Edelmetalen: is het tijd voor zilver?

Terwijl de goudprijs steeds nieuwe records breekt, die van is zilver volatieler. Maar op de lange termijn zou het opwaartse potentieel van zilver groter kunnen zijn.

Valerio Baselli 16 oktober, 2024 | 10:32
Facebook Twitter LinkedIn

Argento

In een tijd waarin de goudprijs steeds verder stijgt – momenteel staat die rond de $26,32 per troy ounce, dicht bij het record – vragen sommige beleggers zich af of het niet verstandiger is om de blik op een ander belangrijk edelmetaal te richten: zilver. Dat wordt vaak over het hoofd gezien.

De waarde van goud en zilver zijn altijd nauw met elkaar verbonden geweest. In het oude Rome werd de zilverprijs bepaald door uit te gaan van een bepaald percentage van de goudprijs, dat soms werd bijgesteld. Tegenwoordig is de zilverprijs officieel niet meer gekoppeld aan de goudprijs, maar wordt die bepaald door de internationale financiële markten. Toch is er een sterke correlatie blijven bestaan tussen de twee: zilver volgt vaak de bewegingen van zijn "grote broer", maar dan in versterkte vorm.

Feitelijk zijn de prijzen van beide edelmetalen meestal tegelijkertijd in beweging. Daarbij volgt zilver aanvankelijk de stijgende beweging van goud, maar overtreft het die in de loop der tijd. Sinds het begin van het jaar is de spotprijs van zilver met 32% gestegen, terwijl dat bij goud 'slechts' 27% is (berekend in euro's). Dat is vooral te danken aan de sterke opleving in de maanden augustus en september. 

 

Chris Mahoney, manager van het Jupiter Gold & Silver Fund, schreef op 17 september: "De afgelopen maanden is vaak gezegd dat goud nieuwe records heeft bereikt en beter heeft gepresteerd dan de andere belangrijke beleggingscategorieën. Minder aandacht was er voor de opmars van zilver, terwijl die volgens ons van de twee de beste kansen biedt."

Hoewel zilver ook als een veilige haven wordt beschouwd voor kapitaal, is het niet de favoriet van de centrale banken. Die houden voornamelijk goud aan. Zilver kan in de industrie echter veel breder worden ingezet. Vooral in de energietransitie speelt zilver een cruciale rol.

Naarmate we verder komen in dit transitieproces van fossiele brandstoffen naar elektriciteit, zal de vraag naar elektronische circuits, schakelaars en motoren toenemen – voor al deze zaken is zilver nodig. Naar verwachting zal de vraag nog verder stijgen met de opkomst van elektrische auto’s en datacenters voor kunstmatige intelligentie.

De belangrijkste toepassing van zilver is echter die in zonnepanelen. Voor de installatie van elk zonnepaneel is 10 tot 20 gram zilver per kilowatt nodig. Volgens de onderzoekstak van Bloomberg die zich op duurzame energie richt, worden er dit jaar wereldwijd nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd voor 592 gigawatt. Daarvoor zijn circa 250 miljoen ounces zilver voor nodig - 30% van het wereldwijde aanbod.

De vraag naar zilver groeit dus hard: alleen al in 2022 en 2023 nam het aantal geïnstalleerde zonnepanelen naar schatting met 67% toe. Hieronder bespreken we de belangrijke ETC's (Exchange Traded Commodities) die in fysiek zilver beleggen. 

 

Is beleggen in zilver beter dan in goud?

Mahoney vindt zilver met de huidige prijs “een zeer aantrekkelijke belegging. Anders dan goud staat de zilverprijs nog ver van zijn record af. Goud heeft minder dan 1% opwaarts potentieel vanaf zijn piek; bij zilver is dit 72%."

De dynamiek tussen vraag en aanbod maakt de manager van het Jupiter Gold & Silver Fund optimistisch over zilver, dat een van de beste geleiders is voor elektriciteit en warmte. Mahoney lichtte toe: "Het aanbod van zilver op de markt is extreem krap en volgens schattingen van het Silver Institute zal er dit jaar wereldwijd een tekort aan zilver ontstaan van 215 miljoen ounces."

"Zilver is onmisbaar voor veel producten. Door zijn unieke eigenschappen is het vaak ook onvervangbaar. Bovendien wordt zilver in relatief kleine hoeveelheden gebruikt; het is dus weliswaar een cruciaal onderdeel van veel producten, maar slechts in kleine hoeveelheden nodig. Daardoor zijn de kopers ervan vaak niet gevoelig voor prijsfluctuaties."

Financieel analist en grondstoffenexpert Maurizio Mazziero zei tijdens een interview met Morningstar: "Met een prijs van $32 à 32,50 per troy ounce heeft zilver een sterk weerstandsniveau bereikt. Daardoor is een verdere opmars van zilver afgelopen mei al twee keer tegengehouden.”

 

Mogelijke daling zilverprijs

Mazziero vervolgt: “Als de positieve ontwikkelingstrend bij goud aanhoudt, zal zilver waarschijnlijk door deze grens doorbreken en richting de oude hoogtes in 2012 bewegen van rond de $35 per troy ounce. Mocht het weerstandsniveau van $32 standhouden, dan zullen beleggers waarschijnlijk hun winst nemen en zou de zilverprijs weer zou kunnen dalen richting de $28 of zelfs 26 per troy ounce. Vanaf dat punt is dan weer herstel mogelijk." Momenteel is de zilverprijs $31,5 per ounce.

Mazziero waarschuwt echter ook dat "de zilverprijs volatieler is dan die van goud, vooral in fases waarin sprake is van een neerwaartse beweging." 

De verhouding tussen goud en zilver

Een indicator die beleggers kan helpen beslissen, is de verhouding tussen goud en zilver. Deze ratio laat zien hoeveel ounce zilver je nodig hebt om één ounce goud te kopen. Hoe lager deze ratio uitvalt, des te duurder zilver is ten opzichte van goud. Een historisch hoge verhouding kan daarentegen juist erop wijzen dat zilver ondergewaardeerd is ten opzichte van goud.

Momenteel ligt de ratio goud-zilver rond de 83. Dit betekent dat je met één ounce goud 83 ounces zilver kunt kopen. Ter vergelijking: de afgelopen dertig jaar schommelde deze ratio gemiddeld tussen de 55 en 60. Tijdens de coronapandemie bereikte de verhouding een piek van 123; veel beleggers zochten toen hun toevlucht in goud.

Het laagste punt werd de afgelopen jaren bereikt in april 2011, toen de ratio tussen de twee 32 was. In algemene zin wordt een ratio van boven de 80 als hoog beschouwd.

Natuurlijk zou het een vergissing zijn om zilver alleen op basis van deze ratio te kopen of te verkopen. Ook de economische omstandigheden wereldwijd en de verwachtingen over de hoogte van de reële rente spelen een grote rol in de precieze waarde van edelmetalen. Maar naar de ratio kijken kan wel een goed startpunt van onderzoek zijn.

 

Vertaling door Rentsje de Gruyter.

 

Disclaimer: De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Het vormt geen uitnodiging of aansporing tot het kopen of verkopen van effecten of financiële instrumenten. De informatie mag niet als enige bron voor beleggingsbeslissingen worden gebruikt. 

 

Blijf op de hoogte via de Morningstar nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  is senior international editor bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten