De 20 Benelux aandelen met het hoogste dividendrendement

Onder de dividendtoppers scoren Belgische aandelen opvallend hoger dan Nederlandse, maar bij sommige is iets bijzonders aan de hand.

Robert van den Oever 25 september, 2024 | 15:41
Facebook Twitter LinkedIn

coins

Dividendbeleggers kijken voor hun reguliere inkomstenstroom in de eerste plaats naar aandelen met een zo hoog mogelijk dividendrendement (en de houdbaarheid daarvan) en daarom analyseren we regelmatig welke aandelen het hoogste dividendrendement bieden. In eerdere rangschikkingen behandelden we Nederlandse en Belgische aandelen apart, maar deze keer nemen we ze samen om te kijken of er verschillen in dividendprestaties waarneembaar zijn.

We onderzoeken aan de hand van datasysteem Morningstar Direct welke aandelen uit het  volledige aanbod large-, mid- en small-cap aandelen die aan Euronext Amsterdam en Euronext Brussel genoteerd staan, het hoogste dividendrendement bieden en we laten de hoogste 20 zien. Eerder las u (hier) welke aandelen met een hoog dividendrendement de beste koersprestatie hebben geleverd.

Uit de data van Morningstar Direct komt naar voren dat de sectoren olie- en gas-dienstverlening, vastgoed, banken en verzekeraars het meest voorkomen, zoals onderstaande tabel laat zien, een vergelijkbaar beeld met onze eerdere onderzoeken naar aandelen met een hoog dividendrendement:

 

Olie- en gas-dienstverleners aan de top

De twee Belgische olie- en gas dienstverleners Exmar (EXM) en Euronav (CMBT) gaan aan kop op de plekken 1 en 2. Hun beider dividendrendementen zijn met respectievelijk 70,31% en 45,88% fors hoger dan die van alle andere bedrijven in de tabel.

Exmar en Euronav zijn beide actief in transport en opslag van olie en gas; Exmar vooral als rederij voor gastransport en Euronav als exploitant van olietankers. De sterk gestegen energieprijzen en de onrust op de energiemarkt met veranderende leveringsstromen sinds de oorlog in Oekraine uitbrak, hebben beide bedrijven in de kaart gespeeld.

En bij beide is wat bijzonders aan de hand met hun dividenden. Om met Exmar te beginnen, het cijfer van 70,31% is sterk beinvloed door een kwestie die speelde in het najaar van 2023; toen keerde Exmar op verzoek van grootaandeelhouder Saverex (vehikel van de Belgische familie Saverys), die ongeveer 75% van de aandelen Exmar bezit, een totaal dividend van €5,40 uit, waardoor het aandeel op de ex-dividend datum van 2 november 2023 een fikse duikeling maakte van €11,28 naar een slotkoers op die dag van €7,60. Ter vergelijking, over 2022 werd zonder buitengewone omstandigheden een totaal dividend van €1,95 uitgekeerd. De huidige beurskoers is €8,60.

Bij Euronav speelt dezelfde grootaandeelhouder een rol met een ander vehikel, genaamd CMD, dat zo'n 88% van de aandelen Euronav houdt. Dat is het resultaat van een eerdere biedingsstrijd die zich de afgelopen twee jaar heeft afgespeeld tussen CMD en het Noorse bedrijf Frederiksen. Over het vierde kwartaal van 2023 werd een dividend van $4,57 uitgekeerd en over het eerste kwartaal $1,15. Bij de tweedekwartaalcijfers begin augustus werd niet gerept van een dividenduitkering. Per 1 oktober gaat het bedrijf verder onder de naam CMB.TECH, hetgeen al sinds enkele maanden tot uitdrukking komt in de ticker code.

Bij beide Belgische scheepvaartbedrijven is dus sprake van grote invloed van een grootaandeelhouder die de liquiditeit beperkt en die op andere vlakken, zoals het dividendbeleid, afwijkingen veroorzaakt in het gangbare beeld van aandeelhoudersrendement.

Op plek 11 vinden we nog een Belgisch bedrijf dat in dezelfde sector actief is; Fluxys (FLUX) dat opslag en distributie van gas voor de Europese markt verzorgt, met een dividendrendement van 9,03%.

Waarschuwing bij Proximus

Nummer drie in de rangschikking is Proximus, maar bij het dividendrendement van deze Belgische telecomprovider past een kanttekening. Het hoge dividendrendement is namelijk allerminst zeker. Morningstar-analist Javier Correonero, die het aandeel volgt, stelt in zijn jongste company report van 26 juli dit jaar: "Het dividend van Proximus van €0,60 per aandeel zal tot 2028, wat ver weg lijkt, niet worden ondersteund door organische vrije kasstroom-generatie. Het management heeft zijn desinvesteringsprogramma verhoogd van €400 miljoen tot €500 miljoen om de dividenduitkeringen en de overname van Fiberklaar te ondersteunen. Naar onze mening kan elke kleine schok in de financiële cijfers van het bedrijf leiden tot een nieuwe dividendverlaging. Wij verlagen onze Morningstar Capital Allocation Rating naar Poor."

Op plek zes vinden we de enige medisch dienstverlener. Ucare Services (PNSB), dat we nog niet eerder tegenkwamen als diviendtopper, is een nog jong bedrijf, opgericht in 2023, en levert gespecialiseerde medische diensten en hulpmiddelen aan medische instellingen en thuisverpleging. Het aandeel kent een dividendrendement van 9,8% en wordt niet gevolgd door de aandelenanalisten van Morningstar.

Nederlandse dividendrendementen blijven achter bij Belgische

Opvallend aan de top-20 is dat de eerste zeven plaatsen worden bezet door Belgische aandelen. Pas op plek acht vinden het eerste Nederlandse aandeel, namelijk Van Lanschot Kempen (VLK), de bank voor welgestelden, met een dividendrendement van 9,41%. Deze bank wordt op de voet gevolgd door een andere bank, namelijk ABN Amro (ABN) met een dividendrendement van 9,09%. Die percentages steken schril af bij de 70,31% die topper Exmar haalt. Van Lanschot Kempen en ABN Amro waren ook in ons overzicht van vorige maand de nummers 1 en 2 van Nederlandse aandelen met het hoogste dividendrendement.

Verderop in het overzicht vinden we de Nederlandse verzekeraars NN Group (NN) en hekkensluiter ASR (ASRNL) als vertegenwoordigers van de financiële sector.

Op plek 15 treffen we een automotive aandeel aan, het Nederlandse aandeel Qev (QEV) dat 7,67% dividendrendement genereert, juist in een tijd de Europese autosector zeer negatief in het nieuws is, omdat die de concurrentie van Chinese autobouwers bij de transitie naar elektrisch rijden niet kan bijbenen. Qev Technologies maakte in oktober 2023 zijn debuut aan Euronext Amsterdam en is ontwikkelaar en producent van elektrische aandrijvingssystemen voor openbaar vervoer en corporate fleet vervoerssystemen. Het technologiebedrijf ging naar de beurs soor een samengaan met een zogeheten special purpose vehicle, een bestaande (lege) beursvennootschap die als doel heeft om veelal jonge, veelbelovende bedrijven op vereenvoudigde wijze naar de beurs te brengen.

Vastgoed aantrekkelijk voor dividend in Nederland en België

Vastgoedbedrijven figureren als vanouds in de bovenste regionen van dividenduitkerende aandelen. Dat geldt voor zowel Nederland als België, waarbij het Belgische Immo Mechelen (MCC) het hoogst genoteerde vastgoedbedrijf in het overzicht met een dividendrendement van 15,93%, gevolgd door Cofinimmo (COFB).

Het genoemde verschil in dividendrendement tussen Nederland en België komt ook tot uitdrukking binnen de vastgoedsector, want de Nederlandse bedrijven Wereldhave (WHA), NSI (NSI) en NEPI Rockcastle (NRP) kennen lagere percentages dan hun Belgische branchegenoten.

Waarschuwing voor te hoog dividendrendement 

Bij de zoektocht naar een hoog dividendrendement past wel een waarschuwing; een hoog dividendrendement is alleen interessant als het houdbaar is voor de lange termijn en gestoeld is op een gezonde financiele situatie bij het betreffende bedrijf.

Dividendrendement geeft de verhouding weer tussen dividend per aandeel en de actuele aandelenkoers. Daarbij kan het dividend hoog zijn, maar ook kan de aandelenkoers laag zijn, omdat beleggers twijfels hebben over de resultaten van een bedrijf en de financiele gezondheid in de toekomst. In dat geval is het percentage voor het dividendrendement weliswaar hoog, maar om de verkeerde reden. In zo'n geval ligt het gevaar van dividendverlaging of zelfs helemaal schrappen van het dividend op de loer, zo hebben we uiteengezet in dit artikel:

• De gevaren van een (te) hoog dividendrendement

 

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
ABN AMRO Bank NV NLDR16,46 EUR1,82Rating
Aperam SA26,98 EUR4,25
ASR Nederland NV44,10 EUR0,82
Cofinimmo SA/NV67,20 EUR0,83
Euronav NV14,48 EUR1,47
Exmar NV8,47 EUR-3,75
Fluxys Belgium SA Class D15,05 EUR-0,99
Immo Mechelen City Center NV452,00 EUR0,00
NEPI Rockcastle NV7,55 EUR4,14
NN Group NV44,61 EUR-0,22Rating
NSI NV20,80 EUR0,24
Palmboomen Cultuur Maatschappij Mopoli NV256,00 EUR-2,29
Palmboomen Cultuur Maatschappij Mopoli NV7.850,00 EUR-3,09
Qev NV Shs9,00 EUR-3,23
Roularta Media Group NV11,30 EUR0,44
Signify NV21,16 EUR2,52
Ucare Services BEL0,40 EUR0,00
Van Lanschot Kempen NV NLDR42,15 EUR1,69
Wereldhave NV15,00 EUR0,40

Over de auteur

Robert van den Oever  is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten