AI aandelen zijn weliswaar gedaald, maar schuif ze niet terzijde

Naarmate de sterke vraag naar AI aanhoudt, groeit de monetisatie en worden waarderingen aantrekkelijker.

Bella Albrecht 24 september, 2024 | 16:07
Facebook Twitter LinkedIn

Nvidia UK Main

Ondanks een paar moeilijke maanden voor aandelen die worden gezien als een spel op de hausse van kunstmatige intelligentie (AI, artificial intelligence), zien Morningstar-analisten een sterke vraag naar en te gelde maken van AI-functionaliteit als ondersteuning voor sterke langetermijnvooruitzichten voor de sector.

Er is ook goed nieuws voor beleggers die nieuw geld willen steken in AI-aandelen. Te midden van de terugval in AI-aandelen handelen enkele van de grootste namen op de markt volgens Morningstar-analisten nu in ondergewaardeerd terrein (een lijst met ondergewaardeerde AI-aandelen vindt u aan het einde van dit artikel).

Na de markt in het tweede kwartaal hoger te hebben geleid, hebben de grootste AI-namen de markt in het derde kwartaal naar beneden getrokken, waardoor veel beleggers uit de grote techaandelen zijn gestapt en in waardeaandelen zijn gestapt.

Namen als Nvidia (NVDA) en Microsoft (MSFT) zijn allemaal gedaald in de afgelopen twee maanden, ondanks het verslaan van hun FactSet consensus schattingen voor het tweede kwartaal en het tonen van geen tekenen van vertraging op het gebied van AI vooruitgang.

De Morningstar Global Next Generation Artificial Intelligence Index daalde met 14,9% vanaf het hoogste punt in de markt op 16 juli tot het meest recente laagste punt in de markt op 5 augustus, bijna het dubbele van het verlies van 7,8% van de bredere Morningstar US Market Index

Ondanks het feit dat ze sindsdien een deel van de verliezen hebben goedgemaakt, hebben AI-aandelen het marktrendement de afgelopen twee maanden gedrukt. Sinds 16 juli zijn de 12 grootste dalers van het rendement van de Morningstar US Market Index allemaal technologieaandelen met sterke AI-binding. 

De vraag naar AI

Beleggers moeten de recente underperformance van AI-aandelen niet verwarren met bewijs dat de AI-gerelateerde vraag vertraagt, aldus Morningstar-analisten. Aan de hardwarekant bijvoorbeeld, “zijn de orders voor Nvidia nog steeds sterk en het lijkt erop dat de vraag sterk blijft tot ten minste 2025, zelfs met de productievertragingen van Blackwell”, zegt Eric Compton, directeur aandelenonderzoek bij Morningstar. “Hyperscalers hebben het nog steeds over materiële uitgaven in 2025”, voegt hij eraan toe, wat de bewering ondersteunt dat de vraag naar chips aanhoudt.

Daarnaast zou OpenAI's recente release van zijn “Strawberry”-model, o1, de vraag nog verder moeten aanwakkeren, volgens aandelenstrateeg Brian Colello. “Dit nieuwe o1-model zal naar verwachting beter omgaan met complexe vragen en redeneringen, met meer nadruk op het geven van doordachte antwoorden in plaats van snelle antwoorden”, zegt hij. “Aan de chipkant zouden dit soort Strawberry-modellen meer rekenkracht voor inferenties moeten vereisen, wat de exponentiële groei die we nog steeds verwachten voor Nvidia en AMD in AI-versnellerchipsets blijft ondersteunen.”

AI-netwerkbedrijven, zoals Broadcom (AVGO), Arista Networks (ANET) en Marvell (MRVL), blijven ook profiteren van de sterke vraag, zegt aandelenanalist William Kerwin. “We zien deze groei duurzaam op de middellange termijn en sterk tot 2028 voor deze ondersteunende infrastructuurspelers,” voegt Kerwin toe. 

Eerste tekenen van vooruitgang in verdienkracht

Aan de softwarekant “beginnen we meer voorbeelden te zien van softwarebedrijven die AI-functionaliteit kunnen gebruiken en te gelde kunnen maken, terwijl we hier voorheen meer twijfels over hadden”, zegt Compton.

Een voorbeeld is Apple (AAPL), waar Apple Intelligence, een suite van AI-functies ingebouwd in iPhones, begin 2025 op de markt komt. “Apple bouwt zijn eigen modellen en werkt samen met ChatGPT om AI-functies aan te sturen”, zegt Kerwin. “Alleen de nieuwste iPhones zullen deze AI-functies kunnen uitvoeren, dus we verwachten een sterke groeicyclus in 2025 voor Apple naarmate consumenten upgraden om AI te gebruiken.”

Microsoft en Amazon.com (AMZN) zijn nog twee voorbeelden van softwarebedrijven die AI te gelde maken, met name via hun publieke cloud-aanbod, zegt senior aandelenanalist Dan Romanoff. Hij merkt echter op dat ondanks veel productaankondigingen en veel gepraat over generatieve AI-interesse van klanten, “vanuit een puur softwareperspectief slechts een paar bedrijven een lichte stijging in inkomsten genieten van AI-gerelateerde vraag.” 

Waardering

Ondanks de hobbelige weg voor AI-aandelen in de afgelopen maanden, is de Morningstar Global Next Generation Artificial Intelligence Index nu ruwweg redelijk gewaardeerd, met een premie van 1% ten opzichte van de schatting van de reële waarde op marktkapitalisatie-gewogen basis.

Als we de individuele holdings van de index nader bekijken, heeft 18% van de aandelen een Morningstar Rating van 1 of 2 sterren, wat betekent dat ze volgens Morningstar-analisten overgewaardeerd zijn. Vierenvijftig procent is redelijk gewaardeerd met een rating van 3 sterren en 28% heeft een rating van 4 of 5 sterren, wat betekent dat ze als ondergewaardeerd worden beschouwd.

Zes maanden geleden zagen de waarderingen er veel anders uit. In maart was 32% van de AI-aandelen overgewaardeerd vergeleken met slechts 16% ondergewaardeerd. Toen, na de scherpe verkoopgolf eind juli, was 20% van de AI-aandelen overgewaardeerd vergeleken met 31% ondergewaardeerd.

Terwijl de algemene AI-index redelijk gewaardeerd lijkt, kunnen beleggers nog steeds individuele aandelen vinden die tegen een lagere prijs noteren, zeggen Morningstar-analisten. Taiwan Semiconductor Manufacturing (2330), dat wordt verhandeld op de Taiwan Stock Exchange, Baidu (09888), dat wordt verhandeld op de Stock Exchange of Hong Kong, en Naver (035420), dat wordt verhandeld op de Korea Exchange, hebben allemaal een waardering van 5 sterren. Microsoft, Alphabet (GOOGL) en Adobe (ADBE) behoren tot de aandelen met 4 sterren. Een volledige lijst van ondergewaardeerde AI-aandelen vindt u hieronder. 

De auteur(s) bezit(ten) geen aandelen in de in dit artikel vermelde effecten. Leer meer over Morningstar's editorial policies.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Adobe Inc515,38 USD-0,49Rating
Advanced Micro Devices Inc167,49 USD3,38Rating
Alphabet Inc Class C163,83 USD0,52Rating
Amazon.com Inc191,16 USD-0,71Rating
Apple Inc227,52 USD0,51Rating
Arista Networks Inc386,30 USD-0,49Rating
Baidu Inc95,75 HKD7,95Rating
Broadcom Inc178,09 USD1,46Rating
Cognizant Technology Solutions Corp Class A77,20 USD2,21Rating
Marvell Technology Inc73,45 USD3,19Rating
NAVER Corp170.900,00 KRW0,00Rating
NVIDIA Corp124,04 USD0,43Rating
Okta Inc Class A74,29 USD-0,76Rating
Snowflake Inc Ordinary Shares - Class A112,49 USD-0,12Rating
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd1.025,00 TWD0,49Rating
UiPath Inc Class A12,59 USD0,88Rating
Zscaler Inc170,93 USD-0,48Rating

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten