Wat we denken van de rally in Chinese vastgoedaandelen

De rally van Chinese vastgoednamen mist voldoende basis, maar aandelen van belangrijke staatsontwikkelaars zijn aantrekkelijk.

Jeff Zhang, CFA 09 oktober, 2024 | 9:57
Facebook Twitter LinkedIn

China Bull

Wij denken dat de recente koopwoede in Chinese vastgoednamen eerder is veroorzaakt door een geleidelijke versoepeling van het beleid en een heropleving van het beleggerssentiment dan door een opleving van de vraag naar duurzame huizen.

Hoewel de beleidsverlichting de huizenverkoop in een aantal belangrijke steden heeft gestimuleerd, kan dit van korte duur zijn, omdat de huizenprijzen waarschijnlijk zwak blijven door het overaanbod. Wij denken ook dat de nieuwe richtlijnen een beperkte impact zullen hebben op minder welvarende steden, gezien de reeds versoepelde aankoopbeperkingen voor huizen.

Daarom zijn we van mening dat de waarde en de verkoopprijzen van nieuwe woningen in het hele land zich halverwege 2025 zouden moeten stabiliseren naarmate de overtollige voorraad wordt geabsorbeerd, en handhaven we onze Fair Value schattingen voor de Chinese vastgoedaandelen die we volgen.

Hoewel de stijging van de aandelenkoersen heeft geleid tot te hoge waarderingen voor bedrijven zoals China Jinmao en Vanke, zien we nog steeds mogelijkheid tot waardestijging voor grote staatsontwikkelaars zoals China Overseas Land & Development en China Resources Land. Beide namen blijven onze voorkeur hebben, gezien de betere kwaliteit van hun activa en hun sterkere balans.

De extra positieve beleidsmaatregelen bestaan voornamelijk uit: 1) het verlagen van de aanbetalingsratio voor eerste en tweede huizen naar 15%-20% in heel China; 2) het opheffen van de koopbeperkingen in topsteden zoals Guangzhou; en 3) het verhogen van de financieringsmix van de centrale bank voor voorraadafbouw naar 100% in plaats van 60%.

Deze maatregelen stimuleerden de verkoop van nieuwe woningen met meer dan 20% op jaarbasis in Tier 1- en Tier 2-steden tijdens de nationale feestdag in oktober 2024, volgens de China Index Academy. Dat gezegd hebbende, blijft de duurzaamheid van het vraagherstel vertroebeld door de lage huizenprijzen en steden in de lagere segmenten hebben volgens ons langere cycli nodig om een betekenisvolle verbetering te zien. 

Wat het woningaanbod betreft, verwachten we dat lokale overheden het aankoopproces de komende maanden zullen versnellen, ondanks een trage start van de absorptie van onverkochte woningen. Dit zal worden gestimuleerd door meer duidelijkheid in de financieringsbronnen en de acceptatie door ontwikkelaars van verdere grote kortingen op projectwaarden. Bijgevolg verwachten we dat de Chinese woningvoorraad vanaf 2025 zal afnemen.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
China Jinmao Holdings Group Ltd1,06 HKD-3,64Rating
China Overseas Land & Investment Ltd14,90 HKD-4,97Rating
China Resources Land Ltd26,10 HKD-4,04Rating
China Vanke Co Ltd Class H6,71 HKD-6,55Rating

Over de auteur

Jeff Zhang, CFA  is aandelenanalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten