Stimulans Beijing niet genoeg om Chinese aandelen op te stuwen

VIDEO - Erik Lueth, global emerging market econoom bij LGIM, vertelt waarom hij nu nog meer risic's dan kansen ziet in de Chinese aandelenmarkt.

Valerio Baselli 10 oktober, 2024 | 9:20
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Valerio Baselli: Hallo en welkom bij Morningstar. Volatiliteit is terug in China. Chinese aandelen stegen met meer dan 10% toen de handel weer begon na de Golden Week-vakantie, maar vielen vlak daarna weer terug. Beleggers hopen nu op meer informatie en vragen zich vooral af of de overheidsplannen om de economische groei te ondersteunen genoeg zullen zijn om de Chinese markt nieuw leven in te blazen. Om daar vandaag over te praten, heb ik Erik Lueth, Global Emerging Market Economist bij Legal & General Investment Management, bij mij aan het woord.

Eric, kun je eerst kort uitleggen wat er de afgelopen dagen in China is gebeurd?

Erik Lueth: Ja, goedemorgen. Allereerst kwam de overheid eind september met een groot stimuleringspakket. Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat het groter was dan verwacht. Het omvatte verschillende gebieden, verschillende renteverlagingen en verlagingen van de reserveverplichting. De zes grootste banken werden geherkapitaliseerd. De centrale bank verschafte liquiditeit aan mensen om aandelen te kopen en de aandelenmarkt te stimuleren. En dat was geen officiële aankondiging, maar op dezelfde dag lekte Reuters uit dat er ook een fiscaal pakket zou komen. En het bedrag dat werd genoemd was ongeveer RMB2 biljoen, wat ongeveer 1,6% van het BBP is. Dus dat was de aankondiging.

VB: Perfect. En geloof je dat dit monetaire stimuleringspakket genoeg zal zijn om de Chinese economie en Chinese bedrijven te ondersteunen?

EL: Nee, we denken niet dat in de huidige fase monetair beleid voldoende zal zijn. We zitten in een typische liquiditeitsval. Dat betekent dat mensen op huizen zitten die veel minder waard zijn dan ze dachten dat ze waard waren. De werkloosheid is vrij hoog. Dus mensen gaan niet echt uitgeven, ze willen schulden afbetalen. In deze situatie is monetair beleid dus niet erg effectief. Een andere manier om ernaar te kijken is dat de prijzen dalen, de deflator in China, de bbp-deflator daalt, dus we bevinden ons in een deflatoire omgeving. En als je dus kijkt naar de reële beleidsrente, dan is die nog steeds, ondanks de verlagingen van de nominale beleidsrente, heel dicht bij de recordhoogte omdat de prijzen dalen. Dus in deze situatie denken we niet dat monetair beleid echt effectief is en hebben we fiscaal beleid nodig, fiscale stimulering.

VB: En wat zijn volgens jou de belangrijkste tekortkomingen van dit regeringsplan? Ik bedoel, wat zou je verwachten van de Chinese regering?

EL: Ten eerste hebben we nog niet echt van officiële zijde gehoord of er een fiscale stimulans zal zijn. Maar laten we aannemen dat er een fiscale stimulans zal zijn en laten we aannemen dat het de twee biljoen renminbi zal zijn die zijn vrijgegeven. Wij denken dat dat maar een heel kleine stimulans is, omdat we de context moeten zien. Het begrotingsbeleid heeft dit jaar zeer, zeer slecht gepresteerd. Dat komt omdat de overheidsinkomsten erg afhankelijk zijn van de verkoop van grond en de verkoop van grond is gedaald. De overheidsinkomsten zijn dit jaar dus zeer sterk gedaald. En het was ook erg moeilijk om investeringsprojecten te vinden. Gezien dit alles zijn de fiscale uitgaven aanzienlijk achtergebleven bij de begrotingsdoelstellingen. Veel van de fiscale stimulansen waarover wordt gesproken, zijn dan ook eerder een inhaalbeweging ten opzichte van de begroting dan een extra stimulans. De fiscale stimulans zou dus groter moeten zijn. Ten tweede zouden we ook iets willen zien in de vastgoedsector. En er is niet echt iets wezenlijks gebeurd in de vastgoedsector.

VB: En in het licht hiervan, wat denk je dat beleggers op dit moment moeten doen met betrekking tot Chinese aandelen? Ziet u op dit moment meer kansen of meer risico's?

EL: We zien duidelijk meer risico's. Ik bedoel, de aandelen zijn sterk gestegen. Je hebt gelijk dat ze gisteren en vandaag zijn teruggevallen, afhankelijk van of je naar offshore of onshore kijkt, dus ze hebben zich wat teruggetrokken, maar ze zijn nog steeds veel gestegen. En de koers-winstverhouding ligt nog steeds boven het historisch gemiddelde. En dus denken we dat aandelen niet zo goedkoop zijn. En gezien het feit dat we niet zo overtuigd zijn van de stimuleringsmaatregelen, denken we dat er op dit moment meer risico's dan kansen zijn.

VB: Heel interessant en duidelijk. Dank voor je tijd, Eric. Voor Morningstar ben ik Valerio Baselli. Bedankt voor het kijken.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  is senior international editor bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten