Fondsbeleggers lijken niet meer te geloven in alternatieve energie

Er is dit jaar een omslag naar forse uitstroom van vermogen op gang gekomen.

Robert van den Oever 15 oktober, 2024 | 10:16
Facebook Twitter LinkedIn

solar panels

Is ESG dood, vroegen we ons onlangs af, want de teneur in de pers doet een negatief beeld rijzen over duurzaam beleggen. Kijken we verder dan dat beeld, dan wijzen de cijfers ook op een afnemende interesse bij beleggers in recente jaren. Als we de fund flow data uit Morningstar Direct nader onder de loep nemen, dan neemt interesse onder beleggers voor specifiek ESG-gerichte fondscategorieen neemt af, terwijl die tot voor kort juist bovengemiddeld veel nieuw geld naar zich toe wisten te trekken.

Want het leek zo veelbelovend. De beleggingswereld heeft de afgelopen jaren ingespeeld op de toenemende vraag naar ESG door een reeks beleggingsfondsen te introduceren die specifiek gericht zijn op beleggen in ESG-thema's. De transitie van fossiele brandstoffen naar schone energiebronnen is een van die thema's. Die biedt kansen voor bedrijven die technologie en oplossingen bieden om de overstap naar opwekking van duurzame energie mogelijk te maken. De beleggingsfondsen die beleggen in zulke innovatieve bedrijven vallen onder de Morningstar Categorie Aandelen Sector Alternatieve Energie. 

Die categorie bestaat al langer, maar leidde jarenlang een sluimerend bestaan, totdat ze vrij plotseling in korte tijd veel nieuw beleggersgeld binnenhaalden. In 2020 ontdekten fondsbeleggers deze categorie en ging het hard; ze vertrouwden er in dat jaar maar liefst €13 miljard aan nieuw fondsvermogen aan toe, gevolgd door €12 miljard in 2021. Daarna werd dat minder, maar de vermogensstromen bleven nog wel positef, in 2022 met €3 miljard en in 2023 bijna vlak.

In 2024 is er duidelijk de klad in gekomen. Bij veel beleggers lijkt ESG te hebben afgedaan, als we kijken naar de fund flow data van diverse duurzame categorieen. Dat komt ook naar voren in de categorie Alternatieve Energie, want de fund flow data per eind augustus 2024 geven een forse uitstroom aan; €5,5 miljard eraf in de eerste acht maanden van het jaar naar een totaal van naar €24 miljard per eind augustus 2024. 

En die uitstroom vindt plaats over de volle breedte van de categorie. In onderstaan de tabel zetten we de individuele fund flow data voor de beleggingsfondsen met een Morningstar Medalist Rating van Gold, Silver of Bronze in de categorie Aandelen Sector Alternatieve Energie op een rij. Allemaal hebben ze dit jaar te maken met uitstroom waarbij het om stevige percentages van hun beheerd vermogen gaat:

 

Van deze fondsen scoort Robeco Smart Energy het hoogst op zowel sterren als Medalist Rating met 5 sterren en Silver. Wat rendement betreft steekt het ruim boven de andere fondsen uit met bijna 12% dit jaar tot en met augustus. Het fonds wordt volledig kwalitatief gevolgd door Morningstar's fondsanalist Ronald van Genderen.

In zijn fondsrapport van 19 september 2024 stipt de analist een opvallende eigenschap van de fondsportefeuille aan: die is overwogen naar technologie-aandelen in vergelijking met het categoriegemiddelde en de benchmark. "Een groot deel van deze technologieallocatie zit in
halfgeleiderbedrijven, waaronder top-10 holdings Arm Holdings, Renesas Electronics en Marvell Technology," aldus het fondsrapport. "Ondertussen is de benadering geneigd om weg te blijven van nutsbedrijven, die in de portefeuille aanzienlijk onderwogen zijn ten opzichte van het categoriegemiddelde en vooral de categoriebenchmark."

Analist Van Genderen ziet een bredere trend weg van bedrijven in zon en wind, richting technologie, zegt hij in een aanvullende toelichting, en dan in het bijzonder chiptechnologie: "Halfgeleiders spelen dan ook een cruciale rol in de energietransitie. Ze worden gebruikt in onder andere zonnepanelen, windturbines en elektrische voertuigen. Maar zijn ook onmisbaar bij het efficiënter maken van elektriciteitsnetwerken, bij de opslag van hernieuwbare energie en bij het energiezuiniger maken van huizen en gebouwen."

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten