Welke AI aandelen leiden de Amerikaanse markt naar nieuwe top?

Na een dip in de zomer voeren Nvidia, Apple en Amazon de aandelenmarkt weer aan.

Bella Albrecht 22 oktober, 2024 | 9:13
Facebook Twitter LinkedIn

AI UK Main

Na een scherpe selloff in juli en augustus leiden aandelen die profiteren van de hausse op het gebied van kunstmatige intelligentie, de markt weer naar nieuwe hoogtepunten.

“De Amerikaanse aandelenmarkt ging begin augustus van de hand na een zwak loonstrookjesrapport, dat de markt deed vrezen voor een mogelijke recessie”, zegt David Sekera, hoofdstrateeg voor de Amerikaanse markt bij Morningstar. “De markt herstelde zich snel, omdat de aandelen die de markt omlaag leidden, de markt weer omhoog leidden.”

Sinds het meest recente dieptepunt op 5 augustus is de Morningstar US Market Index met 13,19% gestegen, waarbij bijna de helft van de stijging afkomstig is van de technologiesector, volgens Morningstar Direct. De sector droeg 5,09 procentpunten bij aan de totale winst; de volgende grootste bijdrage, financiële diensten, voegde 2,13 punten toe. De financiële sector steeg dankzij solide winsten van de grootste banken van het land

De grootste individuele bijdrager aan de rally is AI-gigant Nvidia NVDA, dat sinds 5 augustus 35,12% steeg en 1,72 procentpunt toevoegde aan de winst van de US Market Index. De volgende vijf grootste bijdragers zijn ook allemaal AI-gerelateerd: Apple AAPL (0,67 procentpunt), Amazon.com AMZN (0,50 punt), Meta Platforms META, Microsoft MSFT, en Broadcom AVGO.

Dit herstel staat in schril contrast met de trend in het derde kwartaal, waarin beleggers de grote tech-aandelen die de bullmarkt leidden, verruilden voor sectoren die uit de gratie waren geraakt - voornamelijk waardeaandelen en namen van kleinere bedrijven.

Heeft AI thema ruimte om verder te stijgen?

De Morningstar Global Next Generation Artificial Intelligence Index, die blootstelling biedt aan toonaangevende AI-producten, is dit jaar met 30,94% gestegen, terwijl de totale Amerikaanse markt met 22,92% is gestegen. Het ging echter niet van een leien dakje. In april daalde de index in een week tijd met 6,60%, waardoor de markt met 3,06% daalde. In juli daalden AI-aandelen met 5,23% in vier dagen, waardoor de markt met 2,13% daalde.

Maar sinds augustus hebben AI-aandelen hun momentum herwonnen en brachten zowel de AI Index als de totale markt naar nieuwe hoogtepunten. Dit duwde de AI Index in overgewaardeerd gebied; het gemiddelde aandeel wordt verhandeld tegen een premie van 7% ten opzichte van de schatting van de reële waarde op een marktkapitalisatie-gewogen basis. Dit roept vragen op over hoeveel ruimte deze aandelen nog hebben om te groeien.

Sekera legt uit: “Vorig kwartaal benadrukten we dat de large-cap groeiaandelen die het meest gecorreleerd zijn met kunstmatige intelligentie waren gestegen tot het punt dat ze over het algemeen overgewaardeerd en overextended waren, en we stelden de retorische vraag 'Is de AI-handel voorbij?'”. Hij merkt op dat een “rotatie uit overgewaardeerde en overextended large-cap groeiaandelen” al is begonnen. “We blijven ondergewaardeerde kansen zien in small-caps en de waarde-stijl.” De Morningstar US Small Value Index handelt op een marktkapitalisatie-gewogen basis tegen een korting van 9% ten opzichte van de geschatte reële waarde.

Een deja vu tech rally?

De voorbije periode van de aandelenmarkt ziet er bekend uit vergeleken met de winsten die werden geboekt vanaf oktober 2022 - toen de meest recente berenmarkt zijn dieptepunt bereikte - tot juli 2024. Technologieaandelen leidden ook in die periode de weg, met een bijdrage van 26,69 procentpunten aan de totale cumulatieve winst van 57,29% op de markt. Met andere woorden, technologieaandelen waren verantwoordelijk voor 46,6% van de winst van de markt tijdens de vorige rally. In de meest recente rally droeg technologie 38,9% bij aan de totale winst.

Aandelen in de financiële dienstverlening leverden destijds ook de op één na grootste bijdrage met 6,34 procentpunten, of 11,1% van de totale winst. In de meest recente rally was 16,1% van de totale winst afkomstig van financiële instellingen. Communicatiediensten, consumer cyclicals en industrials ronden de top vijf sectoren af die in beide rally's een bijdrage leverden. Daarnaast waren onroerend goed en basismaterialen in elke rally twee van de drie sectoren die de laagste bijdrage leverden.

De auteur(s) bezit(ten) geen aandelen van de in dit artikel genoemde effecten. Lees meer over het redactioneel beleid van Morningstar

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten