ECB verlaagt rente zoals verwacht, met desinflatie 'goed op schema'

Naast het verlagen van de rente wijzigde de Europese Centrale Bank ook haar taal over de inflatieverwachtingen.

Sara Silano 17 oktober, 2024 | 15:24
Facebook Twitter LinkedIn

ECB President Christine Lagarde

De Europese Centrale Bank heeft donderdag haar belangrijkste rentetarief met 0,25 procentpunt verlaagd naar 3,25%, met het oog op de vooruitgang in de desinflatie en de matige economische cijfers.

Het is de tweede renteverlaging op rij na die van september. De toch al hoge kans op deze laatste renteverlaging was donderdagochtend nog groter geworden, nadat het definitieve inflatiecijfer voor de eurozone lager uitviel dan verwacht.

Uit de gegevens bleek dat de inflatie in september 1,7% bedroeg, tegen 2,2% in augustus, en iets lager dan de eigen flash-schatting van Eurostat van 1,8%. De kerninflatie, die de volatiele energie- en voedselprijzen uitsluit, was iets lager (2,7%) dan de 2,8% van augustus. “Uit de binnenkomende informatie over de inflatie blijkt dat het desinflatoire proces goed op schema ligt”, aldus de ECB in haar verklaring.

Toch wijzigde de ECB haar taal over de toekomstige inflatie, waardoor ze suggereerde dat na een stijging in de rest van dit jaar, de inflatie eerder zou kunnen dalen naar de ECB-doelstelling van 2% dan ze in september had voorspeld. In plaats van te voorspellen dat dit “in de tweede helft van volgend jaar” zal gebeuren, stond er in de verklaring van donderdag “in de loop van volgend jaar”.

“In dit stadium lijkt het risico dat de economie oververhit raakt door verdere renteverlagingen klein”, zei Michael Field, marktstrateeg bij Morningstar, na de aankondiging. “Natuurlijk wil de ECB voorzichtig te werk gaan en de rentetarieven het juiste niveau laten vinden, maar de reisrichting vanaf hier is duidelijk. Economen verwachten dat de ECB-rente de komende 12 maanden zal dalen tot 2,5%. ”

Dit is de derde renteverlaging van de ECB vanaf de piek van 4%, na stappen in juni en opnieuw tijdens de laatste vergadering in september. Het is de eerste maatregel buiten een projectievergadering van de medewerkers om.

Veranderingen in de belangrijkste rentetarieven van de ECB

Vanaf 23 oktober zullen de drie belangrijkste rentetarieven van de ECB als volgt zijn:

• Belangrijkste herfinancieringsrente: 3,40%, 0,25 procentpunt lager dan 3,65%.

• Rente voor de marginale beleningsfaciliteit: 3,65%, 0,25 procentpunt lager dan 3,90%.

• Rente voor de depositofaciliteit: 3,25%, omlaag van 3,50%

Op dit moment is het belangrijkste tarief de rente op de depositofaciliteit, die de rente bepaalt die banken ontvangen voor het tot de volgende ochtend in deposito geven van geld bij de centrale bank. Het is ook het belangrijkste rentetarief voor spaarders, omdat het een directe invloed heeft op spaar- of betaalrekeningen waarop rente wordt opgebouwd.

Marktreactie op rentewijzigingen ECB

Terwijl de Europese aandelen over het algemeen onveranderd bleven, werd de euro na de aankondiging negatief ten opzichte van de dollar.

Een verdere renteverlaging in december wordt ook als een uitgemaakte zaak beschouwd door 90% van de economen die op 8 oktober werden ondervraagd door Reuters, en de geldmarkten gaan uit van een verlaging met 25 basispunten voor december.

In september voorspelde slechts 12% van de door Reuters ondervraagde economen een renteverlaging in oktober, maar de meeste economen veranderden van mening en voorspelden verlagingen in zowel oktober als december na de inflatiecijfers van september en sombere uitspraken van leden van de Raad van Bestuur, waaronder ECB-president Christine Lagarde.

Waarom versnelt de ECB het tempo van renteverlagingen?

“ECB-functionarissen erkenden over het algemeen dat de neerwaartse risico's voor de groei zich begonnen te manifesteren, in het bijzonder na de misser van de flitsende PMI op 23 september,” zei Goldman Sachs in een notitie voor de vergadering. “Lagarde en bestuurslid Schnabel verklaarden dat het herstel van de economie 'te maken had met tegenwind' die '[niet] kon worden genegeerd'.”

Michael Krautzberger, global CIO fixed income bij AllianzGI, denkt dat “deze versnelling van de renteverlagingen gerechtvaardigd is omdat de mix van subtrend eurogroei en at-target inflatie pleit voor een veel minder restrictief monetair beleid dan nu het geval is”.

“Er is enige hoop dat de recente Chinese beleidssteun handelsgevoelige markten zoals Duitsland zal helpen, maar we betwijfelen of dit genoeg zal zijn om het zwakke beeld van de binnenlandse vraag in de regio te compenseren. Er is ook een risico dat na de komende Amerikaanse verkiezingen in november handelsconflicten weer op de beleidsagenda komen te staan - niet alleen tussen de VS en China, maar ook met de EU - wat verdere neerwaartse groeirisico's met zich meebrengt,” zei hij in een toelichting op 15 oktober.

Alle ogen gericht op ECB-prognoses van december

Er waren geen nieuwe prognoses voor inflatie of groei gepland voor deze vergadering. In haar laatste inflatievooruitzichten van vorige maand voorspelde de Bank een gemiddelde inflatie van 2,5% in 2024, 2,2% in 2025 en 1,9% in 2026, net als in de projecties van juni. De prognoses voor de kerninflatie werden ten opzichte van juni licht naar boven bijgesteld, maar de medewerkers van de ECB bleven een snelle daling van de kerncijfers verwachten van 2,9% dit jaar naar 2,3% in 2025 en 2,0% in 2026.

Voor de economie voorspelde de ECB voor het laatst een groei van 0,8% in 2024, oplopend tot 1,3% in 2025 en 1,5% in 2026. Dit was een lichte neerwaartse bijstelling ten opzichte van de projecties van juni voor 0,9%, 1,4% en 1,6%, voornamelijk vanwege een zwakkere bijdrage van de binnenlandse vraag in de komende kwartalen.

In december worden nieuwe macro-economische projecties gepubliceerd.

Hoe ver zal de rente in de eurozone dalen?

De markten gaan uit van een renteverlaging van 25 basispunten voor december, maar het toekomstige pad is onzekerder.

Volgens Tomasz Wieladek, hoofdeconoom eurozone bij T. Rowe Price, zal de ECB waarschijnlijk tijdens de volgende paar vergaderingen verlagen, maar hij voegde eraan toe dat “de staarten rond de uitkomsten van het monetaire beleid van de ECB op dit moment bijzonder dik zijn en afhangen van de ontwikkelingen in China en de VS”.

De obligatiemarkten houden al rekening met een renteverlaging bij elke ECB-vergadering tot april 2025. “De markt verwacht dat de depositofaciliteit in de zomer van 2025 zal 'landen' op 2%”, zei Kevin Thozet, lid van het beleggingscomité van Carmignac vóór de vergadering. “Een dergelijke verwachting lijkt billijk gezien de huidige omgeving. Maar wat er daarna gebeurt, staat zoals altijd open voor discussie.” 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  is editorial manager bij Morningstar in Italië.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten