2 chipaandelen die het overwegen waard zijn

Er zijn nog steeds goede kansen na een jaar van goudkoorts omtrent kunstmatige intelligentie.

Frank Lee 23 september, 2024 | 16:09
Facebook Twitter LinkedIn

Semiconductor Main

Chipaandelen hebben een geweldig jaar achter de rug, grotendeels gevoed door de revolutie op het gebied van kunstmatige intelligentie. Voor beleggers die geld willen steken in chipaandelen is het nieuws gemengd: De waarderingen zijn gestegen, waardoor een selectievere aanpak nodig is. Er zijn echter ook kansen te vinden.

“De waardering bereikte een dieptepunt in de tweede helft van 2022, net voordat ChatGPT viral ging”, zegt Morningstar-analist Phelix Lee. Sindsdien “hebben AI-gerelateerde groei en de opleving in de auto- en industriële markten de multiples van halfgeleiderfabrikanten weer boven het midden van hun waarderingsbereik gedreven.”

De Morningstar Global Semiconductors Index steeg dit jaar tot dusver met 53,07% (per 17 september 2024), maar Lee ziet nog steeds twee halfgeleideraandelen die ondergewaardeerd blijven ten opzichte van hun reële waarde: 

• Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM)
• GlobalWafers (6488)

“Er bestaan nog steeds goede koopjes na een jaar van goudkoorts rondom kunstmatige intelligentie”, zegt hij. Een lijst van de halfgeleideraandelen die door Morningstar worden gevolgd, is onderaan dit artikel te vinden.

Cyclische trends nog steeds kritisch voor chipaandelen

Zelfs met de AI-hausse wijst Lee op het belang van cyclische productie- en vraagtrends als het gaat om halfgeleideraandelen en de voordelen van Economic Moats als het gaat om brutomarges en capaciteitsgebruik. Hoewel fabrikanten hun investeringen verhogen, zou het niveau beheersbaar moeten zijn, aldus Lee.

Aan de aanbodkant zijn “fabrikanten van halfgeleiders optimistischer dan in het vorige kwartaal, wat blijkt uit hogere vooruitzichten voor kapitaaluitgaven en pijplijncapaciteit”, zegt hij. “We zien bescheiden risico's op overcapaciteit in geheugen, aangezien de capaciteitsgroei slechts 5% bedraagt in 2025.”

Ondanks de vrees dat fabrikanten te optimistisch zijn in hun uitgaven, denkt Lee dat de risico's geconcentreerd zullen zijn bij Chinese chipfabrikanten. “We denken dat de risico's geconcentreerd zullen zijn bij Chinese productiebedrijven, omdat ze gebouwd zijn op de veronderstelling van lokaal ontworpen chips en van het vervangen van import,” zegt hij. 

 

Vraag naar chips trekt aan, maar nog niet massaal

Lee verwacht een verbeterende vraag vanuit autofabrikanten en consumenten, waarbij AI voor “meewind” zorgt. “Wij denken dat het huidige klimaat van lauwe kapitaaluitgaven en een herstellende export van halfgeleiders erop wijst dat producenten hun voorraden aanvullen voor nieuwe productlanceringen, maar nog niet genoeg vertrouwen hebben om aan de volgende grote expansiegolf te beginnen”, zegt Lee.

Lee verwacht een significanter herstel van de vraag tegen 2025. “Aan de vraagkant verwachten we dat de orders voor pc's en algemene servers in 2025 zullen verbeteren doordat de AI-gedreven vervangingsvraag aantrekt”, zegt hij. 

 

Een best-in-class benadering

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. is de dominante chipproducent met een brede blootstelling aan AI, zegt Lee. “TSMC is een primaire begunstigde van kunstmatige intelligentie omdat het een dominant aandeel heeft in geavanceerde contractproductie,” zegt Lee.

Aan de andere kant onderscheidt GlobalWafers zich door effectieve kostenbeheersing en zijn monopolie op de Amerikaanse markt, dankzij zijn investering in een nieuwe 300mm waferfabriek in Texas. “Het is de enige 300mm waferfabriek in de VS die wafers kan leveren voor geavanceerde processen”, voegt Lee toe. “Dit betekent dat GlobalWafers een monopolie van vier tot vijf jaar zal hebben, zelfs als concurrenten besluiten om fabrieken op te zetten in de VS.” Dit zijn de twee volgens Morningstar ondergewaardeerde halfgeleideraandelen:

Taiwan Semiconductor Manufacturing

• Fair Value Estimate: $213
• Morningstar Rating: 4 sterren
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

“TSMC kan sterk profiteren van kunstmatige intelligentie, omdat het een dominant aandeel heeft in geavanceerde contractproductie. Het is immuun voor verschuivingen tussen cloud-AI en edge-AI, omdat spelers van beide groepen afhankelijk zijn van de toelevering door TSMC. Wij denken dat de gemiddelde verkoopprijs van TSMC's chips zal profiteren van de hogere vraag naar zijn nieuwste processen, en dat het volume zal profiteren van grotere chips om ervoor te zorgen dat AI-functies op zowel servers als apparaten soepel verlopen.

“Wij denken dat geopolitieke zorgen overdreven zijn, omdat TSMC nieuwe vestigingen bouwt in Japan, Duitsland en de VS. De kapitaaluitgaven in overzeese fabrieken zijn hoger dan in Taiwan, maar het grootste deel van de toename wordt gedekt door overheidssubsidies. TSMC zei dat zijn klanten bereid zijn meer te betalen om de hogere bedrijfskosten te compenseren.

“Aandelen TSMC worden verhandeld tegen 17 keer koers/winst verhouding voor 2025, wat wij als ondergewaardeerd beschouwen gezien TSMC's dominante positie en sterke groei van de winst per aandeel in de komende twee jaar.” 

Lees meer van Phelix Lee's analistenrapport.

 

GlobalWafers

• Fair Value Estimate: TWD 620
• Morningstar Rating: 4 sterren
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Uncertainty Rating: High

“GlobalWafers maakt een inhaalslag en profiteert van de groeiende vraag naar siliciumwafers dankzij uitbreidingen wereldwijd. De prestaties van waferproducenten blijven ongeveer twee kwartalen achter bij die van hun klanten, omdat klanten alleen voorraden aanleggen als de markt bloeit. Wij verwachten dat het sentiment zal verbeteren wanneer elektrische voertuigen, industriële en andere niet-AI-toepassingen in de tweede helft van 2024 herstellen.

“GlobalWafers bouwt een nieuwe 300mm waferfabriek in Texas, naast klanten als Intel (INTC) en Texas Instruments (TXN). Het is de eerste nieuwe 300mm waferfabriek in de VS en waarschijnlijk de enige die wafers kan leveren die worden gebruikt in geavanceerde processen. Dit betekent dat GlobalWafers een monopolie heeft van vier tot vijf jaar, zelfs als concurrenten van gedachten veranderen en fabrieken opzetten in de VS.

“Aandelen worden verhandeld tegen 16 keer de koers/winst verhouding voor 2025, wat volgens ons ondergewaardeerd is omdat het sentiment bijna op het dieptepunt is en het bedrijf succesvoller is in het beheren van stijgende arbeids- en energiekosten.”  

Lees meer van Phelix Lee's analistenrapport.

De chipaandelen in onderstaande tabel worden gevolgd door de aandelenanalisten van Morningstar:

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
GlobalWafers Co Ltd GDR - Reg S18,10 USD0,00
Intel Corp22,56 USD3,30Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd ADR174,76 USD0,39Rating
Texas Instruments Inc203,85 USD0,27Rating

Over de auteur

Frank Lee  is associate data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten