Alphabet goed gepositioneerd in antitrust zaak over Google

We handhaven onze fair value voor aandeel Alphabet nu justitie met voorstel komt.

Malik Ahmed Khan 14 oktober, 2024 | 10:16
Facebook Twitter LinkedIn

Google

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft op 8 oktober haar raamwerk voor corrigerende maatregelen gepubliceerd in de Google Search antitrustzaak tegen Alphabet (GOOGL), met daarin een groot aantal structurele, contractuele en gegevensgerelateerde corrigerende maatregelen. Hoewel het definitieve voorstel op 20 november wordt ingediend, geeft deze indiening een voorproefje van wat komen gaat. 

Morningstar maatstaven voor Alphabet

Fair Value Estimate: $209
• Morningstar Rating★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Waarom het belangrijk is: Dit is waarschijnlijk de belangrijkste antitrustzaak van de drie waarmee Alphabet wordt geconfronteerd. De corrigerende maatregelen kunnen mogelijk invloed hebben op de geldmachine van Alphabet, Google Search. Als onderdeel van het raamwerk voor corrigerende maatregelen heeft justitie de afstoting van Chrome en Android opgenomen - een zeer onwaarschijnlijke uitkomst. We herinneren beleggers eraan dat om een opsplitsing op te leggen, justitie moet bewijzen dat andere oplossingen op zichzelf niet werken. Naast een opsplitsing zullen er volgens ons waarschijnlijk beperkingen komen op Alphabet's exclusieve overeenkomsten met bedrijven als Apple (AAPL) en Samsung (SMSN), zowel in het voorstel van justitie als in de uiteindelijke uitspraak van de Amerikaanse districtsrechter. Wij zien deze uitkomst niet als materieel waardevernietigend voor Alphabet. 

De conclusie: We handhaven onze schatting van de reële waarde van $209 per aandeel voor Alphabet en blijven van mening dat het bedrijf in een goede positie verkeert om de tegenwind van de antitrustwetgeving op te vangen. Hoewel er risico's zijn, zoals blijkt uit de recente publicatie en de daaropvolgende koersactie, denken wij dat beleggers Alphabet tegen een aantrekkelijke prijs kunnen kopen.

Het grote plaatje: Zelfs nu de antitrustzaak opdoemt, vragen we beleggers om de sterke punten van Alphabet te zien als een overkoepelend bedrijf, met een goede positie in veel markten, waaronder reclame, video, publieke cloud en generatieve kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI). We zijn nog steeds positief over de inspanningen van het bedrijf om de op zoekadvertenties gebaseerde activiteiten te diversifiëren. We denken met name dat de investeringen in Google Cloud waardeverhogend zullen zijn nu de belangstelling voor AI de uitgaven voor de publieke cloud versnelt.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Alphabet Inc Class A165,46 USD0,30Rating
Alphabet Inc Class C166,90 USD0,33Rating

Over de auteur

Malik Ahmed Khan  is aandelenanalist technologiesector bij Morningstar Research Services LLC.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten