Stevige instroom in augustus omdat optimisme volatiliteit verslaat

Europese beleggingsfondsen lieten afgelopen maand een netto-instroom van €40,2 miljard zien.

Valerio Baselli 24 september, 2024 | 10:22
Facebook Twitter LinkedIn

Flussi

Ondanks de extreme volatiliteit begin augustus bleven beleggers een positief sentiment vertonen, waarschijnlijk gedreven door de hoop op renteverlagingen, en stortten ze €40,2 miljard in langetermijnfondsen in Europa. Dit resulteerde in de op één na beste maandelijkse instroom in 2024 tot nu toe, waardoor de totale netto-instroom in het jaar tot nu toe €243 miljard bedroeg.

Augustus was een bewogen maand voor beleggers, omdat de aandelenmarkten in de eerste week een aanzienlijke periode van volatiliteit doormaakten, te midden van zorgen over een Amerikaanse recessie en de gevolgen van een sterk sterker wordende Japanse yen. De angst nam echter af naarmate de maand vorderde en aandelen stegen wereldwijd met 2,5% in de maand (in US dollar), terwijl staatsobligaties wereldwijd met 1,0% terugkwamen (US dollar, gehedged).

Fondsbeleggers kopen obligatie- en passieve aandelenfondsen 

In deze context toonden beleggers een positief sentiment over aandelen, met nog meer enthousiasme dan vorige maand: Aandelenfondsen namen €16,7 miljard nieuw geld op, hun op één na beste maandresultaat in termen van stromen sinds januari 2022. Dit was een eenzijdig verhaal, met passieve strategieën die €19,3 miljard aan netto-instroom binnenhaalden in de maand, terwijl actieve aandelenfondsen €2,6 miljard inleverden, wat de 17e maand van netto-uitstroom in de afgelopen 18 markeerde voor actieve aandelenstrategieën. (Mei 2024 was de enige positieve maand).

Obligatiefondsen trokken in augustus €26,9 miljard aan netto nieuwe inschrijvingen aan, de 21e maand met positieve stromen van de afgelopen 22 maanden. Zowel actieve als passieve strategieën deelden de buit, met respectievelijk €21,1 miljard en €5,8 miljard aan netto-instroom.

Allocatiestrategieën bleven vermogen verliezen, met een netto-uitstroom van €3,0 miljard in augustus. Allocatiestrategieën hebben sinds december 2022 slechts één positieve maand gehad in termen van flows. Alternatieve fondsen keerden terug naar positief terrein met een netto-instroom van €663 miljoen euro in augustus. Deze beleggingscategorie heeft sinds mei 2022 slechts twee positieve maanden qua stromen gekend.

Anderzijds daalden de grondstoffenfondsen met €299 miljoen, wat te wijten was aan de €240 miljoen die netto uit brede mandproducten werd teruggetrokken en de €120 miljoen uit op de beurs verhandelde edelmetalen. Geldmarktfondsen ten slotte hadden €62 miljard aan nieuwe inschrijvingen, hun sterkste maandresultaat sinds oktober 2022. 

 

Actief versus passief

Langetermijnindexfondsen noteerden in augustus een instroom van €24,7 miljard, tegenover 15 miljard euro opgehaald door actief beheerde fondsen. (De tabel hieronder omvat alleen de belangrijkste categoriegroepen).

Het marktaandeel van passieve langetermijnfondsen bedroeg 28,8% in augustus 2024, tegen 25,5% in augustus 2023. Wanneer geldmarktfondsen, die het domein zijn van actieve beheerders, worden meegerekend, bedroeg het marktaandeel van indexfondsen 25,1% ten opzichte van 22,3% 12 maanden eerder. 

 

Puurste ESG strategieën kampen met uitstroom

Fondsen die vallen onder Artikel 8 van de Sustainable Finance Disclosure Regulation hadden in augustus een netto-instroom van €8,3 miljard, de vierde opeenvolgende positieve maand qua stromen. Wereldwijde large-cap mixfondsen en flexibele obligatiefondsen in US dollar waren de belangrijkste drijvende krachten. Tegelijkertijd daalden fondsen die onder Artikel 9 vallen (“donkergroene” strategieën) met €587 miljoen in vermogen, wat hun 11e maand op rij van netto-uitstroom markeert.

Vanuit het perspectief van autonome groei lieten de fondsen onder artikel 8 een autonome groei van 1,29% zien voor het afgelopen jaar. Producten in de Artikel 9-groep lieten daarentegen een negatieve autonome groei zien van 3,97% over dezelfde periode. Tussen januari en augustus hadden fondsen die niet worden beschouwd als Artikel 8 of Artikel 9 volgens de SFDR gemiddelde organische groeipercentages variërend van 0,75% tot 4,87%. 

 

Winnaars en verliezers bij asset managers

Hieronder vind u de 10 fondshuizen die het meeste en het minste nieuwe geld ophaalden in Europa in augustus 2024, waarbij het onderscheid tussen passief en actief beheer wordt aangegeven (exclusief geldmarktfondsen).

Ontdek welke categorieën, fondsen en bedrijven de grootste in- en uitstroom kenden. Klik hier om het volledige rapport te downloaden.

De analyse werd uitgevoerd met het platform voor financiële professionals, Morningstar Direct. Klik hier voor meer informatie over de functies.

Opmerkingen over de gegevens

De cijfers in dit rapport zijn samengesteld op 17 september 2024 en geven alleen de fondsen weer die op die datum hun nettovermogen hadden gerapporteerd. Ongeveer 31.300 in Europa gevestigde open-end fondsen en exchange-traded funds die Morningstar volgt van meer dan 2.900 fondshuizen in 36 landen werden opgenomen. De organische groei is de stroom als percentage van het beginvermogen.

Methodologie

Morningstar berekent stromen volgens de standaardaanpak in de sector: De geschatte nettostroom is de verandering in activa die niet wordt verklaard door de prestaties van het fonds. Onze methode gaat ervan uit dat de stromen gelijkmatig over de maand plaatsvinden. Aanpassingen voor fusies worden automatisch uitgevoerd. Wanneer geliquideerde fondsen worden opgenomen, worden de laatste activa van het fonds geteld als uitstroom. Herbelegde dividenden worden niet meegeteld als instroom. We gebruiken herbeleggingspercentages op fondsniveau om de nauwkeurigheid in dit opzicht te verbeteren. We maken ad-hocaanpassingen voor ongebruikelijke bedrijfsacties, zoals omgekeerde aandelensplitsingen, en we overschrijven onze schattingen met werkelijke stromen als beheerders bereid zijn ons de gegevens te verstrekken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten