijk gemaakt om de efficiëntie thuis, op kantoor en in de fabriek te verbeteren.

Wij denken dat TSMC's brede moat voortkomt uit zijn kostenvoordeel en immateriële activa, die worden gerealiseerd door zijn leidende positie in procestechnologie, of nodes.

Lees Morningstar's full report over Taiwan Semiconductor Manufacturing

Tencent Holdings 

• Aantal fondsbeheerders dat het aandeel bezit: 10
• Price/Fair Value: 0,53
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High
• Morningstar Fair Value Estimate: 704.00 HKD
• Sector: Communication Services
• Morningstar Rating: ★★★★★

In de afgelopen tien jaar heeft Tencent geprofiteerd van de verschuiving in de sector naar mobiele games. Het bedrijf is eigenaar van enkele van 's werelds populairste titels, zoals Honor of Kings en PUBG Mobile. Tot op heden blijven games het belangrijkste monetisatiemodel van Tencent - we schatten dat meer dan 40% van de bedrijfsinkomsten van de groep uit dit segment komt. Tencent moet gebruik blijven maken van zijn ongeëvenaarde toegang tot gebruikersgegevens en financieel kapitaal om innovatieve games van hoge kwaliteit en met een lange levenscyclus te maken met een mobile-first benadering.

Naast games zijn andere belangrijke activiteiten binnen het Tencent-imperium WeChat, QQ, WePay, muziekstreaming, on-demand cloud en een groot aantal andere ondernemingen. We zien een enorme hoeveelheid onontgonnen waarde in WeChat, omdat het de verdienkracht blijft verhogen door middel van reclame en fungeert als een belangrijke toegangspoort voor andere internetdiensten (betaling, bezorging, verzekeringen, enzovoort) die toegang willen krijgen tot de ruim 1,2 miljard WeChat-gebruikers.

Tencent's Wide Moat is voornamelijk gebaseerd op netwerkeffecten rond zijn enorme gebruikersbestand.

Lees Morningstar's full report over Tencent Holdings

Samsung Electronics

• Aantal fondsbeheerders dat het aandeel bezit: 9
• Price/Fair Value: 0,72
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium
• Morningstar Fair Value Estimate: 90.000
• Sector: Technology
• Morningstar Rating: ★★★★

Samsung Electronics is een fantastisch groeiverhaal omdat het bedrijf zich in het afgelopen decennium heeft gevestigd als de duidelijke wereldleider op het gebied van smartphones, na zijn succes om de wereldwijde topfabrikant van platte tv's te worden in de jaren 2000. We zien echter geen economische moat in de consumentenelektronica, omdat deze producten volwassen en moeilijk te differentiëren zijn en blootstaan aan de zware concurrentie van Chinese fabrikanten. In tegenstelling tot concurrent Apple heeft Samsung volgens ons geen ecosysteem dat gebruikers verhindert om over te stappen naar andere merken.

Ondertussen denken we dat de halfgeleideractiviteiten van Samsung op de langere termijn de winstmotor zullen blijven, gedreven door de robuuste groei van het dataverkeer. Samsung leidde de wereldwijde halfgeleiderindustrie in termen van omzet in 2017 en verdrong Intel voor het eerst sinds 1992 van de eerste plaats. Volgens Omdia werd Samsung halverwege de jaren 90 de grootste leverancier van DRAM-geheugenchips en heeft het bedrijf in 2022 een marktaandeel van 42%. Het bedrijf is ook de wereldwijde topleverancier van NAND-geheugen met een marktaandeel van 34% in 2022.

De groei van de vraag naar geheugen werd de afgelopen twee decennia ondersteund door de verspreiding van digitale apparaten, zoals notebooks en smartphones. Wij denken dat de nieuwe telecomstandaarden niet alleen rijkere content op bestaande apparaten mogelijk zullen maken, maar ook de digitalisering in niet-IT-sectoren zullen aanwakkeren, wat de groei van het dataverkeer zal blijven stimuleren. Wij denken dat de big data-trend zal versnellen door de vraag naar kunstmatige intelligentie.

Door technologische obstakels worden de kosten die nodig zijn om een hogere capaciteit per geheugen te bereiken veel hoger dan in het verleden, waardoor kleinere spelers zich uit de markt hebben moeten terugtrekken. Wij denken dat Samsung zijn kostenvoordeel zal behouden, dat voortkomt uit een betere productmix, ondersteund door technische voordelen en hogere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling.

We kennen Samsung Electronics een Narrow Moat toe, omdat we geloven dat de leidende positie van Samsung in de geheugenmarkt een economische moat rechtvaarigt, ondanks de commodity en het sterk cyclische karakter van de business.

Lees Morningstar's full report over Samsung Electronics

SK Hynix 

• Aantal fondsbeheerders dat het aandeel bezit: 10
• Price/Fair Value: 0,95
• Morningstar Economic Moat Rating: None
• Morningstar Uncertainty Rating: High
• Morningstar Fair Value Estimate: 165.000 KRW
• Sector: Technology
• Morningstar Rating: ★★★

SK Hynix is na Samsung Electronics de grootste halfgeleiderfabrikant in Zuid-Korea. De belangrijkste activiteiten van het bedrijf zijn chips voor geheugen en opslag die worden gebruikt in verschillende elektronische apparaten; smartphones, servers en pc's zijn belangrijke toepassingen.

Door de hoge cycliciteit en de aard van de commodity is de geheugenbusiness extreem concurrerend. Dynamisch willekeurig toegankelijk geheugen, of DRAM, biedt snelle gegevensopslag en -ontsluiting die nodig zijn voor het functioneren van processors. NAND flash-producten worden gebruikt voor opslag omdat ze gegevens vasthouden als de stroom is uitgeschakeld. Door het groeiende dataverkeer neemt de gemiddelde grootte van DRAM en NAND per apparaat elk jaar toe en daarom richten geheugenleveranciers zich op de microfabricage van circuits, wat bijdraagt aan het verbeteren van de geheugendichtheid en zo de productiekosten per data verlaagt. Als gevolg van technische problemen neemt de schaalvergroting van DRAM echter af en als gevolg daarvan worden de kapitaaluitgaven die nodig zijn om de bitgroei te bereiken steeds hoger, waardoor kleinere spelers uit de markt worden gedrukt en consolidatie van de industrie wordt gestimuleerd.

SK Hynix is wereldwijd de op één na grootste DRAM-leverancier, met een aandeel van ongeveer 28%, en wereldwijd de op vier na grootste NAND-leverancier, met een aandeel van ongeveer 19%. We schatten dat 65%-70% van de inkomsten en het grootste deel van de winst uit DRAM komt. Hoewel we erkennen dat er een aanzienlijk verschil is tussen marktleider Samsung Electronics en bedrijven zoals SK Hynix en Micron, geloven we dat de technische obstakels en de hogere onderzoeks- en ontwikkelingskosten een barrière zullen vormen voor andere spelers op de markt.

We kennen een No Moat rating toe aan SK Hynix omdat we niet geloven dat het bedrijf een concurrentievoordeel kan behalen in geheugenhalfgeleiders, vooral in vergelijking met grotere rivalen zoals Samsung.

Lees Morningstar's full report over SK Hynix

HDFC Bank 

• Aantal fondsbeheerders dat het aandeel bezit: 6
Quantitative Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Quantitative Morningstar Uncertainty Rating: Very High
• Quantitative Fair Value Estimate:1864,55 INR
• Sector: Financial Services
• Quantitative Morningstar Rating: ★★★

Het aandeel wordt niet gevolgd door Morningstar's aandelenanalisten. De kwantitatieve ratings van Morningstar voor aandelen worden gegenereerd met behulp van een algoritme dat bedrijven die niet door analisten worden gevolgd, vergelijkt met vergelijkbare bedrijven die wel door analisten worden gevolgd.

HDFC Bank is een Indiase bank en financiële dienstverlener met hoofdkantoor in Mumbai. Het is de grootste private bank van India gemeten naar activa en momenteel de twaalfde grootste bank ter wereld gemeten naar marktkapitalisatie.

MercadoLibre 

• Aantal fondsbeheerders dat het aandeel bezit: 6
• Price/Fair Value: 1,24
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High
• Morningstar Fair Value Estimate: 1650.00 USD
• Sector: Consumer Cyclical
• Morningstar Rating: ★★

MercadoLibre heeft zichzelf gepositioneerd als een one-stop oplossing voor Latijns-Amerikaanse handel. In de afgelopen jaren heeft het een uitgebreid ecosysteem van elkaar versterkende diensten ontwikkeld, met een kernmarktplaats die wordt ondersteund door een betalings- en kredietafdeling (Mercado Pago en Mercado Credito), een eersteklas verzendoplossing (Mercado Envios) en een steeds robuuster reclameplatform (Mercado Ads). Met feitelijk al het brutovolume van het platform dat via eigen betalingstoepassing wordt verwerkt en via Envios wordt verzonden, heeft de marktplaats-exploitant twee van de grootste pijnpunten in e-commerce effectief aangepakt.

Wij zien de belangrijkste uitdagingen van het bedrijf voor de toekomst in overeenstemming met die uit het verleden: de penetratie van fulfillment verhogen, operationele hefboomwerking genereren in verzend- en betalingsoplossingen en de gebruikerservaring op het platform blijven verbeteren, waardoor de drempels voor succes hoger worden voor concurrenten.

Naar onze mening heeft MercadoLibre een Wide Moat opgebouwd rond zijn Latijns-Amerikaanse e-commerce ecosysteem (wat een overrendement over 20 jaar impliceert), profiterend van een snel groeiend netwerk van kopers en verkopers op zijn platform, bevoorrechte toegang tot consumententransactiegegevens en omschakelingskosten omdat verkopers en kopers steeds afhankelijker worden van het steeds breder wordende dienstenpakket van de onderneming.

Lees Morningstar's full report over MercadoLibre

Tata Consultancy Services 

• Aantal fondsbeheerders dat het aandeel bezit: 4
• Price/Fair Value: 1,47
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium
• Morningstar Fair Value Estimate: 3050.00 INR
• Sector: Technology
• Morningstar Rating: ★

Tata Consultancy Services is een toonaangevende wereldwijde IT-dienstverlener die het menu aanbiedt van software-implementatie tot consulting voor digitale transformatie tot het onderhouden van bedrijfsoperationele teams. In tegenstelling tot de meeste van zijn sectorgenoten, die een Narrow Moat hebben, denken wij dat Tata een Wide Moat verdient, omdat we denken dat het bedrijf profiteert van omschakelingskosten en immateriële activa, vergelijkbaar met andere sectorgenoten, evenals kostenvoordeel. Hoewel het bedrijf tegenwind ondervindt, zoals een tekort aan arbeidskrachten in de hele sector, denken wij dat de stabiele moat-trend van het bedrijf veilig zal blijven. Ondertussen zullen de uitstapjes naar het hoogwaardigere gebied van industriële engineering ervoor zorgen dat Tata bovengemiddeld profiteert van de substantiële groeitrends binnen de IT-dienstensector in het algemeen.

Hoewel er in veel opzichten een treffende gelijkenis is tussen Tata en zijn Indiase concurrenten op het gebied van IT-diensten - Wipro en Infosys - zoals in het aanbod, de offshore leverage-mix of het verlooppercentage, onderscheidt Tata zich door zijn schaalgrootte. De omzet van het bedrijf is aanzienlijk hoger dan die van Infosys en Wipro, en dat heeft zo zijn voordelen.

Het is niet ongebruikelijk dat TCS een IT-dienstverlener is die kan bogen op omschakelingskosten en immateriële activa. Deze zijn gebaseerd op de intense verstoring die klanten ondervinden als ze van IT-dienstverlener veranderen, maar ook op de gespecialiseerde kennis van TCS van de branches waarop het bedrijf actief is en de specifieke kennis van het complexe netwerk van IT-leidingen van zijn klanten.

Maar naast deze twee moat-bronnen denken we dat TCS meer profiteert van kostenvoordeel dan zijn Indiase IT-dienstverleners, door zijn schaalgrootte en zijn vermogen om vaste kosten te spreiden over zijn grote klantenbestand - bovenop het kostenvoordeel dat TCS heeft door zijn arbeidsarbitragemodel. Alles bij elkaar genomen zal deze schaalgrootte, die het kostenvoordeel van TCS groter maakt dan dat van zijn sectorgenoten, volgens ons alleen maar helpen om het concurrentievoordeel van TCS te behouden, naarmate meer bedrijven de waarde van leveranciersconsolidatie inzien en de schaalgrootte van TCS de immateriële activa van het bedrijf verder verbetert.

Lees Morningstar's full report over Tata Consultancy Services

Antofagasta 

• Aantal fondsbeheerders dat het aandeel bezit: 4
• Quantitative Morningstar Economic Moat Rating: None
• Quantitative Morningstar Uncertainty Rating: High
• Quantitative Fair Value Estimate: 20.52 GBX
• Sector: Basic Materials
• Quantitative Morningstar Rating: ★★★★

Het aandeel wordt niet gevolgd door Morningstar's aandelenresearch team. De kwantitatieve ratings van Morningstar voor aandelen worden gegenereerd met behulp van een algoritme dat bedrijven die niet door analisten worden gevolgd, vergelijkt met vergelijkbare bedrijven die wel door analisten worden gevolgd.

Antofagasta is een in Londen gevestigd Chileens mijnbouwbedrijf. Het is een van de belangrijkste conglomeraten van Chili met aandelen in Antofagasta Minerals, de spoorlijn van Antofagasta naar Bolivia, Twin Metals in Minnesota en andere joint ventures voor exploratie in verschillende delen van de wereld. Antofagasta staat genoteerd aan de London Stock Exchange en is opgenomen in de FTSE 100 Index. 

Phoenix Mills 

• Aantal fondsbeheerders dat het aandeel bezit: 4
• Quantitative Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Quantitative Morningstar Uncertainty Rating: High
• Quantitative Fair Value Estimate:3231.25 INR
• Sector: Real Estate
• Quantitative Morningstar Rating: ★★★

Het aandeel wordt niet gevolgd door Morningstar's aandelenanalisten. De kwantitatieve ratings van Morningstar voor aandelen worden gegenereerd met behulp van een algoritme dat bedrijven die niet door analisten worden gevolgd, vergelijkt met vergelijkbare bedrijven die wel door analisten worden gevolgd.

Phoenix Mills is een toonaangevende ontwikkelaar en exploitant van winkelcentra in India met ongeveer 0,64 miljoen vierkante meter winkelruimte verspreid over 9 winkelcentra in 6 grote steden in India. 

Reliance Industries 

• Aantal fondsbeheerders dat het aandeel bezit: 6
• Quantitative Morningstar Economic Moat Rating: None
• Quantitative Morningstar Uncertainty Rating: High
• Quantitative Fair Value Estimate: 2984.46 INR
• Sector: Energy
• Quantitative Morningstar Rating: ★★★

Het aandeel wordt niet gevolgd door Morningstar's aandelenanalisten. De kwantitatieve ratings van Morningstar voor aandelen worden gegenereerd met behulp van een algoritme dat bedrijven die niet door analisten worden gevolgd, vergelijkt met vergelijkbare bedrijven die wel door analisten worden gevolgd.

Reliance Industries is een Indiaas multinationaal conglomeraat met hoofdkantoor in Mumbai. Het bedrijf is actief in energie, petrochemie, aardgas, detailhandel, entertainment, telecommunicatie, massamedia en textiel. Reliance is het grootste beursgenoteerde bedrijf in India naar marktkapitalisatie en omzet.

 

Methodologie - de interessantste opkomende aandelen selecteren

Om onze top 10 samen te stellen, hebben we de gegevens van Morningstar Direct gescreend op actief beheerde open-end beleggingsfondsen die in heel Europa verkrijgbaar zijn in de Morningstar Categorieën Global Emerging Markets Equity en Global Emerging Markets Small/Mid-Cap Equity. Vervolgens hebben we deze lijst gefilterd op fondsen met een Morningstar Medalist Rating van Gold.

Achttien afzonderlijke fondsportefeuilles doorstonden onze screening. Vervolgens hebben we de portefeuilles samengevoegd om de 10 meest populaire aandelen te vinden (zoals bepaald door de concentratie in de portefeuille en het aantal fondsen dat het betreffende aandeel bezit) in alle fondsportefeuilles.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Antofagasta PLC1.856,50 GBX4,44
HDFC Bank Ltd1.708,50 INR0,81
MercadoLibre Inc2.128,68 USD1,24Rating
Phoenix Mills Ltd3.525,90 INR2,35
Reliance Industries Ltd2.939,35 INR0,43
Samsung Electronics Co Ltd64.400,00 KRW0,00Rating
SK Hynix Inc162.800,00 KRW0,00Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd960,00 TWD2,13Rating
Tata Consultancy Services Ltd4.296,15 INR-1,15Rating
Tencent Holdings Ltd388,80 HKD2,32Rating

Over de auteur

Johanna Englundh  Johanna Englundh is redacteur van Morningstar in Zweden

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten