Intel fair value gehandhaafd na berichten over overname Qualcomm

We zijn het eens met de berichtgeving in de WSJ die stelt dat er significante antitrust kwesties zouden spelen rond zo'n deal.

Brian Colello, CPA 26 september, 2024 | 9:39
Facebook Twitter LinkedIn

Intel UK Main

We zijn van plan om onze schatting van $21 voor de reële waarde voor Intel INTC en $180 voor Qualcomm (QCOM) te handhaven na de berichtgeving in The Wall Street Journal op 20 september dat Qualcomm “de afgelopen dagen een overname heeft voorgesteld aan rivaal Intel”.

In de berichtgeving werd geen overnameprijs genoemd en we zijn het eens met de beoordeling van The Journal dat er een aanzienlijke antitrustcontrole zou zijn rond een dergelijke deal, dus we zijn huiverig om te geloven dat een overnamebod op Intel dat aantrekkelijk zou zijn voor hun aandeelhouders op handen is. De aandelenkoers van Intel steeg op 20 september met 3%, terwijl Qualcomm met 3% daalde, wat voor het laatstgenoemde bedrijf misschien een teken was dat Qualcomm-aandeelhouders niet blij zouden zijn met zo'n overname.

We zijn niet per se verrast dat er gesprekken worden gevoerd, aangezien Intel midden in een belangrijke transformatie zit die waarschijnlijk het afstoten van extra activa en de interne splitsing van zijn chipontwerp- en gieterijactiviteiten zal omvatten. Een overname door Qualcomm zou Intel's fundamentele probleem van een concurrentienadeel op het gebied van chipfabricage ten opzichte van Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (2330) echter niet oplossen. We zijn er ook niet van overtuigd dat eigendom door Qualcomm het bloeden zou stoppen in termen van Intel's verlies van marktaandeel aan (AMD) in server of PC centrale verwerkingseenheden.

Als Qualcomm een schamele premie zou betalen, dan zouden de stabielere chip- en licentieactiviteiten van Qualcomm extra geld in het laatje kunnen brengen van Intel om zijn productieaspiraties te verwezenlijken, hopelijk af te sluiten met Intel 18A in 2025.

Qualcomm's “toegevoegde waarde” in deze deal zou echter wel eens kunnen komen van een strategische blik met een frisse blik op Intels activiteiten, wat misschien leidt tot snellere spin-offs van Altera en/of Mobileye, of een agressievere verschuiving van Intels chipontwerpen naar TSMC. Deze laatste stap zou echter opnieuw veel aandacht vragen, gezien de toekenning van de CHIPS Act aan Intel door de Amerikaanse overheid en, meer in het algemeen, het grote geopolitieke belang in de VS en Europa om geavanceerde chipfabricage op eigen grondgebied te hebben.

Morningstar maatstaven voor Intel

• Fair Value Estimate: $21
• Morningstar Rating: 3 sterren
• Morningstar Economic Moat Rating: None 
• Morningstar Uncertainty Rating: Very High

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Intel Corp23,92 USD1,61Rating
Qualcomm Inc172,66 USD2,61Rating

Over de auteur

Brian Colello, CPA  Brian Colello, CPA is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten