Wordt 2024 een recordjaar voor ETF's?

De wereldwijde ETF-sector nadert de grens van een biljoen dollar aan netto-instroom, voornamelijk dankzij traditionele passieve producten.

Sara Silano 22 oktober, 2024 | 10:57
Facebook Twitter LinkedIn

Infografica con grafici lineari e scritta ETF

In de eerste zes maanden van 2024 registreerde de wereldwijde ETF-sector een netto-instroom van 947 miljard dollar. In dit tempo ligt de ETF-sector op koers om aan het eind van het jaar de grens van 1 biljoen dollar aan stromen te overschrijden, als de markt niet instort.

Het doel, dat in absolute termen een recordjaar zou betekenen, is niet onmogelijk te bereiken, aangezien het jaarlijkse groeipercentage van 2024 aanzienlijk hoger is dan dezelfde periodes van 2022 en 2023, hoewel het momenteel lager is dan 2021. 

De cijfers staan in het driemaandelijkse rapport Global Flows in ETF's, waaruit ook blijkt dat de wereldwijde activa in de ETF-sector in september 13,4 biljoen dollar bedroegen, 3,7 biljoen meer dan een jaar eerder, waarbij flows 1,3 biljoen bijdroegen, terwijl marktwaardering de rest deed.

96% van de stromen gaan naar traditionele ETF's

Ondanks emittenten die meer geavanceerde strategieën aanbieden, geven ETF-beleggers nog steeds de voorkeur aan traditionele aandelen- en obligatie-replicaties, die goed waren voor 96% van de totale stromen in 2024. De data van Morningstar laten een stijging zien van het aandeel van vastrentende stromen in de totale instroom in het tweede en derde kwartaal.

“Obligatiefondsen boekten in het derde kwartaal stromen van 127 miljard dollar, waarmee ze het vorige record van 112 miljard dollar uit het tweede kwartaal van 2020 overtroffen, op het hoogtepunt van de marktcrash veroorzaakt door de covidusepidemie”, legt Sylvester Flood, senior productmanager bij Morningstar Direct, uit. Sinds begin 2024 bedraagt de organische groei, berekend als stromen ten opzichte van het beheerd vermogen aan het begin van de periode, 13,5 procent. 

ETF's winnen ook terrein in Europa

De VS domineert de wereldwijde ETF-industrie, zowel wat betreft de stromen als de uitgevende bedrijven. In termen van instroom laten de gegevens van Morningstar echter zien dat de 'rest van de wereld' de VS heeft ingehaald in termen van organische groei sinds het begin van het jaar (9% versus 8,4% voor de VS). In Europa bedroegen de nettostromen in de eerste negen maanden van het jaar volgens de eerste schattingen 161 miljard euro. De totale activa stegen voor het eerst in de geschiedenis tot boven EUR 2 biljoen.

Met nog één kwartaal te gaan, lijkt 2024 een nieuw recordjaar te worden voor de Europese ETF-sector, volgens Jose Garcia-Zarate, Associate Director for Passive Strategies bij Morningstar.

Aandelen zijn de best presterende sinds het begin van het jaar, met een geschatte netto-instroom van €118,6 miljard - waarvan €41 miljard alleen al in het derde kwartaal - op afstand gevolgd door obligaties met €39,3 miljard. 

 

Wat de aanbieders betreft, ziet de wereldwijde sector de VS als de absolute hoofdrolspeler. De drie grootste bedrijven ter wereld in termen van activa, iShares (BlackRock), Vanguard en State Street, hebben hun hoofdkantoor in het buitenland. iShares is ook het meest internationaal gediversifieerd en het grootste in Europa, waar het een marktaandeel van 43% heeft. In de wereldwijde ranglijst staan de twee grootste spelers op het oude continent, Amundi en Xtrackers, op de zesde en zevende plaats.

Naast een kandidaat voor een recordjaar voor ETF's, zal 2024 zeker herinnerd worden voor de opkomst van actieve ETF's, dat zijn ETF's die beleggen in een portefeuille van aandelen of obligaties gekozen door een beheerder en die verschillen van traditionele ETF's die passief een index repliceren op basis van vooraf bepaalde regels. Sinds januari hebben deze ETF's een organische groei van 33% geboekt, vergeleken met 7% voor de passieve ETF's. De passieve ETF's blijven echter marktleider. Deze laatste blijven echter de leiders in termen van absolute netto-instroom. In één jaar tijd stegen de activa van actieve ETF's van 683 miljard dollar naar 973 miljard dollar. 

Blijf op de hoogte via de Morningstar nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  is editorial manager bij Morningstar in Italië.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten