Moet ik weer China fondsen kopen?

Zelfs beheerders van China-fondsen denken dat de aandelenrally in het land van korte duur kan zijn.

Lena Tsymbaluk 17 oktober, 2024 | 14:27
Facebook Twitter LinkedIn

China UK Main

China kondigde op 24 september 2024 een reeks economische maatregelen aan om de liquiditeit te stimuleren, de consumentenbestedingen te bevorderen en de vastgoedsector nieuw leven in te blazen.

Deze maatregelen omvatten een agressieve monetaire versoepeling, waarbij de beleidsrente met 20 basispunten werd verlaagd en de reserveverplichting met 50 basispunten. Daarnaast werd de vastgoedsector gesteund, waarbij de centrale bank de banken verzocht de hypotheekrente met 50 basispunten te verlagen en de aanbetalingen voor tweede huizen te verlagen van 25% naar 15%. Anders dan voorheen was dit beleid gecoördineerd en van veel grotere schaal, en het omvatte ook maatregelen die specifiek gericht waren op de aandelenmarkt.

De aankondiging droeg bij aan een grote opleving van Chinese aandelen, waarbij de Hang Seng Index op die dag sloot op het hoogste niveau in 2024, wat duidt op een goed ontvangen reactie van beleggers. Large-cap namen zoals Tencent TCEHY, Alibaba BABA, Meituan MPNGF, JD.com JD, en NetEase NTES leidden de weg en gingen die week allemaal minstens 10% omhoog.

Over het algemeen hebben beleggers positief gereageerd op de aankondiging van China en velen geloven dat de hervormingen een onmiddellijk positief effect zullen hebben. Er blijft echter scepsis over de vraag of het stimuleringspakket voldoende is om het traject van de Chinese economie op de lange termijn te veranderen. Sommigen geloven dat verdere fiscale versoepeling en betere macro-economische gegevens essentieel zullen zijn om de haussetrend vol te houden.

Dit artikel gaat in op de perspectieven van enkele prominente actieve aandelenbeheerders uit Azië en opkomende markten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) die onder onze dekking vallen, met betrekking tot de recente beleidswijzigingen en hoe zij hun portefeuilles dienovereenkomstig hebben geherpositioneerd. We analyseren ook de veranderingen in de belangrijkste benchmarks die worden gevolgd door passieve fondsen. 

Hoe zijn actieve fondsbeheerders die durven gepostioneerd in China? 

In het positieve kamp vinden we value managers die worden aangetrokken door de lage waarderingen van Chinese bedrijven, omdat zorgen over economische zwakte, geopolitieke spanningen en het schijnbare gebrek aan overheidsmaatregelen om de vastgoedmarkt te stabiliseren de Chinese aandelenkoersen de afgelopen jaren aanzienlijk hebben doen dalen.

Federated Hermes Asia ex-Japan Equity, dat een Morningstar Medalist Rating van Silver heeft, behield zijn grote overweging in China (43% per 31 aug. 2024, tegenover 25% in de MSCI Asia ex-Japan Index) en heeft selectief toegevoegd aan aantrekkelijk geprijsde Chinese bedrijven. Beheerder Jonathan Pines is van mening dat Chinese aandelen nog steeds worden verhandeld tegen waarderingen die bijna ongekend laag zijn en uitzonderlijke waarde bieden.

Evenzo was het Silver-rated Invesco Asian UK vóór de recente rally op waarderingsgronden overwogen in China en Hongkong. Het team was van mening dat, met zo'n pessimisme in de markt, waarderingen waarschijnlijk gevoelig zouden zijn om het sentiment te verbeteren. Het fonds heeft tijdens de rally geprofiteerd van zijn overwogen positie in China en Hongkong en heeft zijn blootstelling aan China behouden.

In de opkomende markten had Lazard Emerging Markets Equity, met een Bronze rating, vóór de rally een lichte overweging in China (25% versus 24% in de MSCI Emerging Markets Index per 31 aug. 2024), omdat het team Chinese bedrijven aantrekkelijk gewaardeerd vond. Sinds de recente aankondiging van de stimuleringsmaatregelen hebben ze hun allocatie niet onmiddellijk gewijzigd. In de afgelopen maanden hebben ze echter hun blootstelling aan China verhoogd door hun posities in Alibaba, Tingyi, NetEase, China Medical System en Weichai Power te vergroten. Binnen China is het team zeer optimistisch over redelijk gewaardeerde aandelen met een relatief hoge en stabiele winstgevendheid, met sectoroverwogen posities in niet-duurzame consumptiegoederen, financiële waarden, gezondheidszorg, industrie en technologie.

Pzena Emerging Markets Focused Value heeft een Bronze rating en is een andere strategie voor opkomende markten met een behoorlijke overweging in China. Het team heeft de afgelopen jaren zijn blootstelling aan Chinese aandelen gestaag verhoogd, omdat het veel bedrijven van hoge kwaliteit tegen aantrekkelijke waarderingen heeft aangetroffen. Op het moment van de rally bedroeg de blootstelling van het fonds aan China 27%, iets meer dan het gewicht van de index.

Wat de meer voorzichtige actieve managers zien

Rajiv Jain, de beheerder van GQG Partners Emerging Markets Equity met een Gold rating, blijft sceptisch over de Chinese aandelenmanie en denkt dat de rally van korte duur zal zijn. Hij vergelijkt de recente rally met de “heropeningstransactie” eind 2022, die binnen een paar maanden eindigde omdat het economische herstel tegenviel. De beheerder heeft zijn posities in Chinese aandelen op ongeveer 12% van het fonds gehouden, ruwweg de helft van de weging van de index, en als gevolg daarvan is de outperformance van het fonds dit jaar tenietgedaan.

Jorry Nøddekær van het Silver rated fonds Polar Capital Emerging Markets Stars gelooft niet dat de maatregelen voldoende zijn om op de lange termijn het keerpunt te vormen voor de Chinese economie. Daarom heeft hij een aanzienlijke (negatieve 5%) onderweging in China in het fonds gehouden en heeft hij zich in plaats daarvan gericht op selectieve aandelenselectie, waarbij hij de voorkeur geeft aan bedrijven in de consumentensector en ook aan bedrijven die kunnen profiteren van een groeipotentieel, zoals digitalisering en software- of gezondheidszorgproducten. Zijn basisscenario gaat uit van een zeer traag draaiende economie, met enkele groeisegmenten die te gelde kunnen worden gemaakt door bedrijven uit de privésector van hoge kwaliteit, of Chinese bedrijven die sterke, overzeese nichemarkten vinden waar ze concurrerend kunnen zijn in landen met een geopolitiek laag risico.

Het beheerteam van het JPM Emerging Markets fonds met Silver rating is van mening dat de stimulans meer gericht kan zijn op het beperken van neerwaartse risico's en het halen van de doelstelling van 5% van het bbp, in plaats van een ingrijpend effect te hebben op trendmatige groeihypothesen. Sinds medio 2023 hebben de beheerders hun blootstelling aan China/Hongkong geconsolideerd, die licht onderwogen is ten opzichte van de MSCI Emerging Markets Index (negatief 3% per 31 aug. 2024). Ze worden echter aangemoedigd door de goedkope waarderingen en het groeiende aantal bedrijven dat afstapt van een mentaliteit van groei tegen elke prijs en zich richt op het verbeteren van het rendement voor de aandeelhouder.

Fidelity Emerging Markets Equity met Silver rating is aanzienlijk onderwogen in China (7,5% versus 24% in de MSCI Emerging Markets Index per 31 augustua 2024), dat de grootste afleider was van het resultaat in het derde kwartaal van 2024. Dit standpunt was gebaseerd op de structurele tegenwind in China, de zwakte in de vastgoedmarkt en het negatieve sentiment van buitenlandse beleggers. Het team is de laatste tijd echter voorzichtig meer gaan beleggen in China, waarbij het zich concentreert op hoogwaardige, overwegend consumentgerichte namen (Anta Sports 02020, Haier Smart Home 600690, en Naspers NPN), die tegen aantrekkelijke waarderingen handelen, zouden moeten profiteren van een herstel van het consumentensentiment, en die kapitaal teruggeven aan aandeelhouders.

BlackRock Emerging Markets met een Bronze rating was vóór de rally onderwogen in China (19% per 31 aug. 2024), maar de beheerder Gordon Fraser heeft de portefeuille grotendeels geneutraliseerd op basis van dit nieuws, door blootstelling toe te voegen aan een mix van consumentennamen en verzekeraars met een hogere bèta.

Het Bronze Schroder Asian Alpha Plus fonds had 16% in China versus 28% van de MSCI AC Asia ex-Japan index (per 31 augustus 2024). Hoewel de beheerders voorzichtig hebben geïnvesteerd in een paar namen van goede kwaliteit die tegen aantrekkelijke waarderingen worden verhandeld, zijn ze onderwogen gebleven omdat ze van mening zijn dat er structureel niets is veranderd en dat er nog veel problemen zijn, zoals handelsspanningen, geopolitiek, trage economische groei, enzomeer.

De passieve visie: het gewicht van China stijgt

De recente rally in Chinese aandelen heeft grote gevolgen gehad voor passieve fondsen met een allocatie naar China, met name fondsen uit opkomende markten. Dit komt omdat bij fondsen voor opkomende markten het rendement meestal wordt bepaald door de landenallocatie. Als we de MSCI China GR USD Index als voorbeeld nemen, was het jaarlijkse rendement in de periode 2021-23 negatief met respectievelijk 22%, 22% en 11%. Dankzij deze recente rally is het year-to-date rendement echter iets meer dan 35%.

Vanaf 8 oktober 2024 hebben actieve en passieve fondsen in de wereldwijde aandelencategorie voor opkomende markten van Morningstar gemiddeld meer dan 22% toegewezen aan China. Als we specifiek naar passieve fondsen kijken, zien we dat de spreiding in toewijzing wordt aangevoerd door Invesco FTSE RAFI Emerging Markets ETF, met een toewijzing van meer dan 43%, en daalt tot 0% omdat sommige fondsen benchmarks voor opkomende markten exclusief China volgen. In de afgelopen twee jaar hebben beleggers om verschillende redenen interesse getoond in fondsen voor opkomende markten exclusief China: Om meer controle te krijgen over hun China allocatie, om de blootstelling aan andere opkomende markten te vergroten en om de impact van ondermaats presterende Chinese aandelen te beperken.

Standaard marktkapitalisatie-gewogen passieve fondsen voor opkomende markten zullen hun Chinaallocatie waarschijnlijk hebben zien stijgen naarmate de Chinese aandelenprijzen stijgen. Als we een populaire marktkapgewogen index als voorbeeld nemen, de MSCI Emerging Markets Index GR USD's allocatie sprong van minder dan 24% in augustus naar meer dan 27% in september. Omgekeerd kunnen fondsen die afwijken van de marktkapweging underperformen als ze China aanzienlijk hebben onderwogen ten opzichte van de brede markt.

De categorie Azië ex-Japan van de EAA-fondsen vertoont een vergelijkbare trend van toenemende China-allocatie. De meeste passieve fondsen hebben een China-allocatie van iets minder dan 27% boven het gemiddelde van de categorie. Het grootste passieve fonds in de categorie, iShares MSCI EM Asia ETF USD, met een beheerd vermogen van meer dan $3,2 miljard zag zijn allocatie aan China stijgen van 30% in augustus naar 34% in september. 

 

Lena Tsymbaluk is associate director voor equity fund research bij Morningstar. Madeleine Black is associate analist in het Morningstar manager research team.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lena Tsymbaluk  is a fund analyst at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten