Sterke instroom obligatie- en passieve aandelenfondsen in derde kwartaal

In Europa gevestigde langetermijnfondsen boekten een netto-instroom van €36,5 miljard in september en €121 miljard voor het derde kwartaal.

Valerio Baselli 21 oktober, 2024 | 10:21
Facebook Twitter LinkedIn

Flussi

Na de extreme volatiliteit van begin augustus herstelden de meeste beleggingscategorieën zich en eindigden de maand september positief. Wereldwijde aandelen stegen met 2,3% (uitgedrukt in US dollar), terwijl wereldwijde staatsobligaties een stijging van 1,1% (uitgedrukt in US dollar, afgedekt) lieten zien.

Tegen deze achtergrond bleven beleggers blijk geven van een positief sentiment, waarschijnlijk gedreven door de besluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank om de rente te verlagen, en stortten ze in september €36,5 miljard in langetermijnfondsen die in Europa zijn gevestigd. In het derde kwartaal van het jaar werd een netto-instroom van €121 miljard geregistreerd.

Obligatiefondsen en passieve aandelenfondsen in de lift

Tussen juli en september stegen de wereldwijde aandelenmarkten naar recordhoogtes, ondanks de volatiliteit die meermaals optrad. De opkomende markten presteerden sterk, gesteund door de aankondiging van nieuwe stimuleringsmaatregelen in China. In het kwartaal haalden aandelenfondsen €41,7 miljard op (september: €11,8 miljard). Dit was een eenzijdige aangelegenheid, waarbij passieve strategieën in het kwartaal €50,2 miljard aan nieuw geld ophaalden en actieve aandelenfondsen €8,5 miljard verloren. September was de 18e maand van netto-uitstroom in de afgelopen 19 voor actieve aandelenstrategieën (mei 2024 was de enige positieve maand).

In september verlaagde de Fed de rente met 0,50%, en dat was meer dan verwacht, en kondigde ook verdere versoepeling aan. In Europa verlaagden de ECB en de Zwitserse centrale bank hun rentes met 0,25%, terwijl de Bank of England de rente op hetzelfde niveau hield.

Obligatiefondsen trokken in september €27,4 miljard nieuw geld aan - de 22e maand met positieve flows van de laatste 23 - en €88,1 miljard in het derde kwartaal. Actieve en passieve strategieën deelden de buit, met respectievelijk €68,7 miljard en €19,9 miljard aan netto-instroom op kwartaalbasis.

Allocatiestrategieën bleven vermogen verliezen met een netto-uitstroom van €1,2 miljard vorige maand (€6,5 miljard in het kwartaal). Deze fondsen noteerden slechts één positieve instroommaand sinds december 2022.

Geldmarktfondsen ten slotte noteerden in september €8,5 miljard instroom, wat hun totaal op €91,5 miljard bracht in het derde kwartaal, het op vier na beste kwartaalresultaat ooit.

 

Actief versus passief

Langetermijnindexfondsen noteerden in september een instroom van €18,4 miljard, tegenover 18,3 miljard voor actief beheerde fondsen. (De tabel hieronder bevat alleen de belangrijkste categoriegroepen).

Het marktaandeel van passieve langetermijnfondsen bedroeg 29,12% in september 2024 ten opzichte van 25,58% in september 2023. Als we de geldmarktfondsen meerekenen, die het domein zijn van actieve beheerders, bedroeg het marktaandeel van indexfondsen 25,38%, tegen 22,27% 12 maanden eerder.

 

Puurste ESG strategieën blijven verliezen

Fondsen die vallen onder Artikel 8 van de Europese SFDR regels boekten in september een positieve nettostroom van €16,9 miljard, het vijfde positieve maandresultaat op rij en het beste sinds januari 2023. Tegelijkertijd verloren Artikel 9 fondsen (ook bekend als donkergroene fondsen) €138 miljoen euro, wat de 12e maand op rij van uitstroom markeert.

In termen van organische groei boekten Artikel 8 fondsen in het derde kwartaal een organische groei van 0,68%. Artikel 9 producten noteerden daarentegen een negatieve autonome daling van 4,25% in dezelfde periode. Tot slot registreerden fondsen die niet worden beschouwd als Artikel 8 of Artikel 9 volgens de SFDR tussen juli en september gemiddelde organische groeipercentages tussen 0,55% en 5,30%.

 

De best en slechtst scorende fondshuizen

Hieronder staan de tien Europese fondsaanbieders die het meeste en het minste nieuw geld hebben opgehaald in september 2024, waarbij passief en actief worden onderscheiden (geldmarktfondsen uitgesloten). 

 

Ontdek welke categorieën, fondsen en bedrijven meer of minder hebben opgehaald. Klik hier om het volledige rapport te downloaden.

De analyse werd uitgevoerd met het platform voor financiële professionals, Morningstar Direct. Klik hier voor meer informatie over de functies.

De cijfers in dit rapport zijn samengesteld op 15 oktober 2024. Ongeveer 31.300 open-end fondsen en ETF's van meer dan 2.900 fondshuizen in meer dan 36 landen die Morningstar registreert zijn opgenomen.

Merk op dat de huidige methodologie van Morningstar bij het schatten van de nettostromen mogelijk geen rekening houdt met de instroom in de eerste inschrijvingsperiode van zogenaamde 'window funds'. Klik hier om de methodologie te downloaden. 

 

Wilt u meer weten over Morningstar's fund flows?

Klik hier voor het volledige rapport

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  is senior international editor bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten