Europese regels hebben vliegwieleffect voor ESG-fondsen

In Europa zijn duurzame fondsen een succes, tegen de wereldwijde trend in. Dat is mede het gevolg van de regelgeving van de Europese Unie.

Joshua McAlpine 02 oktober, 2024 | 10:31
Facebook Twitter LinkedIn

UK ESG Green Main

Het lijkt alsof ESG-fondsen de laatste tijd de nodige tegenslagen hebben gehad. Zo stapten de eerste helft van dit jaar vier grote Amerikaanse fondshuizen – Invesco, J.P. Morgan, Pimco en State Street – uit het Climate Action 100+-initiatief.

Dat zou een teken kunnen zijn dat de populariteit van duurzame fondsen afneemt. In diezelfde periode, in het eerste kwartaal, stroomde er immers ook $8,8 miljard (€6,7 miljard) weg bij duurzame fondsen in de VS - de slechtste prestatie van ESG-fondsen ooit binnen één kwartaal.

In Europa ziet het beeld er echter heel anders uit. Sommige beurskenners vinden dat niet verrassend. Europa is immers 's werelds grootste markt voor duurzame fondsen. In het eerste kwartaal zat 84% van de duurzame activa hier. En in het tweede kwartaal trokken Europese duurzame fondsen $11,8 miljard aan, omgerekend €10,6 miljard. Dat is een grote stijging ten opzichte van de $8,4 miljard (€7,5 miljard) die het kwartaal ervoor binnenstroomde. 

Een robuust landschap van regelgeving

De dominantie van Europa op ESG-gebied is versterkt door een pakket regelingen, die op duurzaamheid gericht zijn. Deze regels zijn bedoeld om de transparantie over de prestaties van duurzame fondsen te vergroten. Dat zal de kwaliteit van de data op ESG-gebied verbeteren.

De meest uitgebreide regelgeving zit in het Sustainable Finance Action Plan van de Europese Unie (EU). Dit plan is bedoeld om te veranderen hoe vermogensbeheerders, beleggingsconcerns, banken, verzekeraars, pensioenfondsen en particuliere en professionele beleggers ESG-gerelateerde zaken wegen. De drie voornaamste doelen van het plan zijn dat:

• Kapitaalstromen zich gaan richten op het creëren van een duurzamere economie;
• Duurzaamheid wordt meegewogen in het risicobeheer;
• De transparantie groter wordt en langdurig een positieve invloed heeft.

De sleutel hiervoor zit ‘m in de bijbehorende wetgeving. Twee belangrijke voorbeelden daarvan zijn de Wet EU Taxonomie en de Wet Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). 

EU Taxonomie

De EU Taxonomy Regulation is een classificatiesysteem dat laat zien of een economische activiteit milieuvriendelijk is. Dit helpt particuliere en professionele beleggers, bedrijven en beleidsmakers om erachter te komen of bepaalde activiteiten een bijdrage leveren aan de geformuleerde klimaatdoelstellingen.

De taxonomie zorgt voor een gemeenschappelijke taal op duurzaamheidsgebied. Daardoor begrijpen alle deelnemers op de financiële markten beter wat de termen “groen” en “duurzaam” betekenen. Dat voorkomt greenwashing, het (ten onrechte) doen alsof bepaalde investeringen duurzaam zijn. In de praktijk functioneert deze wetgeving doordat die aan financiële partijen en EU-deelstaten oplegt dat zij rapporteren in hoeverre hun activiteiten aansluiten bij de zes in de wet geformuleerde milieudoelstellingen. 

Waar staat SFDR voor?

De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) vormt de kern van het EU-actieplan en verplicht vermogensbeheerders om openbaar te maken:

• Hoe zij duurzaamheidsrisico’s meewegen in hun beleggingsproces;
• Welke maatstaven ze gebruiken om ESG-factoren vast te leggen;
• Hoe ze schadelijke beslissingen wegen of beperken (de zogeheten Principle Adverse Impacts of PAI’s).

Het doel van SFDR is om de kwaliteit van beleggingsproducten te verhogen. Vooral van producten die stellen dat zij over ESG-kwalificaties beschikken (de zogenaamde Artikel 8-fondsen) of ESG-doelen nastreven (Artikel 9-fondsen). Dit moet de transparantie vergroten en greenwashing tegengaan.

Wat is de TCFD-rapportage?

Het laatste raamwerk dat ESG moet bevorderen, is afkomstig van de Taskforce on Climate-Related Financial Disclosures (TCFD). Sinds 2023 ondersteunen bijna 5.000 organisaties wereldwijd de aanbevelingen van de TCFD.

Die richten zich op vier thema's: ondernemingsbestuur, strategie, risicobeheer, meetmethodes en doelen. Rapportages over de directe of indirecte uitstoot van broeikasgassen (Scope 1, 2 en 3) zouden bijvoorbeeld onder het kopje ‘meetmethodes en doelen’ vallen, en rapportages over de rol van het bestuur bij klimaatrisico’s onder het kopje ‘ondernemingsbestuur’.

Wat te verwachten van toekomstige ESG-regels?

Hoewel de regels per land verschillen, hebben ze één ding gemeen: data. Naarmate de regels strenger worden, verbetert de kwaliteit van die data. Dat is een cyclisch, zich herhalend proces: wetten en raamwerken kunnen niet functioneren zonder data. En als we de beschikking hebben over betere data, kunnen de bestaande regels worden aangescherpt en nieuwe worden opgesteld.

Daarom is het belangrijk dat beleggers toegang hebben tot betrouwbare, transparante data. Dat is cruciaal, niet alleen om aan de nieuwe regels te voldoen, maar ook om in te spelen op de veranderende wensen van klanten. Data vormen de basis van elke succesvolle beleggingsstrategie.

  

Vertaling door Rentsje de Gruyter

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Joshua McAlpine  is content writer bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten