Aandeel ASML onderuit na zwak ordercijfer en verlaagde verwachting

Het aandeel ASML lijdt fors koersverlies na tegenvallende orders door uitstel bij klanten en een lagere verwachting voor 2025. De Fair Value gaat omlaag.

Robert van den Oever 15 oktober, 2024 | 19:33
Facebook Twitter LinkedIn

ASML assembly

Het aandeel ASML (ASML) daalde voor de tweede dag op rij nadat de resultaten over het derde kwartaal een teleurstellend cijfer lieten zien voor nieuwe orders en het bedrijf de omzetverwachting voor 2025 verlaagde. 

Het aandeel ASML verloor dinsdagmiddag meer dan 15% nadat de cijfers bekend werden gemaakt en en sloot woensdag 5,1% lager op €633,90. 

De chipmachinefabrikant rapporteerde over het derde kwartaal een orderinname van €2,6 miljard, waarvan €1,4 miljard voor de nieuwste generatie EUV-machines, terwijl in het tweede kwartaal dit jaar nog €5,6 miljard genoteerd werd. Morningstar-analist Javier Correonero noemde in zijn vooruitblik op de resultaten omstreeks €4 miljard als orderniveau om het midden van ASML's eigen guidance voor 2025 te kunnen halen.

De Morningstar-analist verlaagde zijn Fair Value voor het aandeel ASML van €900 naar €850 na de resultaten.

Morningstar maatstaven voor aandeel ASML

ASML ASML

Analyst: Javier Correonero

 

Orders en omzet stellen teleur in ASML's resultaten

Morningstar-analist Correonero zegt in een notitie als eerste reactie op de resultaten: "ASML verlaagt zijn omzetverwachting voor 2025 en gaat nu uit van een omzet in de bandbreedte van €30-35 miljard. Hoewel dit binnen de doelstelling van het management valt van €30-40 miljard, zoals genoemd op de Investor Day in 2022, verwachtten de meeste beleggers dat de resultaten in het midden van de aangegeven bandbreedte zouden liggen, en het commentaar van het management in de afgelopen twee kwartalen wees erop dat de mid-point van de guidance zou worden bereikt. De brutomarges voor 2025 zullen ook zwakker zijn, tussen 51% en 53%, vergeleken met de doelstelling van het management van 54% tot 56%, als gevolg van lage omzet en uitstel van sommige EUV orders."

"De orders voor het derde kwartaal waren zwak, op €2,6 miljard tegenover de verwachtingen van rond €5 miljard, omdat logicafabrikanten nieuwe nodes langzamer dan verwacht opstarten en ASML tot nu toe weinig capaciteitstoevoegingen in het geheugen-segment ziet. Wij denken dat Intel aan de basis ligt van de zwakkere vooruitzichten van ASML, omdat de chipfabrikant onlangs de opening van zijn fabriek in Maagdenburg heeft uitgesteld. Samsung heeft in september een verontschuldigingsbrief naar beleggers gestuurd voor zijn recente technologische underperformance, dus wij denken dat beide bedrijven een voorzichtiger perspectief op 2025 hebben. In de geheugenmarkt blijven de capaciteitsuitbreidingen - afgezien van het geheugen met hoge bandbreedte dat nodig is voor de uitbouw van AI - zwak."

We verlagen onze schatting van de reële waarde van €900 per aandeel naar €850, omdat we onze prognoses voor 2025 en 2030 verlagen. We gaan nu uit van €32,1 miljard omzet in 2025, tegenover €36 miljard eerder, en €54,1 miljard in 2030 tegen €58,4 eerder. Naar onze mening is ASML een goede koopkans na deze pullback en verdisconteert de huidige aandelenkoers een te pessimistisch langetermijnscenario. Tegen de slotkoers van €668 van dinsdag 15 oktober wordt ASML verhandeld tegen een koers/winst-verhouding van 28,5 keer de winst voor 2025 op basis van onze schattingen. 

De omzet van ASML voor het derde kwartaal kwam uit op €7,5 miljard, boven de bandbreedte van €6,7 tot €7,3 miljard die ASML had bekendgemaakt bij de resultaten voor het tweede kwartaal. Het nettoresultaat kwam uit op €2,1 miljard, vergeleken met €1,6 miljard in het tweede kwartaal.

 

Update op woensdag 16 oktober om actuele aandelenkoers, gewijzigde Fair Value en nieuwe grafiek toe te voegen en analistencommentaar aan te vullen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten